Panel rasprava "Vršnjačko nasilje – izazovi današnjice"

Posebno je zabrinjavajuće da sve više vršnjačkog nasilja je zabilježeno u osnovnim školama, a dob zlostavljača sve je niža

| Autor: Glas Istre
(Foto PU istarska)

(Foto PU istarska)


U pulskom Circolu danas je održana panel rasprava''Vršnjačko nasilje – izazovi današnjice'', u organizaciji Policijske uprave Istarske Županije i tijela s kojim surađuje. Cilj je panela, u kojem su se prezentirali rezultati istraživanja, podići svijest javnosti o problemu nasilja među mladima, i time prevenirati njegov porast.

- Policijska uprava istarska je prepoznala problematiku vršnjačkog nasilja, i nužnost boljeg umrežavanja svih institucija i svih odgovornih osoba koje rade na ovome problemu, i upravo iz tog razloga organiziramo panel raspravu. Panel rasprava je namijenjena profesorima, ravnateljima, stručnim suradnicima u nastavi, roditeljima - svima onima koji su uključeni u proces odgoja i obrazovanja, i na neki način mogu sa svog aspekta preventivno djelovati prije nego što se nasilje dogodi, kazala je Alica Rosić Jakupović, voditeljica prevencije u Policijskoj upravi istarskoj koja je ujedno i organizatorica panela, pridruživši se u pozdravima Tamari Brussich, predsjednici Zajednice Talijana.

Zamjenica predsjednika Savjeta mladih Istarske županije Valentina Orbanić, govorila je o posljednjem istraživanju koje je napravljeno u našim školama, naslovljenom "Anketa u suradnji s PU Istarskom – sigurnost na internetu". Internetska je sigurnost danas prepoznata kao bitna tema, a Valentina Orbanić iznijela je kako oko 98% djece danas ima pristup internetu, od kojih oko 96% imaju i neki profil na društvenim mrežama. Doznajemo kako su među mladima najpopularnije mreže Snapchat, Tik Tok, brzorastući Biril, YouTube i Instagram, dok su Twitter i Facebook sve manje popularni (tek oko 20% djece ih koristi). 73% djece imalo je neku vrstu neugodnosti gdje su im se javljale nepoznate osobe, a stotinjak od 832 ispitanika u Istri, imalo je i susret s tim nepoznatim osobama.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Moglo se doznati kako u oko 50% slučajeva roditelji daju neka ograničenja i pravila korištenja interneta svojoj djeci, ali većina djece, pohvalno, ne skriva svoje aktivnosti od roditelja. Pa ipak, bitno je spomenuti i kako u tek 59% slučajeva djeca prijavljuju svoju pravu dob na društvenim mrežama, i time su izloženiji zlostavljanju i neželjenim aktivnostima. "I oni su svjesni da postoji opasnost, i kako mogu odgovarati za svoje postupke", tvrdi Valentina Orbanić.

Biljana Butigan, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Policijske uprave istarske iznijela je na koji način policija postupa po dojavi da je počinjeno nasilje u obitelji.

"Porast je vršnjačkog nasilja zabilježen na području cijele Hrvatske, pa tako i u   Policijskoj upravi istarskoj, odnosno, porast je dojava o nasilju među djecom i mladima, posebno u školama i zonama odgojno obrazovnih institucija.

U Hrvatskoj je od 3.476 ispitanika, 36% imalo iskustva sa zlostavljanjem. A u Istri konkretno, ove godine je do tekućeg mjeseca zabilježen porast u odnosu na 2022. godinu, kada je bilo 17 prijava; ove godine ih je već bilo 26.

Posebno je zabrinjavajuće da sve više vršnjačkog nasilja je zabilježeno u osnovnim školama, a dob zlostavljača, sve je niža. To se uglavnom radi o kazneno neodgovornoj djeci, ispod 14 godina života. Što se tiče rada policije; ona na svaku dojavu o vršnjačkom nasilju provodi detaljne i cjelovite izvide, koji ne moraju svaki put rezultirati kaznenim djelom, ili prekršajem, no provode se u smjeru utvrđivanja je li iz djela vršnjačkog nasilja nastalo kazneno djelo ili prekršaj.

Kada se radi o težim slučajeva ponovljenog ili dugotrajnog nasilja, policijski izvidi idu u smjeru kazneno-pravne zaštite djece, jer se traže uzroci nasilja. U praksi nam se pokazalo da dijete koje vrši nasilje, i samo je žrtva nasilja u svojoj obitelji, radilo li se o direktnom, indirektnom zlostavljanju, zanemarivanju, ili da i samo svjedoči nasilju".

Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije iznijela je podatke o situaciji u školi, s kojim se u tom kontekstu susreću učenici i zaposlenici, i ono što se dogodi kada kaznena prijava biva upućena Državnom odvjetništvu i na sud te kako se konkretno postupa prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, te koji su mehanizmi zaštite žrtava kaznenih djela; svemu što se poduzima da bi se zaštitila žrtva.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Helena Mitrović upoznala je prisutne s načinom rada prema žrtvama vršnjačkog nasilja.

Rezultate istraživanja u svojim poljima, predstavile su i Rafaela Urlić Drmić, voditeljica Odsjeka za kaznenopravnu zaštitu djece i maloljetnika i zamjenica državne odvjetnice Općinskog državnog odvjetništva u Puli, predsjednica Kaznenog odjela Općinskog suda u Puli Kristina Knežević Červar, te prog. pedagog Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Pula Doroti Travalja Škuflić.

Kroz panel raspravu, svi su akteri prepoznali i istakli preventivnu ulogu i važnost obrazovnih institucija u suzbijanju vršnjačkog nasilja te su se svi prisutni prisjetili Protokola o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima. Složivši se da su mladi naša budućnost i da je njihov odgoj primarno u rukama obitelji i škole, svi prisutni su se obvezali uložiti dodatne napore u smislu prevencije kako bi se pružila pravovremena pomoć i podrška žrtvama nasilja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom