Predavanje Iana Tataja

Još jedno u nizu serijala predavanja o povijesti pulskog kvarta Gregovica održat će se u Studentskom centru

| Autor: Vanesa Begić
Razgovarat će se o nastanku kvarta

Razgovarat će se o nastanku kvarta


U četvrtak će se u prostorijama Studentskog centra Pula (bivša zgrada ORL, Preradovićeva 9), održati predavanje povjesničara Iana Tataja, naslovljeno "Povijest Gregovice: od nenaseljenoga brežuljka do urbane cjeline". Ovo je još jedno u nizu predavanja o povijesti Gregovice; dosad su govorili Miroslav Bertoša, Klara Buršić Matijašić i Anton Percan.

- Današnja pulska gradska četvrt Gregovica u sastavu je Mjesnoga odbora Gregovica koji obuhvaća i četvrti Pragrande, Sveti Mihovil te Bolnica. Nenastanjeno brdo i pašnjaci dolaze u vlasništvo grčke obitelji Roditti u 16. stoljeću, a iz čega proizlazi talijanski naziv Grega. Tek za austrougarskoga razdoblja na tom se području počinju graditi male, prizemne kuće za potrebe stanovanja radnika Arsenala, ali i nastaju posjedi nekih od poznatijih Puležana. Kroz predavanje putovat ćemo vremenom da bismo otkrili što je sve za Pulu značilo ovo područje, koje su njegove blagodati i koje su bile prekretnice koje su vodile do toga da postane popularno naselje čijem ubrzanom urbanom razvoju svjedočimo posljednjih desetljeća, navedeno je u najavi.

Ian Tataj, mag. hist., pulski je povjesničar, istraživač i umjetnik koji djeluje na raznim poljima. Bavi se starijom i srednjovjekovnom poviješću Istre i svijeta, popularizacijom znanosti kroz »reenactment« oživljavanje povijesti, te rekonstrukcijom glazbe i očuvanjem povijesnih predmeta i umjetnina. Autor je knjiga "Chronology of the Future: A Short History of Man in Space" (2020.), "Rat, mir i strasti Languedoca – Preživjeti srednji vijek" (2022.) te nekolicine stručnih radova i projekata. Promiče svijest o kulturnoj baštini i povijesti Istre kroz gostovanja na radio i tv-emisijama istarskih medija, javna predavanja i nizom aktivnosti.

Diplomirao je pri odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te radio kao učitelj u istarskim školama, a trenutno je novinar i urednik kulture Glasa Istre.

Organizatori su Grad Pula, Mjesni odbor Gregovica, Istarsko povijesno društvo i Studentski centar Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter