završeni radovi

Novo lice očišćene šume na Valkanama: Uklonjene velike količine opasnog otpada te osušenog zelenila i granja

| Autor: Glas Istre
(Foto: Hotel Valkane)

(Foto: Hotel Valkane)


Završeni su radovi na hortikulturnom uređenju i uklanjanju otpada u šumi na Valkanama koji su započeli prije mjesec dana. Radnici Hrvatskih šuma d.o.o., Šumarija Pula, očistili su područje površine gotovo 16 000 m2.

Radovi su obuhvatili uklanjanje i zbrinjavanje korova i prekobrojnog grmlja, uklanjanje visećih/slomljenih i suhih grana na stablima uz postojeće staze kao i obaranje te uklanjanje sušaca i nagnutih stabala s narušenom statikom koja su bila prijetnja za prolaznike.

(Foto: Hotel Valkane)(Foto: Hotel Valkane)

Ukupno je zbrinuto 24 metra kubna (m3) drvne mase, te značajna količina suhog granja i korovske vegetacije koja je strojno pretvorena u usitnjenu drvnu masu i rasprostrta po sastojini kao svojevrsno gnojivo.

Tijekom radova radnici su naišli i na velike količine opasnog otpada i materijala poput šprica, igli, stakla, bočica od raznih lijekova i sličnih stvari koji su prijetnja za zdravlje građana.

(Foto: Hotel Valkane)(Foto: Hotel Valkane)

U zbrinjavanju tog otpada pomoglo im je komunalno poduzeće Pula Herculanea d.o.o, a uklonjeno je i zbrinuto 6 metara kubnih (m3) komunalnog otpada.

(Foto: Hotel Valkane)(Foto: Hotel Valkane)

- Cjelokupno uređenje odrađeno je prema planu ovlaštenih stručnjaka. Šuma je sada prodisala, izgleda u potpunosti drugačije, prozračnije i urednije, a ovako uređena na raspolaganju je svim građanima i tako će uvijek i biti.

Pozivamo ovim putem svih da je sada zajedno čuvamo i održavamo čistom, poručili su iz tvrtke Valkane koja je financirala radove.

Važno je naglasiti da je ovim čišćenjem omogućen normalan rast i razvoj tisućama mladih stabala autohtonog hrasta crnike i medunca te ladonje (koprivića), a koja su također uređena i podrezana.

(Foto: Hotel Valkane)(Foto: Hotel Valkane)

Uz potpuno novu vizuru i značajno povećanu pristupačnost prostoru, šuma je sada i sigurnija za brojne građane kojima je ona omiljeno mjesto za svakodnevnu rekreaciju, šetnju i odmor.

Područje postojećih staza bilo je obraslo niskom vegetacijom zbog koje je kretanje bilo otežano, a izvaljivanje oštećenih stabala i pucanje grana bili su prijetnja, posebno za vrijeme vremenskih nepogoda, čemu su svjedočili i radnici za vrijeme radova.

Sva suha stabla te stabla s narušenom statikom uklonjena su prema Rješenju o doznaci stabala bez programa Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, a zona obuhvata održavanja bila je šumsko područje u vlasništvu tvrtke Hotel Valkane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter