đir po monte libriću

Na festivalu dječje knjige uvijek je živo: Libraonice, predstavljanja u veseloj i šarenoj atmosferi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Na Monte Libriću, festivalu dječje knjige koji se održava do nedjelje, 26. svibnja, u pulskoj Zajednici Talijana svakodnevno od 8 do 20 sati, cijelo se vrijeme održavaju brojni programi, pa i više od deset programa dnevno.

U jutarnjim satima programe obilaze uglavnom učenici osnovnih škola i polaznici predškolskih ustanova organizirano, a poslijepodne većinom djeca u pratnji roditelja, nonića i slično.

(Foto Monte Librić)Maštolov sa Sedinom Cerovac (Foto Monte Librić)

Divovi i Lavići

Na programu su raznoliki sadržaji namijenjeni djeci u znaku književnih tema, ali i onih likovnih, umjetničkih te ove godine, još više nego ranije - i glazbenih. Njeguje se i dvojezičnost, brojni su tu programi na talijanskom jeziku uz autore koji su za ovu prigodu došli iz Italije.

U utorak, snažnoj kiši koja nije popuštala unatoč, mališani i oni malo veći hrabro su odoljeli (ne)vremenu i prisustvovali brojnim programima ovoga festivala dječje knjige.

Iz Područne škole Banjole došli su učenici na programe predstavljanja knjige Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović "Traže se cirkusanti", dok se istovremeno na prvom katu održavala libraonica "Divovi dobra srca", budući da je cijeli program posvećen mitološkim bićima Istre.

S djecom su tu radile studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti pulskog Sveučilišta Jurje Dobrile, a u Libraonici Divovi dobra srca sudjelovala je knjižničarka iz pulske Osnovne škole Stoja, Amadea Draguzet.

Na tim radionicama "na katu", gdje su se crtali divovi, u veseloj, šarenoj i nadasve obojanoj atmosferi, susreli smo skupinu Lavići Dječjeg vrtića Zvončica iz Vodnjana i njihove odgojiteljice Nives i Doris. Djeca su kratko komentirala da im je ovdje prekrasno, veselo i da jedva čekaju vidjeti kako će izgledati taj div koji kreiraju.

(Foto Monte Librić)Pažljivo se prate programi (Foto Monte Librić)

Učenici iz Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" rekli su da ih kiša nije omela po putu i da im je program uz autora Pina Pacea itekako zanimljiv, posebice jer vole slušati o putovanjima, morima, pustolovina.

Libraonice su jedan od zaštitnih znakova Monte Librića. U ovim interaktivnim radionicama nastaju nove priče, ilustriraju se postojeće, oživljavaju lutke, osmišljavaju scenske igre, uči pantomima, stvaraju novi likovi i novi songovi…

Kada djeca odlaze na takve programe, čuju se uzvici veselja, pjesma, smijeh. A posebice kada su tema čarolije, cirkus i slično. Radionice se održavaju u suradnji s Fakultetom za odgojno obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a vode ih studenti. Ove će godine Libraonice svaki dan biti posvećene jednom mitološkom biću Istre.

Iz naslovne teme Librića "Mitološka bića Istre" u Libraonice na druženje s djecom stižu divovi, macmolići, štrige i štriguni, vile i vilenjaci. Knjižničarke iz pulskih i istarskih škola ujedno čitaju i djeci priče o tim stvorenjima.

Vesela je i raznolika radionica "Tko je kriv ako div zaluta u cirkus?", gdje spisateljica Ines Marciuš Kruljac uči uključuje razne "cirkuske" vještine sudionika - od pantomime preko snalaženja (divova) u cirkuskim vratolomijama te spremnosti za cirkuske ludorije.

U radionici "Tragovima divova: stvaranje priče kroz slike" prikazuje se stvaranje i razvoj priče o divovima i mitskim bićima kroz slike, uz naglasak na razvoju govorno-jezičnih i komunikacijskih vještina zahvaljujući Tei Vujić, fonetičarki i rehabilitatorici.

(Foto Monte Librić)Baka Librić i priča za laku noć (Foto Monte Librić)

Baka Librić

Uvijek zanimljiv - a posebno kada je lijepo vrijeme, je program Divovi, kada se s divovima na raznolike načine poigrava maštolovka Sedina Cerovac na svoj specifičan način. Dovoljno glasna, predvečer kreće po Circolu tražiti djecu - i putovanje uz maštu može krenuti.

Najdugovječniji program Monte Librića je "Priča za laku noć", kada priče najmlađima priča Gordana Trajković iliti Baka Librić. Svake večeri čita djeci neku drugu priču, a pozornost je uvijek posvećena novijim naslovima za djecu, kao i naslovima što se predstavljaju na Libriću.

Brojni su pulski i istarski autori zastupljeni na Libriću - od Izabele Bilić Rovis, Maje Čerljenko, Doris Cerin Otočan, Tamare Lorencin, Tatjane Pokrajac Papucci, sve do kreativnih ideja Ive Kuzmanović, odnosno Ive kreative...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter