KLIMATOLOŠKA ANALIZA

Državni hidrometeorološki zavod analizirao podatke za tri mjeseca: Jesen je bila za dva stupnja toplija od prosjeka


Protekla je jesen u Istri bila vrlo topla, u usporedbi s višegodišnjim prosjekom (od 1961. do 1990. godine) pokazuje nedavna klimatološka analiza Državnog hidrometeorološkog zavoda. U tri mjeseca klimatološke jeseni, a to su rujan, listopad i studeni, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Pazinu temperatura je odstupila za 1,9 stupnjeva Celzija, a potpuno isto odstupanje zabilježeno je i na porečkoj meteorološkoj postaji. Srednje temperature zraka na sezonskoj skali bile su više na svim analiziranim postajama.

"Vrlo toplo" za veći dio zemlje

Odstupanje srednje sezonske temperature zraka u jesen 2018. godine u ostalim dijelovima Hrvatske najizraženije je bilo u Zagrebu gdje je temperatura odskočila za 2,5 stupnjeva, a najmanje u Daruvaru gdje je bilo toplije samo za 1,2 stupnja. Najveća temperaturna odstupanja koja su te dijelove zemlje smjestili u kategoriju ekstremno toplo zabilježena su na zagrebačkom, bjelovarskom i na zadarskom području, u čitavoj južnoj Dalmaciji i u Hrvatskom primorju. U kategoriju "vrlo toplo" potpao je najveći dio zemlje, a u kategoriju "toplo" samo zapadna Slavonija.

Većih odstupanja količine oborina u jesenskom periodu na području Istarske županije nije bilo, iako je razlika između količine oborina zabilježene u središnjem gradu Istre i onom na zapadnoj obali velika, ali i dalje normalna u okviru višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.). U Pazinu je tako palo 116 posto, a u Poreču 76 posto uobičajene količine oborina za to godišnje doba. U polovici Hrvatske oborine su bile ispodprosječne (otok Vis, Šibenik, Zadar, Velebit, Ogulin, Karlovac, Sisak, Bjelovar i Daruvar), a u polovici prosječne izuzev Dubrovačko-neretvanske županije gdje je zabilježena kišna jesen. Vrlo sušna jesen zabilježena je u središnjoj i istočnoj Slavoniji, a ekstremno sušno vrijeme u Brodsko-posavskoj županiji. Tako je u Slavonskom Brodu palo 41 posto odgovarajuće količine oborina za jesen, a u Dubrovniku 126 posto od višegodišnjeg prosjeka za ovu sezonu.

U Pazinu jeftinije grijanje?

Posljednji mjesec klimatske jeseni u Istri je bio vrlo topao. Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za studeni pokazuje da je u Poreču temperatura odstupila za 2,1 stupanj, a u Pazinu za čak 2,6 stupnjeva Celzija u odnosu na višegodišnji prosjek za koji se još uvijek kao referentno razdoblje uzimaju tri dekade od šezdesetih do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća.

Najviša dnevna temperatura izmjerena tijekom mjeseca studenog u Pazinu je iznosila 21,3 stupnja Celzija koja je izmjerena 3. studenog ove godine, a u Poreču 22,4 stupnja Celzija koliko je izmjereno idućeg dana. To je daleko od najviših temperatura izmjerenih na tim dvjema postajama tijekom prošlih desetljeća. Prema podacima DHMZ-a povijesno najtopliji dan u mjesecu studenom u Pazinu je zabilježen 3. studenog 2004. godine kada je izmjereno 25,2 stupnja Celzija, dok je u Poreču to bio 2. studeni 2004. godine kada je ondje zabilježeno 24 stupnja.

Pazin je i u hrvatskim okvirima tijekom ovog studenog bio grad u kojem je temperatura ponajviše odskočila što će se, ako ništa drugo, barem povoljno reflektirati na troškove grijanja. Najmanje odstupanje srednje mjesečne temperature zraka u studenom zabilježeno je u Daruvaru gdje je ono iznosilo +1,3 stupnja. Dakle, nijedan hrvatski grad nije bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka. U kategoriju vrlo toplo tijekom studenog, osim poluotoka Istre, smješteni su otoci Cres i Lošinj, Zadar sa svojim arhipelagom, te srednja i južna Dalmacija. Ostatak Hrvatske je u kategoriju toplo, a samo zapadna Slavonija u kategoriji "normalno".

Oborine u granicama normale

Analiza odstupanja količine oborine za studeni 2018. koje su izražene u postocima višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom ispod prosjeka i nalaze se u rasponu od 34 posto višegodišnjeg prosjeka u Daruvaru (28,1 milimetara) do 190 posto višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (147,2 milimetara).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za studeni opisane su sljedećim kategorijama: vrlo sušno (šire područje Daruvara), sušno (Slavonija), kišno (područje Rijeke, Knina i dijela južnog Jadrana) i normalno (preostali dio Hrvatske). U Pazinu je u studenom palo 71 posto uobičajene količine oborina, a u Poreču 79 posto, dakle, nešto manje od uobičajenog, ali nedovoljno da bi potpalo u kategoriju sušno. (Anđelo DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum