Otvorena 8. Pulica u kaputu

Filmska ekipa uveličala pulsku premijeru "Dnevnika Pauline P."

Film se naslanja na predložak poznate lektire koja progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice

| Autor: Mladen RADIĆ
Otvorena 8. Pulica u kaputu (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Otvorena 8. Pulica u kaputu (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Projekcijom domaćeg filma "Dnevnik Pauline P." jučer je u Kinu Valli startala 8. Pulica u kaputu – Dani dječjeg filma koji će trajati do nedjelje, uz slobodan ulaz na sve programe. "Dnevnik Pauline P". režirao je Neven Hitreca, prema romanu Sanje Polak, a pulskoj premijeri prisustvovali su redatelj Hitrec, producent Jure Bušić, autorica knjige Sanja Polak i scenaristica Dora Delbianco. Bili su nazočni i mali glumci: Ana Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat i Jakov Švarc.

Film se naslanja na predložak poznate školske lektire koja progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice. Ostvarenje se žanrovski opisuje kao vedra obiteljska komedija s elementima fantastike u kojoj animirani elementi i kolažni ritam dodatno naglašavaju dječju imaginaciju i dnevničku formu.

Edukativni naslovi

Program se nastavlja radnim danom u 17 sati i vikendom u jutarnjem i u popodnevnom terminu, sa zabavnim i edukativnim naslovima iz europske kinematografije, među kojima su "Ernest i Celestina: putovanje u Šaberiju", "Franzove dogodovštine", "Titina - avantura na Sjevernom Polu" i "Roza i kameni trol", a filmovima će prethoditi trominutni animirani filmovi bez dijaloga "Živživotinje". I ove će godine mala publika odlučivati o najboljem filmu Pulice, a pobjednik će se prikazati u subotu u 17 sati.

Foaje Kina Valli se za vrijeme Pulice preobrazilo u simpatično filmsko okruženje za najmlađe pa u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, zidove krasiti izložba "Dječji pogled" sastavljena od izbora od 21 plakata za 24 dugometražna i kratkometražna filma nastala u razdoblju od 1953. do 2006. te se tako na jednom mjestu mogu pronaći majstora stripa poput Andrije Maurovića, Mirka Ilića, Radovana Domagoja Devlića te Ferde Bisa - ujedno i autora prvog plakata Pulskog filmskog festivala.

Djeca u bolnicama

Pulica u kaputu se ujedno priključuje Europskom projektu digitalne platforme "Film za djecu u bolnicama" kako bi se malim pacijentima omogućio pristup kvalitetnom europskom filmu tijekom njihova boravka u bolnicama, centrima za rehabilitaciju ili tijekom oporavka na kućnoj njezi, a gostovat će filmom "Franzove dogodovštine". Program je realiziran u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost, koja djeluje već deset godina, a digitalna platforma filmubolnici.org bit će dostupna i mališanima OB Pula.

Nažalost, zbog bolest otkazana je besplatna radionica stop-motion animacije "Škare, Papir, Dinosauri".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater