Naveliko su se kupovale piantine (Snimila Doria Mohorović)
Čini se kako su mnogi jedva dočekali da nakon Međunarodnog praznika rada, odu u nabavku na tržnicu. Petak ujutro donio je živost na osunčani pulski markat, gdje su brojni građani s vrećicama punim povrća i piantina (sadnica), odlazili s tržnice. Ne pamtimo kada je posljednji put bilo toliko ljudi među stolovima tržnice, a gužvi su svakako pridonijeli i turisti.
Jagode različitih veličina i oblika nudile su se na svakom koraku, a košarica od pola kilograma prodavala se po cijeni od 3 do 4 eura. Ovih dana tražene su i sadnice raznih vrsta pomidora, patlidžana i krastavaca, koje se prodaju po 50 centi za komad. Zbog ponude bujnih, zelenih sadnica, koji su zauzeli stolove koji inače zjape prazni, tržnica izgleda življe i šarenije. Kupci su za sadnice čekali u redu, a mnogi su zadovoljno odlazili s po dvadesetak piantina u vrećicama.
U ponudi se još uvijek može naći i pokoja šparoga, koju prodavačice nude po cijeni od 3 eura. Domaća cikla prodaje se po 4 eura, mladi luk drži cijenu od 6 eura za kilogram, dok se krumpir prodaje po 2 eura. Za osvježavajući salatinu treba izdvojiti 15 eura po kilogramu, dok se "klasične" salate i kupus prodaju po 3 ili 4 eura.
Posjetitelji su se šetali i među štandovima s delicijama i suvenirima, gdje su turisti uglavnom kupovali maslinovo ulje i med. Na tržnici su se pojavile i prve trešnje, a na jednom stolu vidjeli smo i grožđe. Prodavačica nam iskreno priznaje da trešnje nisu domaće, već talijanske, ali su, kaže, fine.
Neki prodavači ispričali su nam kako su Praznik rada proveli u odmoru, dok su drugi neradni dan iskoristili za sadnju i pripremu ručka.
- Veća je potrošnja danas, ima više ljudi, ali to je tako danas i sutra pa će druge dane opet biti prazno. Nemamo parkinga, a imamo kvalitetnu robu. Puno je Slovenaca ovih dana i bilo je dosta prometa, rekla nam je prodavačica Mina, na čijem štandu dominiraju jagode - i to, kako je istaknula, pulske.
Gužva i na ribarnici (Snimila Doria Mohorović)
Krcato je bilo i na obližnjoj ribarnici, gdje su se za svježu ribu strpljivo čekali redovi, u kojima su bili i brojni turisti. Većina štandova bila je otvorena, a ponuda standardna - riboni, brancini, orade, nešto jeftiniji cipli po 6 eura za kilogram, kao i salpe, a na jednom stolu ugledali smo i zere po cijeni od 8 eura za kilogram. Tek ponešto srdela moglo se naći u kutu ribarnice, no nisu izgledale primamljivo. Od skuplje ribe, losos se prodaje po 24 eura, brancin po 18 do 25 eura, dok se tuna nudi po 20 eura za kilogram, a dobro se i prodaje. I turisti vole provjeriti otkud dolazi riba koja će im se naći na pijatu pa nije rijetkost čuti kako im prodavači objašnjavaju gdje su ulovljene. Neki od njih dolazili su u nabavku ribe s prijenosim frižiderima, drugi s velikim košarama, a treći s kolicima na kotače. U svakom slučaju - praktično.
Obližnji kafići također su bili puni, a mjesta na suncu tražila su se više nego inače. Kako temperature rastu, uskoro će se, umjesto onog na suncu, tražiti stol u hladu.