OTIŠLE U NEBO

Briškoski iz Ceha ugostitelja: "Cijene bi nam se mogle obiti o glavu. Ali, najviše onima koji to rade. Tržište će se regulirati"  

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


 Otkako smo prešli na euro, posebice zadnjih mjeseci, sve više nas šokiraju cijene u restoranima i kafićima, posebice one nesretnike čije su plaće ostale iste. A takvih je mnogo.

Nakon što smo ušli u predsezonu već su tradicionalno počele stizati pritužbe na cijene, u čemu ove godine prednjače Slovenci. Tako su, podsjetimo, prije nekoliko dana glavna vijest na portalima u cijeloj zemlji bile pritužbe turista iz susjedne države koje su objavljivali na Facebooku.

Spominjali su pivo od 5.1 eura, dva decilitra vina i dvije kuglice sladoleda od 24, porciju liganja od 28 i slično.

Obilaskom nekoliko lokala uvjerili smo se da je kuglica sladoleda u Puli 2 eura, odnosno 15 kuna. Ipak, pulski slastičari s dugom tradicijom, oni koji rade cijele godine, ostali su na 12 kuna odnosno 1.6 eura, otprilike koliko su kuglicu većina naplaćivala i lani. Pizze su također kod mnogih skočile, pa je njihova uobičajena cijena sada već oko 10 eura, a nerijetko i mnogo više.

U Puli se može naći i kuglica sladoleda po astronomskih 3.5 eura, ćevapi po 100 kuna, burgeri po 80 ili 90 i slično. Jedna od iznimki je poznati restoran Jupiter u centru grada, gdje su cijene ostale "normalne". Pizze su, na primjer, od 6,5 do 8,5 eura.

- Ostali smo s prošlogodišnjim iznosima, naglašava Pero Tadić, vlasnik Jupitera. - Vjerujte da ne znam više što s tim cijenama, jer sve je previše poskupilo. Moramo voditi brigu o radu cijele godine jer radimo za domaće goste.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter