PRESSICA I REAGIRANJE

Inicijativa za Lungomare: "Tvrtka Hotel Valkane nikad nije mogla biti upisana kao vlasnik šume na području Lungomarea". Hotel Valkane: "Nevjerojatno je da 2023. godine netko s ponosom govori o nacionalizaciji privatne imovine"

| Autor: Lara BAGAR
Inicijativa za Lungomare / Zoran Kostić

Inicijativa za Lungomare / Zoran Kostić


Članovi Inicijative za Lungomare - Aleksej Orel, Ivana Nataša Turković, Boris Stermotić i Danijela Lemot - rekli su danas na konferenciji za novinare da je Republika Hrvatska 17. siječnja pokrenula postupak mirnog rješavanja spora u kojem je protustranka tvrtka Hotel Valkane, vlasnik područja na kojem bi se trebao graditi hotel, ali i okolne šume.

"Radi se o 13 čestica šumskog područja na Lungomareu u ukupnoj veličini 80.212 kvadrata", rekao je Orel, dodavši da je iz analize pretvorbe i privatizacije tih čestica razvidno da tvrtka Hotel Valkane d.o.o. ne može i nikad nije mogla biti upisana kao vlasnik šume na području Lungomarea. Pritom su najavili dopunu svoje kaznene prijave iz prošle godine.

"Analizirali smo svu kompleksu dokumentaciju postupka pretvorbe i privatizacije od 1990. do 1995., za što smo podnijeli početnu prijavu. Ono što možemo danas reći kao činjenicu i istinu je da su 18. svibnja 1995. krivotvorili rješenje o iskazu nekretnina te se kasnije upisali na zemljišta temeljem krivotvorenog rješenja. U ovom trenutku znamo koje su osobe uključene u to - to su tadašnji predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Penić i potpredsjednik fonda Miljenko Weiss, koji nakon privatizacije postaje članom uprave Istracementa te njihov likvidator. Pritom se deset godina nisu upisivali na zemljišta, čekali su. Međutim, sve ovo što je temeljno na kaznenim djelima mogli su čekati i puno duže i vjerujem da će ruku pravde, ipak, dočekati", rekao je Orel te istaknuo da od Grada Pule očekuju potpunu suradnju u otvaranju svih svojih arhiva.

Na tvrdnje Inicijative za Lungomare reagirao je Zoran Kostić u ime Hotela Valkane, koji tvrdi da "od prvog dana sve rade sukladno zakonima i važećim planovima" te kako "nema temelja ni zakonske osnove za reviziju privatizacije ili nacionalizaciju koju zaziva ta inicijativa".

"Tvrtka Hotel Valkane d.o.o. 2015. godine sukladno svim zakonima kupila je i platila tvrtke s pripadajućom imovinom, te od tada razvija projekt koji je u skladu sa svim zakonima i prostorno planskom dokumentacijom koja je vrijedila u tom trenutku, a vrijedi i danas. Nastavno na tvrdnje o navodnoj "nezakonitoj privatizaciji", želimo istaknuti da je prema svoj službenoj dokumentaciji privatizacija provedena u skladu sa svim zakonima Republike Hrvatske. Iako smo, ponavljamo, tvrtke kupili 2015., naša provjera, provjera vanjskih stručnjaka, ali i provjera svih tijela koja su se do sada bavila slučajem, nisu iznjedrile niti jedan sporan nalaz. Sve čestice su upisane na tvornicu još u prvom dijelu 20. stoljeća, što je vidljivo iz dokumentacije iz 1934. i 1949., kao i iz sve službene dokumentacije do danas. Niti Republika Hrvatska, Istarska županija ili Grad Pula nisu imali zamjerke na postupak pretvorbe i privatizacije Tvornice cementa Pula. Gospodin Orel ne zna ili se pravi nevješt, ali sve revizije pretvorbe su zakonski završile do 30. rujna 2006. godine", ističu iz Hotela Valkane, dodavši da im je nevjerojatno da 2023. godine netko s ponosom govori o nacionalizaciji privatne imovine i u kontekstu njih i njihovog projekta koristi izraze kao što je kriminal.

"U otvorenoj smo i stalnoj komunikaciji sa svim institucijama Republike Hrvatske, radimo po zakonima te investiramo u projekte koji donose dodanu vrijednost. Grad Pula i stanovnici od nas imaju kvalitetne i zakonite investicije, poštivanje svih pravila, nova radna mjesta, sva davanja plaćena na vrijeme, dok predstavnici Inicijative, često iznoseći neistine poput one da Grad Pula ima mogućnost da stekne vlasništvo nad zemljištima unutar SRC-a Valkane, zbunjuju građane i nastavljaju zatrpavati javni prostor i nakon što su referendumom dobili jasnu poruku", poručuju iz Hotela Valkane.

Građansku inicijativu podržava i pulski "Možemo".

"Iz obrazloženja Županijskog državnog odvjetništva za povratom šumskog zemljišta jasno je da je sve što smo do sada navodili o slučaju pretvorbe i privatizacije tvornice cementa bilo točno. Nije provedena revizija pretvorbe i privatizacije za navedeno trgovačko društvo, pretvorba nije obrađena s imovinsko-pravnog aspekta jer je u nju ušlo zemljište koje prema propisima RH ne može ući u procjenu. Uvažavajući recentnu sudsku praksu, pravni prednik Hotela Vlakne d.o.o. nije mogao steći pravo vlasništva na šumama i šumskom zemljištu. Osim toga, rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o pretvorbi nije moglo biti temelj za promjenu vlasničkog statusa šumskog zemljišta na Lungomare", naveli su u priopćenju, dodavši da će insistirati da Grad Pula pokrene postupak za povrat zemljišta na kojem se nalazi gradski pročistač.

"Na tom se zemljištu pročistač nalazio i prije procesa pretvorbe. Nećemo odustati sve dok posljednji komadić Lungomarea ne bude vraćen građanima. Podsjećamo da je cijelo Gradsko vijeće Grada Pule na posljednjoj sjednici još jednom demonstriralo sluganski odnos prema istom investitoru, a Možemo! se još jednom istaknuo kao jedina politička opcija koja zaista radi u interesu građana", zaključili su možemovci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater