NIJE DOBRO ZA POMORSKO DOBRO

Dušica Radojčić: Mi već danas imamo koncesiju u Puli na 20 godina za potpuno banalne sadržaje poput ski lifta

Mi već i sada imamo problem s upravljanjem pomorskim dobrom. Intencija je da osvijestimo taj problem i da se potrudimo pronaći bolje rješenja što novi zakon sigurno nije, rekao je Nebojša Zelič iz riječkog Možemo

| Autor: Jasna Orlić
 Ivana Kekin, Dušica Radojčić, Moreno Lekan, Nebojša Zelič  (Snimio Duško Marušić ČIČI)

Ivana Kekin, Dušica Radojčić, Moreno Lekan, Nebojša Zelič (Snimio Duško Marušić ČIČI)


Nakon otoka Visa i grada Splita, Pula je treća postaja kampanje "Nije dobro za pomorsko dobro", koju organizira platforma Možemo!

Na javnim tribinama razgovaraju s građanima o pomorskom dobru i Zakonu koji je prošao prvo čitanje u Saboru i izazvao brojne reakcije udruga, javnosti i građana. Prošlog je tjedna organiziran prosvjed na Markovom trgu.

- Radi se o zakonu opasnih namjera, rekla je saborska zastupnica Kluba zeleno lijevog bloka Ivana Kekin na konferenciji za novinare kraj Carinskog gata gdje je predstavljena kampanja.

kkIvana Kekin (Snimio Duško Marušić ČIČI)

- Ako Zakon prođe, dovest će do toga da prvi puta otkad je Hrvatske imamo legalnu mogućnost da se dijelovi općeg dobra koji su do sada bili svačiji, postanu nečiji na jako duga razdoblja od više desetaka godina. Mi smatramo da nije prihvatljivo da naše plaže budu ograđene, da privilegirani pojedinci grade na pomorskom dobru, da nasipavaju plaže, uništavaju bioraznolikost. Zbog toga organiziramo ove tribine kako bi razgovarali s građanima i osvijestili što zakon znači i stvorili pritisak na vladajuće kako bi prijedlog zakona povukli iz procedure, jer je on de facto nepopravljiv, rekla je Ivana Kekin i pozvala građane da potpišu peticiju "Nije dobro za pomorsko dobro" koju je potpisalo do sada više od 25.000 ljudi. To je poruka vladajućima kojom se traži 25 tisuća ljudi da se zakon povuče iz procedure.

Dušica Radojčić iz Možemo! Pula naglasila je jasnu intenciju zakonodavca da ovim zakonom dugoročno privatizira obalu.

- Privatizacija se već dogodila putem dugogodišnjih koncesija i ekskluzivnog prava na plaže. Mi u Puli smo naročito pogođeni ovakvim odredbama o koncesijama na 50 i više godina. Još je 2018. godine na sjednici Vlade najavljeno da će se pulski veliki poluotok Muzil, strateški resurs za razvoj grada, dati u koncesiju na 99 godina, a da će se Saccorgiana dati na 50 godina, dok su Katarina i Monumenti već dani Končaru na 50 godina. Najvažniji resursi grada daju se na dugoročne koncesije, a nema ekonomskog opravdanja. U pravilu se turističke investicije ovog tipa amortiziraju u daleko kraćem roku. Imamo i europsku direktivu koja kaže da rok za davanje koncesije ne smije prelaziti razuman rok povrata kapitala. Mi danas već imamo koncesiju u Puli na 20 godina za potpuno banalne sadržaje kao što je ski lift.

kkDušica Radojčić (Snimio Duško Marušić ČIČI)

Kada bi se ovaj zakon usvojio dogodio bi se posljednji čin jedne tužne hrvatske privatizacijske priče u režiji HDZ-a.

U nastavku konferencije Nebojša Zelič iz riječkog Možemo dodao je da sve ove tribine nisu samo usmjerene da se ukažu na problematičnost novog zakon već i na to da se ukaže da mi već i sada imamo problem s upravljanjem pomorskim dobrom. Intencija je da osvijestimo taj problem i da se potrudimo pronaći bolje rješenja što novi zakon sigurno nije. Zbog toga sutra u Rijeci imamo tribinu u 18 u palači Modello gdje ćemo pričati o upravljanju pomorskim dobrom.

Javna tribina "Nije dobro za pomorsko dobro" u pulskom Circolu održava se od 18 sati.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter