PULA

Kekin: Peticiju "Nije dobro za pomorsko dobro" potpisalo više od 25.000 građana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborska zastupnica Kluba Zeleno- lijevog bloka Ivana Kekin u Puli je u ponedjeljak izvijestila da je peticiju "Nije dobro za pomorsko dobro" dosad potpisalo više od 25 tisuća ljudi, što je, kaže, poruka vladajućima da se zakon o pomorskom dobru povuče iz procedure.

"Ovaj prijedlog zakona izazvao je velike reakcije javnosti, udruga, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, oporbe i običnih građana Ako Zakon prođe, dovest će do toga da prvi puta otkad je Hrvatske imamo legalnu mogućnost da se dijelovi općeg dobra koji su do sada bili svačiji, postanu nečiji na jako duga razdoblja od više desetaka godina", upozorila je Kekin na konferenciji za novinare u Puli.

Kekin je istaknula da "nije prihvatljivo da naše plaže budu ograđene, da opće dobro bude isključeno, da privilegirani pojedinci grade na pomorskom dobru, da nasipavaju plaže i uništavaju bioraznolikost".

Rekla je da zbog toga organiziraju tribine kako bi razgovarali s građanima i osvijestili što zakon znači i stvorili pritisak na vladajuće kako bi prijedlog zakona povukli iz procedure, jer je on "de facto nepopravljiv" te pozvala građane da potpišu peticiju "Nije dobro za pomorsko dobro".

Radojčić: Zakonodavac želi privatizirati obalu putem dugogodišnjih koncesija i ekskluzivnih prava

Dušica Radojčić iz Možemo! Pula naglasila je jasnu intenciju zakonodavca da ovim zakonom dugoročno privatizira obalu te je istaknula da bi se ta privatizacija u ovom trenutku dogodila putem dugogodišnjih koncesija i ekskluzivnog prava na plaže.

"Mi u Puli smo naročito pogođeni takvimodredbama o koncesijama na 50 i više godina. Još je 2018. godine na sjednici Vlade najavljeno da će se pulski veliki poluotok Muzil, strateški resurs za razvoj grada, dati u koncesiju na 99 godina, a da će se Saccorgiana dati na 50 godina, dok su Katarina i Monumenti već dani Končaru na 50 godina", istaknula je Radojčić. Po njenim riječima, najvažniji resursi grada daju se na dugoročne koncesije, a nema ekonomskog opravdanja za njih.

"Kada bi se ovaj zakon usvojio, dogodio bi se posljednji čin jedne tužne hrvatske privatizacijske priče u režiji HDZ-a", poručila je Radojčić. 

Nebojša Zelič iz riječkog Možemo naglasio je da sve ove tribine nisu samo usmjerene da se ukažu na problematičnost novog zakon, već i na to da se ukaže da "već i sada postoji problem s upravljanjem pomorskim dobrom".

"Intencija je da osvijestimo taj problem i da se potrudimo pronaći bolje rješenja što novi zakon sigurno nije", zaključio je Zelić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini