OSVRT I REPORTAŽA

Zašto je Prosinac u gradu postao Advent u Puli?

| Autor: Marcello ROSANDA
Prve večeri prošle subote Pula je bila krcata (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Prve večeri prošle subote Pula je bila krcata (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Pula je ovaj vikend, kao i svake godine u isto vrijeme, ponovno živnula nakon što su njeni stanovnici još jednom premostili interval predaha između kraja ljetne sezone i početka prosinačkih radosti. Započeo je, naime, još jedan Prosinac u gradu. Pardon, Advent u Puli.

Novi je naziv, osim vrlo jasnog pokazatelja stupnja religioznosti dijela novih donositelja odluka, mora se priznati, donio i neki novi, drugačiji sadržaj u naš grad. Na više lokacija, ako ništa drugo.

Organizator je, kao i do sada, Javna ustanova Pula film festival, koji najavljuje više od 80 programa za Puležane i njihove goste u blagdanskom razdoblju. Kućica je ove godine 18. Najmlađi se već od jutarnjih sati mogu ukrcati u Veseli vlakić koji će svakodnevno prolaziti oko gradske jezgre, a oni će se, na radost njihovih roditelja, zasigurno najduže zadržati u Parku grada Graza (kod Zavoda op.n.).

Tamo je ove godine za djecu potpuno preuređen i ukrašen prostor u stilu malog lunaparka, a ponuda slatkog pri ulazu u park nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Tu će se četvrtkom, petkom i subotom održavati brojni zabavni i maštoviti programi, najavljuje organizator, dok su u trenutku naše posjete, u subotu navečer od 18 sati, brojne obitelji animirali "Svjetleći anđeli" na štulama.

Vratimo se na trenutak vlakiću kao originalnoj novosti u gradu. On ima dva vagona koja mogu primiti dvadesetak mališana, a vozit će na potezu od Gradske knjižnice, preko Giardina, put Kazališta, Danteovog trga pa do Parka grada Graza i preko Rive natrag. Polazit će svakih četrdesetak minuta, a vožnja će biti besplatna. Osim toga, organizator najavljuje i električno vozilo namijenjeno vožnji najmlađih po starom gradu.

Subotnju večer i gužvu u Puli još su dodatno začinili građani prosvjednici, njih otprilike osamdesetak, koji se već rutinski okupljaju oko fontane kod merkata boreći se, kako kažu, za slobodu, a protiv cjepiva, kirurških maskica, političara, vlade, korporacija, vaksera i još mnogočega. U trenutku našeg prolaska na repertoaru je bila klapska "Zora bila". Nismo se zadržavali.

Nastavljajući Flanatičkom prema Portarati iz daleka nas je zabljesnuo osam metara visoki digitalni bor, pored kojeg smo od 18 sati mogli uživati uz Goran Tomić trio koji je izveo odličan promenadni koncert. No, primjećujemo da ove godine nećemo guštati domaće istarske kobasice i piti craft pivo u "Kampanjoli u kužini", a nema više ni Benazića s kuhanim vinom. Koji je razlog tome možemo samo nagađati, no iz više izvora saznajemo da su ove godine cijene najma kućica licitacijom otišle u nebo, pa su mnogi ugostitelji jednostavno odustali.

Malo naprijed, prolazeći ispod Zlatnih vrata, s lijeve strane vidimo da se Uliks odlučio na adventsko debitiranje. Ovo im je prvi put da imaju svoju kućicu, a nude, između ostalog, burger s ombolom Ombolino, gurmanski burger i hot dog. Ubuduće će biti i maneštre i raznih dnevnih ponuda. Za popiti imaju standardno kuhano vino, a kao specijalnu ponudu tu je slavni gin Sette Monti.

Hodajući Prvomajskom, osim zvjezdanog neba, s radošću zapažamo da blagdanski duh ove godine dočarava muzika duž cijele ulice. Tko se toga sjetio, nije pogriješio. Malo dalje, na Danteovom trgu prolaznike zagrijava DJ, a ni tu ne fali kućica s hranom i pićem. Prolazimo pored već spomenutog Parka grada Graza koji je za ovu priliku pretvoren u veliki dječji lunapark i dolazimo do Foruma. Usput primjećujemo da kafić Diana ima potpuno nove stolove i stolice. Prvo klizalište ispred Komunalne palače još nije u funkciji, no samo je pitanje dana kada će ono primiti prve spretne klizače, ali i oprezne početnike. Ono je već dobilo svoje obrise te je postavljena sva infrastruktura.

Putem Kandlerove korak nas vodi do Giardina. Tamo su, za razliku od prošle, ove godine kućice postavljene tek na jednom dijelu, bliže Portarati. Kobasica u brioche pecivu u Arboretumu zaokružuje našu, nažalost prekratku, subotnju večer. Kućice bi, naime, trebale raditi do 22 sata ne odredi li Stožer civilne zaštite drugačije, kaže organizator. No, vratit ćemo se, teško je proći sve u jednu večer. Čekaju nas još Nadine fritule, trgana svinjetina u Agrippini, delicije pulskog Gastro Kluba, Hiža od Biškoti i mnoge druge blagdanske dobrote.

Valja podsjetiti da su za idući tjedan najavljeni brojni višednevni izložbeni programi u HuiU-u, Makini, Franjevačkom samostanu, galerijama C8, C4 i Sveta srca. Također, Gradska knjižnica i čitaonica, uključujući i Dječju knjižnicu u Smareglinoj ulici, priključit će se ponudom kreativnih radionica, čitaonica i edukativnih programa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater