PULSKI GRADONAČELNIK

Filip Zoričić: "Nismo protiv cementare, nego protiv zagađenja, što treba jasno reći"

| Autor: Doria Mohorović
Pulska cementara (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Pulska cementara (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


U blizini pulske tvornice cementa Calucem krajem ožujka postavit će se uređaj za mjerenje štetnih emisija u zraku, a čiji će rezultati biti dostupni svim građanima. Najavili su to pulski gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnica za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić na jutrošnjoj konferenciji za novinare, osvrnuvši se na aktualnu situaciju u tamošnjoj tvornici na čiji rad, odnosno smrad i lebdeće čestice, već godinama stižu pritužbe mještana. Zoričić je pritom iznio devet zaključaka gradske uprave o tvornici vizavi zaštite zdravlja građana, počevši od odluke o stalnom nadzoru rada dok tvornica posluje.

"Nismo protiv cementare, nego protiv zagađenja, što treba jasno reći. Cilj je da cementara radi unutar zakona i dozvoljenih parametara, ali i bolje od toga na način da mjerenja štetnih emisija budu ispod propisanih graničnih vrijednosti", poručio je Zoričić dodavši da je imperativ imati mjerenja emisija iz cementare i imisija u okolišu.

"Grad je naručio uređaj za mjerenje štetnih emisija, a isti je opremljen senzorima za mjerenje koncentracije ugljikovog monoksida, sumporovog dioksida, ozona, dušikovog dioksida, lebdećih čestica PM10 i PM2,5. Izmjerene vrijednosti bit će javno dostupne preko web aplikacije, kao i na našoj web stranici", rekao je Zoričić. Kako je naveo, uređaj će biti montiran na rasvjetni stup u blizini cementare, a njegova isporuka očekuje se sredinom ožujka. Mjerenjem štetnih emisija identificirat će se problematični izvor onečišćenja te razviti strategije za njihovo smanjenje.

"S obzirom na to da fiksna mjerna stanica dok se za to ne osposobi ne mjeri sve detaljne parametre koje možemo pripisati da su nastale isključivo radom cementare, ta mjerenja mogu raditi ovlašteni ispitni laboratorij i to je korak koji ćemo napraviti, te donijeti Odluku o provedbi mjerenja posebne namjene, odnosno procjene razine onečišćenosti koje se sadržavati mjerenja onečišćujućih stvari", rekao je pulski gradonačelnik.

Pozvao je sve građane da prijave svaku nepravilnost, odnosno, kako je istaknuo, svaki put kad osjete dim, smrad ili lebdeće čestice u zraku. "Te su nam informacije važne, ali moramo biti svjesni da rad treba nadzirati stalno. Treba postaviti sustav i standarde nadzora koji će biti temeljeni na rezultatima mjerenja, jer tek tada imamo argumente temeljem kojih ćemo tražiti reakcije nadležnog ministarstva i Državnog inspektorata za zaštitu okoliša", rekao je Zoričić dodajući da je jedna od tema razgovora s upravom i predstavnikom vlasnika tvornice, bila o prelasku rada na plin.

"Ono što je poljuljalo moje povjerenje je činjenica da su informacije koje sam dobio na sastanku s upravom različite od onih koje su navedene u Elaboratu i zato sam zatražio hitno očitovanje uprave Calucema, kao i nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bismo vidjeli što i kako dalje jer Ministarstvo još nije dalo svoje Rješenje, odnosno mišljenje o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, a koje je za razliku od našeg i županijskog, obvezujuće. Od tvornice također tražimo da sirovine moraju biti u zatvorenom prostoru, a zahtijevamo i uvid u vrstu sirovine koje koriste, na primjer koliko u tim sirovinama ima sumpora", istaknuo je Zoričić. Kazao je i da je Calucem krenuo u izmjenu peći te da je, na traženje nadležnog Ministarstva, Grad Pula dao mišljenje da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš. Objasnio je i da će, sukladno Elaboratu, planiranim zahvatom unutar cementare, omogućiti energetski učinkovitija proizvodnja aluminatnog cementa. Na to je nadležna pročelnica Samanta Barić dodala da je u Elaboratu navedeno da kapacitet postrojenja neće biti prekoračen s novom peći, a da će ona zamijeniti dvije peći koje su imale isti kapacitet.

"Tvornica ima koncesiju ondje do 2030. godine, a mogu reći svoje mišljenje, da ne bih volio da su tvornice na takvim mjestima", rekao je Zoričić, upitan je li Grad razmišljao o izmještanju tvornice cementa.

Četiri aktutne točke u gradu

Pulski je gradonačelnik tijekom obraćanja novinarima kazao da u gradu trenutno postoje četiri naslijeđene akutne točke- tvornica cementa Calucem, odlagalište otpada Metis u Šijani, ŽCGO Kaštijun i problematika s korištenjem lučice Vergarola između ribara i brodogradilišta Tehnomont.

Pričajući o snažnom smradu s Metisa, na koji se sve češće žale okolni mještani, Zoričić je izvijestio da je održan sastanak s građanima, a očekuje se i skori sastanak tvrtke i stanovnika Šijane. "Iz Metisa su nam najavili da testiraju uređaj za prikupljanje bio otpada te da će nakon implementacije tog uređaja situacija na terenu biti puno bolja, rekao je Zoričić. Osvrnuo se pritom i na Kaštijun, kazavši da je plan da se do sezone uklone tamošnje nagomilane bale otpada. Kako je rekao, dio će uz potporu fonda riješiti samo poduzeće, a dio će se odvesti uz pomoć države.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter