Salatina 15 eura za kilu!

Nakon Praznika rada pulski markat živnuo, u fokusu piantine i jagode

| Autor: Doria Mohorović
Naveliko su se kupovale piantine (Snimila Doria Mohorović)

Naveliko su se kupovale piantine (Snimila Doria Mohorović)


Čini se kako su mnogi jedva dočekali da nakon Međunarodnog praznika rada, odu u nabavku na tržnicu. Petak ujutro donio je živost na osunčani pulski markat, gdje su brojni građani s vrećicama punim povrća i piantina (sadnica), odlazili s tržnice. Ne pamtimo kada je posljednji put bilo toliko ljudi među stolovima tržnice, a gužvi su svakako pridonijeli i turisti.

Prve trešnje

Jagode različitih veličina i oblika nudile su se na svakom koraku, a košarica od pola kilograma prodavala se po cijeni od 3 do 4 eura. Ovih dana tražene su i sadnice raznih vrsta pomidora, patlidžana i krastavaca, koje se prodaju po 50 centi za komad. Zbog ponude bujnih, zelenih sadnica, koji su zauzeli stolove koji inače zjape prazni, tržnica izgleda življe i šarenije. Kupci su za sadnice čekali u redu, a mnogi su zadovoljno odlazili s po dvadesetak piantina u vrećicama.

U ponudi se još uvijek može naći i pokoja šparoga, koju prodavačice nude po cijeni od 3 eura. Domaća cikla prodaje se po 4 eura, mladi luk drži cijenu od 6 eura za kilogram, dok se krumpir prodaje po 2 eura. Za osvježavajući salatinu treba izdvojiti 15 eura po kilogramu, dok se "klasične" salate i kupus prodaju po 3 ili 4 eura.

Posjetitelji su se šetali i među štandovima s delicijama i suvenirima, gdje su turisti uglavnom kupovali maslinovo ulje i med. Na tržnici su se pojavile i prve trešnje, a na jednom stolu vidjeli smo i grožđe. Prodavačica nam iskreno priznaje da trešnje nisu domaće, već talijanske, ali su, kaže, fine.

Neki prodavači ispričali su nam kako su Praznik rada proveli u odmoru, dok su drugi neradni dan iskoristili za sadnju i pripremu ručka.

Gužva i na ribarnici

- Veća je potrošnja danas, ima više ljudi, ali to je tako danas i sutra pa će druge dane opet biti prazno. Nemamo parkinga, a imamo kvalitetnu robu. Puno je Slovenaca ovih dana i bilo je dosta prometa, rekla nam je prodavačica Mina, na čijem štandu dominiraju jagode - i to, kako je istaknula, pulske.

Gužva i na ribarnici (Snimila Doria Mohorović)Gužva i na ribarnici (Snimila Doria Mohorović)

Krcato je bilo i na obližnjoj ribarnici, gdje su se za svježu ribu strpljivo čekali redovi, u kojima su bili i brojni turisti. Većina štandova bila je otvorena, a ponuda standardna - riboni, brancini, orade, nešto jeftiniji cipli po 6 eura za kilogram, kao i salpe, a na jednom stolu ugledali smo i zere po cijeni od 8 eura za kilogram. Tek ponešto srdela moglo se naći u kutu ribarnice, no nisu izgledale primamljivo. Od skuplje ribe, losos se prodaje po 24 eura, brancin po 18 do 25 eura, dok se tuna nudi po 20 eura za kilogram, a dobro se i prodaje. I turisti vole provjeriti otkud dolazi riba koja će im se naći na pijatu pa nije rijetkost čuti kako im prodavači objašnjavaju gdje su ulovljene. Neki od njih dolazili su u nabavku ribe s prijenosim frižiderima, drugi s velikim košarama, a treći s kolicima na kotače. U svakom slučaju - praktično.

Obližnji kafići također su bili puni, a mjesta na suncu tražila su se više nego inače. Kako temperature rastu, uskoro će se, umjesto onog na suncu, tražiti stol u hladu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter