NATJECANJE MLADIH CRVENOG KRIŽA PULE

U pružanju prve pomoći najbolji su sedmaši s Verude

| Autor: Paulo Gregorović
Pobjednički tim OŠ Veruda s profesoricom Helgom Cukon (snimio Paulo Gregorović)

Pobjednički tim OŠ Veruda s profesoricom Helgom Cukon (snimio Paulo Gregorović)


Učenici 7.b iz Osnovne škole Veruda pobijedili su na jučer održanom natjecanju Mladih Crvenog križa Pule u OŠ Kaštanjer. Natjecanju su pristupili još i učenici OŠ Vodnjan te pulskih škola Kaštanjer, Veli Vrh, Vidikovac i Stoja. Članica pobjedničkog tima Katja Krajnc objasnila nam je kako su se pripremali za natjecanje koje je organiziralo pulsko društvo Crvenog križa.

- U školi smo radili na tome nekoliko sati s profesoricom talijanskog jezika Helgom Cukon, a potom smo učili doma gledajući videa. Na natjecanju smo imali četiri pismena ispita, gdje se provjeravalo naše teorijsko znanje, a potom smo dvije praktične vježbe izveli pred stručnom komisijom. Ovo nam je bilo prvo takvo natjecanje, rekla nam je Krajnc čija šesteročlana ekipa nakon pobjede u Puli ide na županijsko natjecanje.

(snimio Paulo Gregorović)Obje ekipe iz Medicinske škole u Puli, predvođene profesoricama Gordanom Rocek Čerina i Ivom Babich (snimio Paulo Gregorović)

U kategoriji mladih natjecale su se dvije ekipe iz Medicinske škole u Puli. Ona predvođena profesoricom Gordanom Rocek Čerina osvojila je 88,39 bodova, a tim Ive Babich 75,35 bodova. U ekipi Harisa Omerdića, člana pobjedničkog tima i učenika petog razreda, bili su učenici različitih uzrasta. Pojasnio nam je da su u praktičnom dijelu natjecanja imali tri slučaja kada su trebali sanirati "ozlijeđene".

U organizaciji i provedbi natjecanja sudjelovalo je 150 učenika i volontera Crvenog križa Pule. Kod natjecatelja se, osim znanja i vještina u pružanju prve pomoći, provjeravalo i znanje o pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, o međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima.

(snimio Paulo Gregorović)(snimio Paulo Gregorović)

(snimio Paulo Gregorović)(snimio Paulo Gregorović)

Mladi koji se prijavljuju na natjecanja Crvenog križa sami odlučuju odvojiti svoje slobodno vrijeme i posvetiti ga učenju osnovnih načela Crvenog križa, kao i to da u svom životu pomažu drugim ljudima. Jelena Rupčić, voditeljica mladih Crvenog križa Pule, naglasila je važnost medicinskog osoblja koje pomaže u realizaciji ovog natjecanja, ali i svih ostalih koji volontiraju na natjecanju, poput šminkera i djece koja glume ozlijeđene.

Prva je ekipa OŠ Veruda, predvođena profesoricom Helgom Cukon, koja je osvojila 91,89 bodova. S 91,23 boda slijedi je ekipa OŠ Kaštanjer koju je vodila Ivana Marjanović. Treće mjesto sa 90,32 boda osvojila je OŠ Vidikovac predvođena Sanjom Pereša Macuka. Četvrta je OŠ Stoja sa osvojenih 90,16 bodova, pod vodstvom Tatiane Tesser Knežević. OŠ Veli Vrh, pod vodstvom Tine Grgorinić, je peta s 88,95 bodova, a OŠ Vodnjan šesta sa 76,82 boda. Ovaj potonji tim vodio je Milan Dobrilović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter