uskoro kreće izrada projekta

Pulski Možemo! o garaži koja tamo ne bi trebala biti - Mirković: "Takvom logikom naći ćemo se usred betonske džungle!"

| Autor: Jelena Milović
Dušica Radojčić i Noel Mirković

Dušica Radojčić i Noel Mirković


Snažno protivljenje planiranoj izgradnji javne garaže u zoni sporta i rekreacije R1 na Marsovom Polju - na lokaciji kod stadiona iskazali su pulski Možemo! Pula na danas održanoj konferenciji za novinare.

Kako su pojasnili Dušica Radojčić i Noel Mirković, budući da se na njihovo vijećničko pitanje na ovu temu pročelnica Sanja Kljajić Dakić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pozvala na Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji javne garaže ubraja u komunalnu infrastrukturu, a odmah potom i na članak 51. GUP-a koji govori o nečem različitom - infrastrukturnom sustavu (IS), oni to osporavaju.

"Pitanje je jako važno, jer je bilo dosta vremena da se isplanira i lokacija i način gradnje, ali vidimo da smo opet u velikim problemima", istaknula je Radojčić.

Naglasila je kako je Pula Parking pokrenuo postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju garaže.

- Otvaranje javnih pristiglih ponuda bilo je 9. studenog, a nakon mjesec dana još nije odabran najpovoljniji ponuđač. U međuvremenu ćemo iznijeti probleme koji onemogućavaju izgradnju za koju je pokrenut ovaj postupak, rekla je.

- Budući da zona R1, na kojoj se planira gradnja garaže, nema namjenu ni parkirališta (P) ni garaže (G), na njoj se smije graditi samo - podzemna garaža. Razumnost tog ograničenja je više nego jasna jer je zona R1 namijenjena za sportske objekte pa se podzemnom garažom omogućava maksimalno iskoristiti površinu. Pažljivim čitanjem GUP-a, točnije članka 56. i njegovog 8. stavka, jasno je vidljivo - sport i nadzemnu garažu nije dozvoljeno kombinirati unutar namjene sport (R1), naglasio je Mirković. Stoga očekuju da stručne službe Grada ipak malo bolje pročitaju vlastiti GUP. Nije prihvatljivo da grad gradi javne objekte, ako ima sumnju da to čini na legalan način, mišljenja je on.

- Grad nije iznad svojih građana. "Strategije" vođenja grada, koje površine zelene i rekreacijske namjene učestalo pretvaraju u stambenu ili mješovitu - imaju za rezultat nepovratan gubitak prostora namijenjenog zdravom životu i medvjeđa je usluga gradu koji sad već stihijski gubi na kvaliteti života koju nudi sve manjem broju stanovnika. Važno je odabrati racionalno i legalno rješenje. S jedne strane, žrtvujemo šume za sportski stadion potreban djeci, a s druge strane žrtvujemo sportsko rekreativne zone za parkiralište. Na taj način djecu, mlade i sve ostale uzraste Puležana zakidamo za već stečena prava. Takvom logikom naći ćemo se usred betonske džungle, a parking garaža umjesto da poboljša kvalitetu života - samo će je još više narušiti, apostrofirao je Mirković.

U GUP-u se za garažne kuće navodi nekoliko drugih lokacija, a među njima i mogućnost one u ulici Prilaza kralja Salomona - u sjedištu Pula Parkinga, pojašnjavaju. Na kraju su zaključili kako se svi možemo složiti da je garažna kuća Puli potrebna, ali da lokaciju na Marsovom Polju treba ostaviti sportu i rekreaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter