u suradnji sa sveučilištem u puli

Aquarium Pula provodi terenski rad i provjeru stanja podmorja

| Autor: Glas Istre
(Foto: Aquarium Pula)

(Foto: Aquarium Pula)


Pulski akvarijski tim, u suradnji s kolegom sa Sveučilišta u Puli, i ove godine provodi terenski rad na Mljetu kako bi se ustanovilo stanje podmorja.
- Na terenskom radu na Mljetu, u suradnji s kolegom dr.sc. Nevenom Iveša sa Sveučilišta u Puli, usredotočili smo se na ulov papigača (Sparisoma cretense) za naš mediteranski postav. Razlog tome je njihova izrazito uspješna prilagodba zadnjeg desetljeća zbog porasta temperature mora, ali i zbog bogatstva crvenih vapnenastih algi kojima se ponajviše hrane. Kako smo doznali od domaćina, nerijetko predstavljaju jedini ulov lokalnih ribara, prenose iz Aquariuma.
Papigače žive u zajednicama koje čine jedan mužjak i više ženki. U slučaju da mužjak ugine, jedna od dominantnih ženki mijenja spol i postaje alfa mužjak. Ženke su crvenkasto-narančaste s tamnim rubovima, dok su mužjaci sivoplavi i veći.
- Tijekom lova primijetili smo da se prilagođavaju boji okoliša zbog čega ih je teško uočiti. Zanimljivo je da neke vrste papigača noću izlučuju sluz kojom se omotaju (tzv. kukuljica) kako bi se zaštitile od predatora i parazita, objašnjavaju stručnjaci iz Aquariuma.
Ime su dobile po ustima nalik kljunu kojim stružu koralje i stijene na kojima rastu alge, a nejestive dijelove izbacuju kao pijesak. Jedna papigača može proizvesti čak i do 100 kg pijeska godišnje.
Nastanjuju dubine od 1 do 50 metara sa stjenovitim dnom, uglavnom u Mediteranu i uz istočni rub Atlantskog oceana, a mi smo ih lovili ronjenjem na dah na dubini od 8 do 10m.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter