BREAKING JE POSTAO OLIMPIJSKI SPORT

FOTO / Koreografija u breakdanceu se ne uči, ali ples zahtijeva izvrsnu kondiciju

| Autor: Tea Tidić


Ponajbolji breakeri iz cijele Hrvatske okupili su se nedavno u Puli, u dvorani Osnovne škole Veli Vrh, gdje je održano državno prvenstvo u breakingu. Najmasovnije državno prvenstvo do sada okupilo je čak 130 sudionika, a trajalo je nevjerojatnih 12 sati

Sudionici su se natjecali po dobnim skupinama - predškolci, juniori i seniori. U kategoriji crew vs. crew snage su odmjerili najbolji. Izvedbe breakera ocjenjivao je međunarodni tim sudaca - Kevin Ronald Gopie - Renegade iz Velike Britanije, Sophie Manuela Linder - Sophiela iz Austrije te domaći suci Miroslav - Miro i Milisav Katrašnik - Mylo.

Natjecanje su organizirali pulski AB Original u suradnji sa zagrebačkim Megablastom i Hrvatskim sportskim plesnim savezom, a više o natjecanju, breakdanceu i pulskom Breakdance klubu AB Original rekao nam je Milisav Katrašnik - Mylo, koji je ujedno i trener breakdancea u ovom pulskom klubu.

(Foto: Mylo)(Foto: Mylo)

Ima i petogodišnjaka

- Najmlađi sudionik natjecanja imao pet godina, a to je ujedno i donja granica kada se može početi s treniranjem breakdancea. Sve zapravo ovisi o tome koliko je dijete spremno za to. U naš klub u Rojcu znaju doći djeca u dobi od pet, pet i pol godina, neki se uplaše, a nekima se svidi, pa ostanu. U zimskom periodu obično trenira do 35 članova svih dobnih skupina. Imamo grupu početnika koju čine tek upisani te juniorsku grupu i seniore, kaže Katrašnik.

- Seniora je najmanje, to su 20-godišnjaci i stariji, i nisu toliko redoviti na treninzima. Jednom tjedno treniramo svim zajedno treninge, juniori i seniori tu se povezuju i postaju ekipa. Naime, breakdance je dosta specifičan, dio je hip-hop kulture. Mi smo jedna velika obitelj i tako i funkcioniramo. To nije samo sport niti samo ples, ima tu i dosta edukacije o životu, kaže pulski trener.

(Foto: Mylo)(Foto: Mylo)

Inače, breakdance je sportski ples i prije dvije godine službeno je priznat kao sport.

- Breakdance je jedna od težih vrsta plesova. Plesač je na sceni sam. Pleše se freestyle, a koreografija se ne uči, već se svakog plesača educira da sam osmisli svoje plesne pokrete. To znači da se u trenutku improviziraju plesni pokreti na glazbu koju bira DJ, a dodatnu težinu daje činjenica što plesač ne zna na koju će glazbenu podlogu plesati, a koreografija mora biti otplesana »u beat«. Upravo tu dolazi do izražaja zajedništvo, da si međusobno držimo leđa, jer postoje battleovi crew na crew, tj. grupa protiv grupe. Tu se najbolje vidi koliko oni skupa treniraju, druže se i koliko su prijatelji. Ta povezanost je izuzetno važna, ističe Katrašnik.

(Foto: Mylo)(Foto: Mylo)

U kategoriji crew vs. crew nije ograničen broj natjecatelja.

- U toj kategoriji svatko može raditi što god želi, pa si klinci znaju složiti određene rutine i kombinacije, i onda izvedu svoju minikoreografiju koje traje desetak sekundi. Ako i druga grupa tako funkcionira, onda će im odgovoriti na isti način, pa suci ocjenjuju tko je to bolje složio, otplesao, tko je ujednačeniji…, otkriva trener AB Originalala.

Sve više djevojaka

Breakdance izgleda vrlo atraktivno. Zanimalo nas je koliko plesač treba biti fizički spreman.

- Treba biti u jako jako dobroj kondiciji. Na treninzima puno radimo na fizičkoj i psihičkoj spremi. Klinci kroz zagrijavanje i vježbe snage dođu do faze da imaju dovoljno snage da izvedu određene pokrete. Na treninzima smo većinom na podu, na rukama, na nogama, na glavi… S godinama svi ti svi ti mišići ojačaju, objašnjava Katrašnik.

Iako se najčešće breakdance povezuje s dečkima, danas se breakingom bavi sve više cura. Tako, primjerice, samo u početničkoj grupi AB Originala među 18 polaznika ima sedam cura.

- Izrazito sam zadovoljan što nam se pridružuje sve više cura, jer imaju drugačiji pristup plesu, fluidnije pokrete. Dečki su pak malo tromi i moraju učiti, a cure to imaju prirodno, kaže Katrašnik.

(Foto: Mylo)(Foto: Mylo)

Dan nakon državnog prvenstva u breakingu, u Rojcu je održana radionica za djecu koje su vodili Kevin Ronald Gopie - Renegade iz Velike Britanije i Sophie Manuela Linder - Sophiela iz Austrije.

- Svi članovi Hrvatskog sportskog plesnog saveza mogli su sudjelovati na radionicama koje su okupile tridesetak polaznika, iz Pule, Zagreba i Varaždina. Inače, na takvim natjecanjima uobičajeno je da predavači, koji su u ovoj slučaju bili članovi žirija, održe radionicu. Renegade i Sophiela izuzetno su cijenjeni i teško da bi ikad došli u Hrvatsku. Sama činjenica da su pristali biti članovi žirija je izuzetna, stoga je ovo bila i jedinstvena prilika da održe radionicu, što su sami ponudili, kako bi educirali mlade da ih nauče nove pokrete, ustvrdio je trener pulskog kluba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter