(Snimio Milivoj Mijošek)
Na pulskoj tržnici ovog je četvrtka bilo vrlo živo. To i ne čudi jer bez imalo pristranog navijanja, tržnica već neko vrijeme doista lijepo izgleda obilujući privlačnim prizorima; šarenim povrćem i voćem sezonskih vrsti.
Najljepše godišnje doba, proljeće, ima taj neki šarm kojim se ostatak godine ne može pohvaliti, a tržnica kao središte uvida u plodove prirode na najbolji mogući način oslikava to bogatstvo.
Hoće li vam "bogatstvo" trebati da bi si priuštili uživanje u zdravim obrocima i istovremeno nagradili svoje nepce slasnim okusima, odlučili smo i ovoga puta provjeriti.
Vođeni mirisima i bojama, prvo smo se zatekli uz trešnje i jagode koje doslovno izazivaju da se ne premišljate previše. Trešnje ćete platiti 8 ili 10 eura, ovisno o njihovoj "mesnatosti", pojašnjavaju nam trgovci ovu razliku u cijeni. Eko jagode za kilogram platit ćete četiri eura i ne izgledaju nimalo plastično, već kao pravi mali plodovi zemlje kojima se nismo previše miješali u cikluse.
Za izbor ovog slatkog voća pravi znalci znaju vrijednost, ali kako smo uglavnom vizualni tipovi, ponekad se mala, slatka, eko jagoda ne može nadmetati s velikom, čiji uzgoj nije toliko eko, da se tako blago izrazimo. Pola kilograma breskve može se nabaviti za 3 eura, koliko dođu i marelice te nektarine. Na tržnici ima i grožđa svih boja. Njegova je cijena 8 eura, neovisno o vrsti. Košarica s malinama doći će vas 4 eura, pomikaki 4,90 eura, a artičoke - komad možete kupiti već za 0,50 eura.
Mladi krumpir kupit ćete za dva ili tri eura po kilogramu, dok su mahune 6 eura za kilogram. Mladi luk platit ćete 7 eura za kilogram, tikvicu po 3 ili 4 eura, a rog papriku 4 eura za kilogram. Na tržnici se mogu pronaći i mali pitari s različitim biljem. Primjerice, bosiljak u takvom pitaru dođe 1,5 eura.
Na tržnici ima i smokvi, a cijena je 10 eura za kilogram, barem na štandu na kojeg smo mi naišli. Lisičarke u malom važu su 5, a u velikom 10 eura. Vrtne šparuge platit ćete 2,5 eura mac. Pomidora u ponudi ima od 3 do 5 eura. I to je samo dio doista bogate ponude.
Ljubazne trgovkinje na tržnici pohvalile su nam se kako već neko vrijeme prodaja ide osjetno bolje, a u skladu s ponudom, interesa ima. Praksa da se naruči i prođe po svoju špežu, na zelenoj tržnici još uvijek živi, a veseli činjenica da viškova ne ostaje u velikim količinama.
Unatrag desetak dana, a posebice kad su se pojavile jagode, otkrivaju nam one, kao da je sve poprimilo neku drugačiju dinamiku. Šušura usred grada ima, a cijeloj slici pridonose i turisti koji pohode tržnicu kao jedno od najautentičnijih djelova neke sredine.
Na ribarnici gužva ispred štanda sa sardelom. Njihova je cijena 5 eura, a čini se kako su je mnogi jedva dočekali. Neumorne trgovkinje usluživale su poprilično strpljive kupce, dok je na drugim štandovima, bez ponude ove cijenjene plave ribe, posla isto bilo, ali sporadično. Ipak, za razliku od nekih dana kojima smo svjedočili u hladnijim mjesecima, i ribarnica ima neko novo ozračje.
Posla ima, nešto se pokrenulo, a ima i turista koji iskazuju interes za ribom na svom meniju i kupuju sve što je u ponudi. Za razliku od naših ljudi kojima cijena određuje kupovinu pa odluka često pada samo u skladu s mogućnostima, a manje preferencijama, turisti si, saznajemo to u razgovoru s trgovcem, daju oduška.
Šarun je po 6 eura, škampi su po 30 eura za kilogram, a lignjoni po 8 eura. Oradu cijene od 12 do 15 eura, slično kao i brancin, ovisno o veličini. Vongole su 20 eura za kilogram, a pedoći za istu količinu koštaju 5 eura. Salpa je po 6 eura, ovčica po 22 eura, kadel po 13, lignja 20 eura, a sipa po 13 eura. Tuna je 20 eura za kilogram, škampi su po 40, pagar 25,50, zubatac 35 eura, kozice 20, a romb 28 eura.
S obzirom da smo zatekli u kupovini gospođu koja živi u Norveškoj, kurioziteta radi, upitali smo joj da usporedi cijene ribarnice tamo i ovdje. Iako smo možda očekivali i drugačiji odgovor, otkrila nam da je tamo ipak sve puno skuplje.
I ne misleći samo na ribarnicu, informira nas kako je hrana u Norveškoj općenito puno skuplja. Doduše, sva sreća da smo ovaj ugodan obilazak i razgovor završili u takvom tonu, bez da krenemo uspoređivati plaće.