Dan spomena Grada Pule

Boris Siljan: Želimo djeci objasniti ulogu antifašizma, partizana i svih ostalih koji su se borili da se Istra oslobodi

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


U suradnji s nastavnicima povijesti, želimo djeci objasniti ulogu antifašizma, partizana i svih ostalih koji su se borili da se Istra oslobodi. Svake godine je sve više škola uključeno i mislimo da je to jedan od ispravnih načina, jer mi moramo djeci objasniti gdje žive i kako žive", poručio je Boris Siljan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule na današnjem obilježavanju Dana spomena Grada Pule i polaganja vijenaca na spomen obilježju na Velom Vrhu.

Zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul tom je prilikom naglasio da se "može živjeti bez puške i bez metka". Istaknuo je da su žrtve kojima je odana počast tragično ubijene, a da to mora biti škola za budućnost, osobito mladim ljudima. Osim predstavnika Grada i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, obilježavanju su nazočili predstavnici hrvatske vojske, mornarice i udruga iz Domovinskog rata. Prisutni su bili i učenici Osnovne škole Veli Vrh u pratnji nastavnika Igora Jovanovića. Ove se godine Dan spomena Grada Pule prigodnim edukativnim programom obilježio i u Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi, OŠ Veruda te u Ekonomskoj školi, Strukovnoj školi i Medicinskoj školi u Puli.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Na već tradicionalnom susretu, podsjetilo se da je ovaj dan posvećen pulskim herojima, njih 21, koji su pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu i svojim su životima platili teške grijehe fašističkog i nacističkog terora. Najmlađi među njima imao je samo 18 godina. Bila je to odmazda jer je prethodnog dana u Štinjanu ubijen zloglasni fašist Bradamante.

Slavica Porubić Kukal, povjesničarka i članica braniteljske udruge, osvrnula se na povijesne odluke, kada se Istra pripojila Hrvatskoj.

"Ne smijemo zaboraviti žrtve i ne smijemo gledati kroz neke dogme i predrasude, jer danas mi stojimo ovdje, kako i u Domovinskom ratu gdje je otišlo 95 posto muškaraca u obranu protiv agresora. Moramo voditi računa da čuvamo Istru i cijelu Hrvatsku, da radimo na toleranciji i ne živimo u prošlosti. Da budućnost bude bolja našoj djeci i da ih naučimo da se ratom ne dobiva ništa", rekla je Porubić Kukal. Obilježavanje je svojim nastupom uveličao i Puhački orkestar Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter