USKORO NOVA AKVARIJSKA POSTAVA

Pod kupolom će plivati kajmani, a u novim bazenima raže i morski psi


U listopadu prošle godine na utvrdu Aquariuma Pula podignuta je velika čelična kupola čime se dugo očekivani projekt "Rekonstrukcija centralnog prostora utvrde" primakao kraju. Podizanjem kupole, teške čak 19 tona, utvrda Verudela približila se svom izvornom, austrougarskom obliku. Inače, originalna kupola uklonjena je davne 1943. godine, sa svim elementima topničkog postrojenja i odvezena u Italiju kako bi se pretopila, a čelik iskoristio u ratne svrhe.

Tri nova bazena

Prije same kupole, na drugi kat, postavio se i šesterokutni bazen, treći po redu koji se smješta u novi središnji dio. Dva bazena su već bila unijeta da bi se mogle izgraditi nove etaže, a treći je čekao završetak izrade kupole. Najgornji bazen, ispod same kupole, zapremine je 30 tisuća litara, dok dva donja imaju po 50 tisuća litara svaki.

- Sve skupa poduplana je količina vode u akvariju jer samo u ta tri bazena imamo oko 130 kubika nove vode, koliko u ostatku svih postava, doznajemo od biologa Žarka Jakovića koji nas je jučer proveo utvrdom.

Kako nam pojašnjava, u prvi akvarij smjestit će se ugrožene ribe hrskavičnjače poput raža, a u onom na katu smjestit će se tropski morski psi (crnovrhi grebenski morski psi) koji već neko vrijeme čekaju veći bazen jer su svoj prerasli. Oni će plivati zajedno s velikim oradama i gofovima.

Bazen ispod kupole bit će tropski slatkovodni akvarij i u njemu će se smjestiti tri kajmana. Jednog kajmana akvarij već ima, a dva tek trebaju stići. Uz njih ovdje će, u doista impresivnom prostoru, plivati i druge tropske ribe poput velikih pacua, rođaka pirana. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom