book patrol

FOTO / Vrijedni: Bogata godina pulskih čuvara kućica za knjige

| Autor: Glas Istre


Ideja uzajamnosti odnosa: posudi, vrati ili pokloni knjigu moto je slobodnih knjižnica te je upravo "otvorenost, uvažavanje i dijeljenje" putem knjiga bila povodom za pokretanje projekta Book patrol.

Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023., a pokrenule su ga knjižničarke Dragica Pršo iz Osnovne škole Monte Zaro i Željka Kondić Dabo iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula s nastavnicom Hrvatskog jezika Morenom Rumora i učenicima smjera turističko-hotelijerski komercijalist, ovogodišnjim maturantima.

Kućice za knjige u Mornaričkom parku i Parku Monte Zaro u Puli postavljenje su 27. travnja 2023. povodom Noći knjige i Dana hrvatske knjige. U suradnji s Gradom Pula te zahvaljujući volonterskom angažmanu i entuzijazmu bračnog para Ornele Benčić Žerić i Edina Žerića koji su izradili kućice te umjetničkom pečatu Boruta Skoka, kao i vrijednim radnicima iz tvrtke Castrum Pula, Mreži malih slobodnih knjižnica Hrvatske pridružene su i ove pulske kućice.

Programi projekta osmišljeni su u sklopu izvannastavnih aktivnosti Čitateljski klub i "Literarna kavana". Otad su se čuvarima kućica za knjige u Puli pridružile i knjižničarke  Gordana Rupena Stančić iz ŠPUD-a i Betina Boban iz Medicinske škole s učenicima koji obilaze i opremaju kućice te posjećuju popratne programe.

Suradnja s lokalnom zajednicom od velike je važnosti projektu pa se tako u brojnim ustanovama (Grad Pula, Kino Valli, INK, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti u Puli i Arheološki muzej Istre) prikupljaju knjige za kućice koje doniraju susretljivi građani, a postavljene su i nove kućice kod škole OŠ-SE Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola, Područne škole Banjole (OŠ dr. Mate Demarina Medulin) i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. 

Projekt Book Patrol posvećen je i aktivnostima uz male slobodne knjižnice u svrhu njegovanja navika druženja uz knjigu te interakcije sa zajednicom. Usto, poticajno je i povezivanje učenika osnovnih i srednjih škole u zajedničkim programima, u prostoru inspiracije u kutku prirode, prostoru druženja i bogatstva ideja.

Poticajno djelovanje knjige je i u stvaranju uzajamnosti odnosa prema drugima u "ljepoti razgovora inspiriranima knjigom i prirodom". Stoga su tijekom školske godine 2023./2024. organizirani su razni programi uz kućice ili u njihovoj neposrednoj u blizini, gostovanja autorice fantasy romana Petre Valković u Mjesecu hrvatske knjige, Katharine Mikulić iz Udruge ZUM povodom obilježavanja Svjetskog dana volontera.

Potom je prof. dr. sc. Anita Peti Stantić održala predavanje posvećeno čitanju i mentalnom zdravlju u Tjednu mozga, a mag. pharm. Marija Kolarović susret u Noći knjige s temom Kako mijenjati sebe? usmjerenom na zdrave navike mladih. Taj je susret upriličen kao "Disco čajanka" u pulskome Public baru, u susjedstvu kućice na Monte Zaru. 

U Mornaričkom parku i Parku Monte Zaro u Puli na Međunarodni dan darivanja knjige, 14. veljače, posjetitelje su dočekali naslovi iznenađenja prigodno pakirani kao darovi koje su pripremili učenici smjera prodavač Škole "Lipa". S ljubavlju su bile upakirane i knjige s naslovima "po ženskom ukusu" povodom Dana žena na inicijativu knjižničarke i učenica Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana poezije, u OŠ Monte Zaro, održana je radionica stripa za osnovnoškolce i srednjoškolce iz popularne "Lipe" s prof. Vladimirom Papićem, a zaokružena je i izložbom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula na Odjelu za djecu i mlade s naslovom "Stvaralački izazov: višeautorski strip" prema ideji DOŽIVI STIH/ KREIRAJ KADAR/ ŠALJI DALJE. 

Book patrol se raduje i nadahnjuje raznovrsnim, živopisnim naslovima koje zatekne i ostavlja u kućicama te nastavlja promovirati i cijeniti raznolikost, sve čitatelje i njihove knjige kao zajedničku mudrost. Naime, što je više knjiga u blizini, veća je sklonost prema čitanju.

Stoga, dobrodošli ste napisati posvetu nepoznatom posjetitelju kućice u knjizi koju želite pokloniti, uputiti se prema maloj slobodnoj knjižnici i možda pronaći neki naslov za sebe. Zapamtite, svaka knjiga koju poklonite može donijeti nešto lijepo u životu onog tko ju ponese kući. U ovom sve bržem svijetu, čuvari kućica za knjige žele da ljudi čitaju i da se raduju s knjigom prije nego što požuti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter