Đir po markatu

Pulska tržnica se zarumenila: Stigle trešnje, cijena varira od 8 do 16 eura!

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Pulska tržnica u posljednjih se dana zarumenila od ponude trešanja i jagoda. Najveću pažnju, što zbog boje, što zbog mirisa i sezonskog trenutka, privukle su trešnje. Na gotovo svakom drugom štandu nude se zreli plodovi, raznih sorti i podrijetla. Domaće istarske, dalmatinske pa i one iz Španjolske koje su stigle s početkom sezone. Cijene su pritom sve samo ne stabilne.

Proljetni proizvodi

Tijekom našeg obilaska u srijedu i četvrtak, kilogram trešanja prodavao se od 8 do 16 eura, ovisno o sorti, kvaliteti i ponudi pojedinih prodavača. Zanimljivo je da se cijene kod nekih mijenjaju i iz dana u dan. Tako nam je jedan prodavač u srijedu ponudio trešnje po "akcijskoj cijeni" od 15 eura, istaknuvši da su dan ranije bile 20 eura, dok su već u četvrtak iste te trešnje bile spuštene na 10 eura po kilogramu.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Na drugim štandovima, uz prodaju na kilograme, trešnje se nude i u manjim košaricama od pola kilograma, po cijeni od 5 eura. Jedna od traženijih je i jagoda - prodaje se od 2 i pol do 5 eura po košarici.

Osim voća, tržnica je puna i drugih proljetnih proizvoda. Mlada kapula se prodaje po 1 euro, salatina po 4, a mlada domaća cikla po 3 eura. Na štandovima se mogu pronaći i krumpir, blitva, špinat i svježe paprike te ljute papričice. Šparuge se i dalje prodaju. Divlje se nude po 5 eura za vezicu, dok se one vrtne, deblje, drže cijenu od 2,5 eura. Na istom štandu, uz šparuge, naišli smo i na popularne lisičarke - veća košarica stoji 15 eura, a manja 6 eura.

Mladi grašak

Pažnju kupaca privlačio je i mladi grašak u mahuni - koji se mogao vidjeti na više stolova. Kilogram ovog sezonskog povrća prodaje se po 6 eura, a za one kojima se ne da čistiti, tu je i očišćeni, kojeg, kaže nam prodavačica, najčešće kupuju muškarci. Nude se i suhi vrganji po 10 eura, a istu cijenu drži i rukola. Osim hrane, tržnica ovih dana obiluje i sadnicama povrća i začinskog bilja. Prodaju se presadnice rajčice, paprike, patlidžana, krastavaca i tikvica po cijeni od 0,50 do 1 euro, a u ponudi je i aromatično bilje poput bosiljka, ružmarina, mente i peršina. Na više mjesta prodaju se i sezonske cvjetne sadnice, no cijene variraju ovisno o veličini i vrsti, pa se preporučuje dobro prošetati i usporediti ponudu.

Ribarnica na pulskoj tržnici također ima što ponuditi. Prodaju se svježi škampi i rakovi mažineti - mali rakovi ulovljenih kod Rapca koji se mogu kupiti po 5 eura, a idealni su, kaže prodavačica, za brudet ili buzaru. Baraji se prodaju po 6 do 20 eura, ovisno o veličini. Naišli smo i na sezonsku ribu kantar, koja drži cijenu od 20 eura po kilogramu. Od ostale ponude tu su cipli po 6 eura, ugor po 10, te trilje po 8 eura, koje iako možda nisu najtraženije, nutricionisti često preporučuju kao zdrav i ukusan izbor.

Uspoređujući cijene s istim razdobljem prošle godine, vidljiv je blagi rast kod većine proizvoda. Trešnje su lani bile od 6 do 10 eura, a grašak se prodavao po 4 do 5 eura. Ove godine, cijene su u prosjeku više za euro ili dva, a u nekim slučajevima i više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter