SVJEDOČANSTVO

Puljanin Luka Piljan s djevojkom Mateom Ikić doživio potres u Turskoj: "Toliki su razmjeri katastrofe da ne znam kako će se ti gradovi oporaviti"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Gradovi Kahramanmaraş, Hatay, Nurdagi i Osmaniyeu su 80-90 posto srušeni do temelja, kaže Luka (EPA/Abir Sultan)

Gradovi Kahramanmaraş, Hatay, Nurdagi i Osmaniyeu su 80-90 posto srušeni do temelja, kaže Luka (EPA/Abir Sultan)


Razoran potres magnitude 7.8 po Richteru pogodio je rano u ponedjeljak jugoistočnu Tursku i susjednu Siriju. Nedugo nakon prvog, uslijedilo je još nekoliko snažnih potresa koji su porušili gradove i odnijeli više od dvadeset tisuća života.

Katastrofalnom potresu svjedočio je i Puljanin Luka Piljan koji se u vrijeme potresa nalazio u turskom gradu Gaziantepu, udaljenom 34 kilometra od epicentra. Ondje posljednjih nekoliko mjeseci živi s djevojkom, pulskom odbojkašicom Mateom Ikić, koja je u vrijeme potresa bila na utakmici u Istanbulu. Bivša hrvatska reprezentativka sada igra za turski klub Adam iz Gaziantepa, grada koji je možda najviše nastradao.

Nakon što je nekoliko dana boravio u Ankari, Luka Piljan se automobilom uputio prema Puli i danas bi trebao biti kod kuće. Prije no što je krenuo, ispričao nam je kako je doživio tu katastrofu.

Luka Piljan i Matea Ikić, poznata pulska odbojkašica koja igra za turski tim upravo u razrušenom Gaziantepu (Privatna arhiva)Luka Piljan i Matea Ikić, poznata pulska odbojkašica koja igra za turski tim upravo u razrušenom Gaziantepu (Privatna arhiva)

- Bilo je oko 4 i 15, počelo je odjednom tresti, iskočio sam iz kreveta. Osjećaj je bio kao da mi netko bubnjeve svira u stanu, sve se treslo, od stolica, kreveta, ormara. Otrčao sam u dnevni boravak i blokirao sam se, nisam više znao što napraviti. Na osmom katu smo u zgradi, gledam da li ići pod krevet, stati ispod štoka, a onda ti prođe kroz glavu da ti ne pomogne ništa od toga. I trajalo je to jedno minutu i pol, dvije, i kako je stalo, na brzinu sam se obukao, uzeo psa i istrčali smo na ulicu. Vani je već bio opći kaos, galama i gomila ljudi. Pet dana je već padao snijeg pa su ljudi čistili aute, ispričao nam je Luka.

Zaklon je neko vrijeme pronašao na jednoj poljani. Ondje je bio s prijateljem Portorikancem koji živi u susjednoj zgradi i čija djevojka igra odbojku u istom klubu kao i Matea Ikić.

- U 5 ujutro smo se sklonili od tog kaosa i u 11 krenuli prema Ankari. Međutim, došli smo do jednog grada koji je bio totalno srušen. Situacija je bila katastrofalna, ceste su bile posve uništene i nismo mogli dalje, kaže Piljan.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of