GLASNOM TIŠINOM PROTIV NASILJA

Prosvjed Puljana i Puljanki na Forumu: Donijeli srca i poslali poruku nulte tolerancije nad nasiljem

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Danas su na pulskom Forumu građani poslali poruku nulte tolerancije nad nasiljem bilo kakvog oblika. Mirnom okupljanju "Glasnom tišinom protiv nasilja" u organizaciji pulske udruge Pank - Platforma nezavisnih aktivnih kreativaca, nazočilo je stotinjak građana, među kojima je, osim pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića i njegove obitelji, prisutan bio i veći broj pulskih vijećnika i drugih političara. Velik broj građana, među kojima i nekolicina mladih, donio je crveno ili rozo srce s ispisanom porukom protiv nasilja i položio ih na Forum.

Današnji miran prosvjed održan je kao reakcija na svaki oblik nasilja, a posebno je motiviran dojavom građana da je na parkiralištu kod Mandrača u Puli pronađen teško ozlijeđeni mladić, za kojeg postoji sumnja da je pretučen.

Zoričić je istaknuo kako Grad osuđuje svaki oblik nasilja, dok je za slučaj na Mandraču gdje je pronađen ozljeđen šesnaestogodišnjak, komentirao da "žele što prije znati istinu što se dogodilo".

- Pozivamo i Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno policiju, da što prije kaže svoj iskaz. Sigurno su roditelji neutješni, mi smo im potpora. Zahvaljujem udruzi Pank na organizaciji mirnog prosvjeda. Svaki dan treba o tome progovarati, to je neupitno. Pozivam sve koji znaju za nasilje, koji čuju susjeda koji maltretira ženu, da reagiraju i da se ne boje, poručio je Zoričić.

Članica pulske udruge Pank Sanja Rakić Frančula istaknula je da je akcija potaknuta sveprisutnim slučajevima nasilja, kako u Puli, tako i na području cijele Istre.

- Jednom vizualnom porukom, donošenjem srca na Forum građani su jasno pokazali svoj stav što misle o nasilju. Posljednjih nekoliko dana imali smo priliku čitati o strašnim slučajevima nasilja koji se događaju u našoj maloj Istri i sigurna sam da su građani Pule, a i Istre šokirani s time. Pula je siguran grad, to će i ostati, ali trebamo se češće okupljati i u javnom prostoru verbalizirati borbu protiv nasilja, rekla je Rakić Frančula. Napomenula je i da je udruga Pank dobro znana građanima Pule jer se uvijek bavi temom ljudskih prava i borbom protiv nasilja.

Mirnom okupljanju odazvala se i Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra koja je kazala da uvijek apelira na edukaciju mladih ljudi od najmanjih nogu na nenasilno ponašanje. Smatra da svako nasilje, pa i ono najmanje, treba sasjeći u korijenu, u vrtićkoj dobi.

- Danas sam jednostavno morala doći ovdje i dati podršku protiv nasilja općenito, kako nad ženama, tako među mladima, jer je nedopustivo to što se u zadnje vrijeme događa. I slučaj na Platku, i sada slučaj u Puli, normalno da nas svih to treba brinuti. Kako znam reći, kazne i zakone imamo dobre na papiru, ali se ne primjenjuju u praksi i nisu sve kazne jednake za sve počinitelje. Dok god se počinitelje svrstava u one koji zaslužuju i one za koje se zatvaraju oči, i kazne su za njih vrlo blage, imat ćemo to što nam se događa. Moram reći da me slučaj premlaćivanja 16-godišnjeg dječaka jako potresao, iako se nažalost u svom poslu svakodnevno susrećem s nasiljem nad ženama. I moram reći da mi je jako teško i kao majci i baki, istaknula je Černjul.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter