jesen na tržnici

Obilje gljiva, nešto neretvanskih mandarina, ali kestena nema

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


Svako doba godine nosi neku svoju specifičnost kojoj se radujemo. Ipak, rijetko je koje godišnje doba toliko bogato i šareno kao jesen, vrijeme kada nam priroda u svoj svojoj zrelosti nesebično daruje pregršt svojih plodova.

A tek se rijetki tipično jesenski plodovi mogu naći u raznobojnoj ponudi pulske gradske tržnice, gdje je većina toga još uvijek, ponajviše zbog suhog i dugog ljeta i visokih temperatura, više karakteristična za doba kojemu smo prošloga tjedna rekli "doviđenja".

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Smokve i žižule

Jedna od prvih asocijacija na jesen su kesteni, no njih na gradskoj tržnici u Puli zasad, nažalost, nema. Razgovorljivi prodavač koji ipak nije htio otkriti ime, napominje da - s obzirom na više ljetno, no jesensko vrijeme - nije ni čudo da je tako. Ipak, poručuje da će maruna vjerojatno biti na stolovima tržnice već ove subote jer, kaže, "deseti mjesec je tu".

Kestene, dakle, nismo našli, a ni kraljice među jesenskim voćem - mandarine - nema na puno mjesta. Tek na tri stola hrpa mnogima omiljenih narančastih plodova s natpisom "Neretvanske mandarine" po cijeni od tri eura za kilogram. Grožđe, kojeg zaista ima u izobilju, kako i doliči kraju rujna, košta od tri pa sve do šest eura po kilogramu, za koliko se prodaju i smokve. Žižule, koje su također tipično jesenski plod, stoje šest eura kilogram, a prodaju se na košarice po cijeni od euro i pol. Kilogram bundeve i tikve stoji dva eura, a ovisno o veličini, prodaju se cijele ili u komadima.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Košarice vrganja

Ono što itekako miriše na jesen su gljive kojih je na pulskoj tržnici zaista velika količina, a prodaju se na košarice. U ponudi su suhi i svježi vrganji te svježe lisičarke, a cijena, dakako, ovisi o količini, ili bolje reći, veličini košarice. One od 400 grama stoje uglavnom po osam eura, a manje su po četiri ili pet eura. Vrganjima se cijena kreće od pet do 10 eura ako su svježi, a suhi vrganji, pakirani u paketićima po 900 grama, stoje 16 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom