RAZGOVOR S GOŠĆOM ZELENE KNJIŽNICE

Petra Pavleka: "Šumski vrtovi u gradu vraćaju nam prirodu, stvaraju kisik, povećavaju bioraznolikost i daju nam obilje hrane"

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Petra Pavleka (snimio Dejan ŠTIFANIĆ) /  U šumskom vrtu u gradu može biti posađeno tek nekoliko biljaka, a može se stvoriti i cijela jedna velika zajednica

Petra Pavleka (snimio Dejan ŠTIFANIĆ) / U šumskom vrtu u gradu može biti posađeno tek nekoliko biljaka, a može se stvoriti i cijela jedna velika zajednica


Petra Pavleka je krajobrazna arhitektica i permakulturašica, koja je prije nekoliko dana u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održala predavanje na temu "Šumski vrt u gradu". Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organiziralo je Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Naime, šumski vrt je model uzgoja hrane po uzoru na prirodne rubove gdje je najveća bioraznolikost. Ovaj model uzgoja koristi sadnju u slojevima i stvaranje biljnih zadruga po uzoru na prirodne zajednice, a bolje se prilagođava klimatskim promjenama od klasičnog uzgoja hrane te štedi prostor i vrijeme. Na predavanju je najviše bilo riječi o tome kako isplanirati šumski vrt i prilagoditi ga gradskim uvjetima.

- Šume jesu inspiracija u cijelom tom procesu. U prošlosti smo mislili da se šume nikad neće "potrošiti". Danas smo "popapali" dosta tih područja i moramo početi razmišljati da se šume trebaju saditi, rekla je Pavleka koja nam je kroz razgovor pojasnila elementarne pojmove i pristup, ukoliko bi se netko odlučio oprobati u stvaranju vlastitog šumskog vrta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter