gregovica

Povjesničar Ian Tataj o povijesti ovoga kvarta

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


''Povijest Gregovice: od nenaseljenoga brežuljka do urbane cjeline'' bio je naziv predavanja Iana Tataja, mag. hist., održanog večeras u prostorijama Studentskog centra Pula u organizaciji Grada Pula, Mjesnog odbora Gregovica, Istarskog povijesnog društva i Studentskog centra Pula.

Tataj je svoje predavanje započeo od rimskog doba naovamo, uz brojne primjere, pa sve do doba izrazitog mraka za Pulu s malarijom, velikom epidemijom kuge i manjim epidemijama što je sve utjecalo na razvoj grada i raznih njezinih dijelova.

Postoji i nekoliko varijanti o nazivu ovoga pulskog kvarta, nekoliko priča, a niti jedna nije u potpunosti potvrđena. Ime Gregovica moguće dolazi od Grka, Grega, po obitelji Roditti s Rodosa koji su ovdje imali pašnjake i polja, postoji i biljka pianta di San Gregorio, kao i mogućnost da taj naziv dolazi od gregge, odnosno stado, budući da su tu bila polja.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Tek tijekom austrougarskoga razdoblja na tom se području počinju graditi male, prizemne kuće za potrebe stanovanja radnika Arsenala, ali i nastaju posjedi nekih od poznatijih Puležana.

Spomenuta je tu i kuća Antonia Smareglie koji je rođen 1854., ali i Lodovica Rizzija koji je imao kućicu, farmu na tom području, što nije villa Rizzi, odnosno Villa Maria u šumi koju danas mnogi zovi Boška Rizzi, nego je riječ o dvama zasebnim zdanjima. Godine 1930. Gregovica broji 531 stanovnik.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Predavanje je otvorilo i brojna pitanja, kuriozitete...

Ian Tataj mag. hist. (r. 1990), pulski je povjesničar, istraživač i umjetnik na raznim poljima. Bavi se starijom i srednjovjekovnom poviješću Istre i svijeta, popularizacijom znanosti kroz "reenactment" – oživljavanje povijesti, te rekonstrukcijom glazbe i očuvanjem povijesnih predmeta i umjetnina. Autor je knjiga "Chronology of the Future: A Short History of Man in Space" (2020.), "Rat, mir i strasti Languedoca – Preživjeti srednji vijek" (2022.) te nekolicine stručnih radova i projekata. Promiče svijest o kulturnoj baštini i povijesti Istre kroz gostovanja na radio i tv-emisijama istarskih medija, javna predavanja i nizom aktivnosti. Diplomirao pri odsjeku za povijest Svučilišta Jurja Dobrile u Puli, te radio kao učitelj u istarskim školama, a trenutno je novinar i urednik kulture Glasa Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter