Sasvim poseban čitateljski klub u pulskoj knjižnici

Osobe s psihosocijalnim poteškoćama u GKČ-u imaju biblioterapiju pod vodstvom Oriane Španić i Ive Turine

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


U vrlo kreativnoj atmosferi posjetili smo u utorak poslijepodne rad Čitateljskog kluba »Preobražaj« u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Riječ je o sasvim posebnom klubu, čije su voditeljice Oriana Španić, medicinska sestra s Odjela za psihijatriju pulske Opće bolnice i diplomirana knjižničarka Iva Turina iz pulske knjižnice.

Provodeći socijalnu terapiju Oriana s korisnicima izlazi van institucije, s njima odlazi u grad, sudjeluje u različitim aktivnostima, kao što su odlazak u kino, knjižnicu, kazalište i na izložbe. Na jednom od čestih posjeta Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula rodila se ideja o pokretanju čitateljskog kluba u kojem bi se s osobama sa psihosocijalnim poteškoćama provele biblioterapeutske aktivnosti.

Helen Keller

Mnogi od tih korisnika su veliki ljubitelji književnosti i čitanja, pa i sami se okušavaju u pisanju, a u utorak su s knjižničarkom razgovarali o Helen Keller (27.6 1880. – 1.6 1968.) i o nevjerojatnoj snazi volje ove žene koja je, unatoč teškom hendikepu (rođena je kao zdravo dijete, no, u dobi od 19 mjeseci oboljela je od upale moždane ovojnice koju je jedva preživjela. Posljedica bolesti bio je trajni gubitak vida, sluha i govora) postigla nevjerojatan uspjeh, te razgovaralo se o motivaciji za rad i stvaralaštvo kod ove autorice i o tome kako savladati prepreke te biti sve bolji i bolji u svemu.

Iz toga je nastala konstruktivna rasprava i moglo se saznati da sudionici tog kluba su osobe koje vole pisanu riječ.

Potom su dobili zadatak da, uzorom na pjesmu »Opomena« Antuna Branka Šimića napišu svoju analizu pjesme, ili pak vlastiti uradak, kao što su to radili već i po uzoru na neke pjesme Vesne Parun.

- Potičemo sudionike na čitanje u slobodno vrijeme, unapređujemo tehnike čitanja, vođenim čitanjem se osnažuje kritičko mišljenje što podiže razinu samopouzdanja i samopoštovanja. Projekt se bazira na potrebama korisnika i usmjeren je na poboljšavanje njihove kvalitete života. Program provodi udruga »Žuta minuta« u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Općom bolnicom uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, veli knjižničarka Iva Turina.

Uz napomenu da biblioterapija zahtijeva strogu kontrolu i suradnju s liječnicima koji brinu o zdravlju korisnika, Turina ističe veliku ulogu Oriane Španić.

Srce zajednice

- U klubu je desetak korisnika koji stalno idu po događanjima, a to su osobe sa psihosocijalnim teškoćama (oboljeli od šizofrenije i bipolarnog poremečaja), a sada tu dolazi i nekoliko korisnika iz Vile Marije. Idemo redovno na koncerte klasične glazbe u INK, posebice na one iz serije »Samo najbolje«, a od organizatora smo dobili karte za koncerte u Areni; Simple Minds i Duran Duran, veli Španić.

- Knjižnica je srce i središte naše zajednice, okrenuta prije svega građanima i održavanju njihova ne samo osobnog razvoja i obrazovanja, već i psihosocijalnog zdravlja. I nije to samo prazna fraza jer je pulska gradska knjižnica godinama aktivna u provođenju brojnih aktivnosti i projekata za ranjive skupine građana s ciljem socijalne integracije i inkluzije, od programa za starije osobe, djecu i odrasle s tjelesnim, osjetilnim ili mentalnim poteškoćama, koje se nerijetko susreću s nerazumijevanjem okoline i upadaju u zamku društvene isključenosti. Suradnjom s udrugom »Žuta minuta« i njezinom utemeljiteljicom, karizmatičnom Orianom Španić, kroz Čitateljski klub »Preobražaj« odškrinuli smo vrata knjižnice još jednoj ranjivoj skupini osoba koje boluju od težih mentalnih bolesti. Iznimno mi je drago da ovim programom u prvom redu pomažemo njima, pružamo im sigurno utočište u knjižnici, dok istodobno i pridonosimo smanjenu predrasuda i stigme o mentalnim oboljenjima. Dobrobiti koje ovaj čitateljski klub donosi su nemjerljive, do kraja pojmljive samo polaznicima, a ono što voditeljice Oriana i Iva nedvojbeno potiču kroz knjigu kao medij jest razgovor, otvaranje, resocijalizacija, iscjeljenje, ohrabrenje. Rad čitateljskog kluba kao primjer odlične knjižnične prakse, predstavit ćemo na stručnom skupu, 20. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, koji će se u rujnu održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, veli ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

Korisnici su pak izrazili veliko zadovoljstvo, kako druženjem, tako i mogućnostima da nešto napišu, kreiraju, stvaraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter