VJEŽBA U AKVATORIJU KOD PULE

VIDEO / Gorio brod, a gorivo iscurilo u more. Srećom - bila je to simulacija, a istarske hitne službe su itekako spremne za ovakve intervencije

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
(Snimio Marko Račan)

(Snimio Marko Račan)


Danas je u akvatoriju pulske luke gorio brod, a potom je gorivo iscurilo u more. Naravno, bila je to simulacija, odnosno vježba provjere spremnosti hitnih službi Županijskog operativnog centra (ŽOC) za intervenciju kod pomorske nezgode.

Kapetanica Lučke kapetanije Pula i zapovjednica istarskog ŽOC-a Dolores Brenko Škerjanc pojasnila je tijek vježbe koji se sastojao od simuliranog požara na jednom plovilu, nakon čega se preko Centra 195 uključila Lučka kapetanija koja je zatražila pomoć Pomorske policije.

- Kada smo utvrdili što se dešava pozvani su vatrogasci koji su sudjelovali sa svojim plovilima i pristupili gašenju. Nadalje, tijekom vježbe simulirani su i havarija broda te onečišćenje mora ugljikovodikom i drugim tvarima, nakon čega se preko Centra 112 aktivirao ŽOC i pristupilo se sanaciji onečišćenja, rekla je Brenko Škerjanc.

Sudjelovalo 100-tinjak ljudi

Načelnik stožera Civilne zaštite i Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac pojasnio je da je angažiran sustav protiv širenja onečišćenja te a da se čitava aktivnost provodila na barži Obalne straže.

- Cilj nam je bio isprobati novu opremu, odnosno zaštitne brane i ostalo, koja je malo drugačijeg tipa od one koju imamo. Imali smo određene poteškoće koje ćemo otkloniti narednih dana. Mogu ustvrditi da je vježba uspjela, ne samo radi demonstracije, nego prije svega provjeravanja opreme koja će poslužiti svojoj svrsi. Nadamo se da scenarij koji smo imali nećemo gledati u stvarnosti, ali se za njega pripremamo. Službe su spremne i imat ćemo odgovor na svaki problem, a koliko ćemo biti uspješni ovisi o mnogo faktora poput klime i meteo uvjeta. I zato radimo da sve bude ispravno i da tehnika ne zataji, pa je nužno da opremu nadograđujemo kako bi bili spremni odgovoriti na bilo koje probleme, kazao je Kozlevac, podsjetivši na slučaj iz 2008. koji su uspješno riješili. Bio je to turiski teretni brod UND Adriyatik koji se zapalio kraj zapadne obale Istre.

- Ova je vježba sastavni dio aktivnosti koje provodimo prije svakog ljeta. I sada su sve službe bile uključene, ukupno stotinjak sudionika iz Istre. Od Lučke kapetanije, Luke Pula, Lučke uprave, policije, Obalne službe, vatrogasaca, Dezinsekcije i drugih žurnih službi, zaključio je Kozlevac.

Projekt FIRESPILL

Vježba je organizirana temeljem godišnjeg programa Županijskog operativnog centra te se provodi u sklopu projekta FIRESPILL financiranog iz Programa Interreg Italija - Hrvatska 2014. - 2020. Voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije, ujedno i voditelj FIRESPILL-a za Istarsku županiju, Bruno Kostelić, istaknuo je da se FIRESPILL pokazao kao vrlo dobar model suradnje sa žurnim službama te će i ubuduće na taj način koncipirati projekte kako bi osigurali vrijednu opremu sredstvima iz EU fondova.

Dolores Brenko Škerjanc , Bruno Kostelić i Dino  Kozlevac (Snimio Paulo Gregorović)Dolores Brenko Škerjanc , Bruno Kostelić i Dino Kozlevac (Snimio Paulo Gregorović)

- Na taj način želimo nastaviti podizati svijest kod građana o tome koje službe rade koji dio posla i kako nam one mogu pomoći, kazao je Kostelić te podsjetio da je projektom FIRESPILL Istarska županija za potrebe sustava civilne zaštite nabavila 500 metara zaštitnih brana i popratne opreme za sprječavanje širenja ugljikovodika i drugih onečišćujućih tvari.

Također, u sklopu projekta je nabavljena vrijedna oprema za Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a najveća sredstva su osigurana za brodicu duljine 8,5 metara, opremljenu za vatrogasne zadaće i intervencije na moru. Kostelić je ujedno predstavio strip i slikovnicu "Civilne službe - Heroji svakodnevnice" u kojima je na jednostavan način objašnjeno koje službe rade koji dio posla, kako se te službe mogu koristiti i kako nam one mogu pomoći.

Istarska županija je za svoje aktivnosti projektom osigurala oko 920 tisuća eura. Projekt je započeo u travnju 2020. godine, a sve aktivnosti planiraju se realizirati do kraja lipnja 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini