Klub žena Gea

Narcise za podizanje svijesti o pregledima koji mogu spasiti život

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Dan narcisa u subotu na pulskoj tržnici

Dan narcisa u subotu na pulskoj tržnici


Tradicionalno obilježavanje Dana narcisa održat će se u subotu, 25. ožujka od 9 do 13 sati na pulskoj Gradskoj tržnici te od 16 do 19 sati u trgovačkom centru Max City Stoja.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije Kluba žena Gea na kojoj su sudjelovali voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja te Županijska koordinatorica provedbe nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke Danijela Lazarić-Zec, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras-Tkačuk, zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić, specijalistica Odjela radiologije Opće bolnice Pula Loredana Premate Milas, predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović i tajnica Loredana Šćulac, novinar i inicijator humanitarne predstave "Casabianca" Daniel Sponza te Matteo Kocijančić, tatoo majstor i inicijator akcije humanitarnog tetoviranja i pirsanja za Klub Gea koje je održano sredinom ožujka u Rojcu.

"Tradicionalno, prva subota proljeća namijenjena je obilježavanju Dana narcisa. Družit ćemo se s građanima, a oni koji u svojim vrtovima imaju narcise mogu ih donirati u petak, 24. ožujka od 9 do 19 sati Klubu Gea Pula na adresi Nobileova 1", rekla je Nataša Vitasović najavljujući subotnju akciju na gradskoj tržnici.

Istaknula je da će se, osim narcisa, dijeliti informativni i edukativni materijali o ranom otkrivanju raka dojke, a medicinske sestre organizirat će radionice samopregleda.

Cilj akcije, kao i glavna poruka konferencije jest podizanje svijesti žena o važnosti samopregleda dojki te odazivanju na mamografske i ultrazvučne preglede koji im mogu spasiti život.

Danijela Lazarić-Zec navela je statističke podatke u kojima se nalazi dobra vijest za građanke Istre. "U posljednjih pet godina zabilježen je pad mortaliteta i to za jednu četvrtinu u odnosu na prethodno razdoblje", istaknula je Lazarić- Zec.

Loredana Milas Premate istaknula je važnost otkrivanja bolesti u ranoj fazi kada je izlječiva te činjenicu da OB Pula raspolaže suvremenim mamografom. "Mamografija je najbolji dijagnostički alat za otkrivanje raka dojke i otkriva tumore u ranom stadiju", navela je Premate Milas. Napomenula je i da se mamografski pregled preporučuje učiniti svake dvije godine i to za žene starije od 40 godine. Ultrazvučni pregled dojki preporučuje se, istaknula je, svake godine.

Davorka Maras Tkačuk naglasila je da su Županijske aktivnosti, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i jedinicama, usmjerene na unaprjeđenje uvjeta za ranu dijagnostiku raka dojke, kao i za liječenje oboljelih žena. "Trenutno u Istarskoj županiji imamo 2 digitalna mamografa u Puli i Pazinu, a u završnoj fazi nabave je mobilni mamograf s tomosintezom", rekla je između ostaloga Maras-Tkačuk.

Ivona Močenić rekla je da Grad Pula podržava rad Kluba Gea od njegova osnutka. "Putem javnog poziva za udruge dodijelili smo financijska sredstva za institucionalnu potporu, savjetovalište onkologa i provođenje preventivnih program koji uključuje organizaciju Dana narcisa. Želim naglasiti da je jako važno podizati svijesti žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda dojki, a ovakve akcije su usmjerene upravo ka tome", istaknula je Močenić.

Daniel Sponza najavio je predstavu „Casabianca“ koja je na programu u nedjelju 26. ožujka u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja za koje su karte rasprodane. Zahvalama se pridružio i Matteo Kociančić, potaknut obiteljskim iskustvom karcinoma, samoinicijativno je organizirao humanitarnu akciju prikupljanja donacija tetoviranjem i pirsanjem. "Uvijek mi je bila želja napraviti nešto humanitarno i pridonijeti. Mislim da bi se još više trebala dignuti svijest o tome", zaključio je Kociančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater