BOKELJskI hrvati U PULI OBILJEŽILI BLAGDAN SV. TRIPUNA

Pasković: "Za Bokelja su vjera, čast, radišnost, obitelj i domovina sve"

| Autor: Marcello ROSANDA


Hrvatska bratovština Županije Istarske "Bokeljska mornarica 809" i ove je godine proslavila blagdan Sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i svih Bokelja, i to svetom misom u crkvi sv. Antuna u Puli.

Naime, taj se blagdan slavi u drevnom gradu Kotoru i cijeloj Boki Kotorskoj već 1214 godina. Vjernicima se tako obratio novoizabrani predsjednik spomenute udruge Vladimir Pasković, a o svekolikim razlozima okupljanja govorio je i za Glas Istre.

"Nama Bokeljima je danas veliki blagdan. U drevnom gradu Kotoru i cijeloj Boki Sv. Tripun slavi se od 809 godine, dakle 1214 godina naše slavne i dične povijesti koju smo sačuvali i očuvali kroz stoljeća na ponos hrvatskom narodu. Od tada do danas Bokelji, gdje god ih je život odveo, slave i čuvaju tu svoju svetu tradiciju i prenose je na nove generacije. Jer za Bokelja su vjera, čast, radišnost, obitelj i domovina sve", kazao nam je Pasković, napominjući pritom da povijest nije bila "sklona" Bokeljima.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Ratovi, mijenjanje povijesnih granica, odvajanje od matice domovine Hrvatske nakon Prvog svjetskog rata učinile su to da se bokeljski čovjek iseljavao iz svojeg starog kraja i stvarao svoj novi dom širom svijeta. Danas nas u Hrvatskoj ima više od deset tisuća, dok nas u drugim zemljama svijeta ima preko dvadeset tisuća, a u samoj Boki oko šest tisuća. Dakle, brojke govore sve", konstatira Pasković.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Od 15. do 19. stoljeća dva grada dominiraju svojom pomorskom trgovinom na našem dijelu Jadrana, a to su Dubrovnik i Kotor. Ta dva tada moćna pomorska središta natječu se u pomorskoj trgovini, a bogatstvo koje stječu donose u svoj rodni kraj te i danas svatko tko dođe u posjet Boki Kotorskoj ostane zadivljen ljepotom jednog Kotora, baroknim draguljem Perastom ili starim kapetanskim mjestima Dobrota, Muo, Prčanj i Stoliv. Tu je povijest ispisana najljepšim Bokeljskim rukopisom", prepričava nam Pasković i dodaju da su snagu Boke tijekom stoljeća činile moćne pomorske obitelji koje su slavu Boke prenosili širom tada poznatog svijeta - Zmajevići, Buće, Drago, Vizin, Bolica, Bizanti, Martinović, Dabinović i druga.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Njenu kulturu do svjetskog značaja dovodi najveći hrvatski Barokni umjetnik Tripo Kokolja sa svojim radovima na otočiću Gospe od Škrpjela koju danas mnogi nazivaju hrvatskom Sikstinom. Boka je dala Hrvatskoj puno poznatih umjetnika, profesora, političara, pomoraca i svećenika. Jedan Vicko Zmajević, nadbiskup Zadarski, koji je prvi uveo hrvatski jezik u crkvama i koji je dao izgraditi sve poznate Zadarske crkve i s kojim se i danas Zadrani ponose. Njegov stric Matija Zmajević, barski nadbiskup, hrvatski pjesnik i mecena, pa Matija Zmajević, hrvatski pomorac i ratnik koji je dao izgraditi moćnu flotu Ruskog cara i postao Admiralom Ruske Carske mornarice. Tu je i kapetan Ivo Visin, prvi Hrvat koji je oplovio svijet", nabraja Pasković.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Onda dolazimo do modernog doba i profesora doktora Vladislava Brajkovića, osnivača Pomorskog prava u Hrvata i dekana Pravnog Fakulteta u Zagrebu, pa sve do "hrvatske ruže" Savke Dabčević Kučar kao liderice Hrvatskog proljeća. O Boki, njezinoj povijesti, dosezima, kulturi i nasljeđu trebalo bi godine razgovora i tone pročitanih knjiga da bi se shvatio njen značaj koliko je dala u nasljeđe Hrvatskoj", napominje Pasković i ističe da, iako su hrvatski Bokelji danas svedeni na nivo "statističke pogreške" u Crnoj Gori, oni baštine više od 60 posto kulturnog i povijesnog blaga te zemlje.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Proslava Sv. Tripuna ove godine za nas Bokelje u Hrvatskoj je od povijesnog značenja. Naime, koncem studenog 2022. godine, nakon višegodišnje teške borbe za obranu našeg povijesnog nasljeđa od onih koji danas čine većinu u Boki, uspjeli smo upisati tripundanske svečanosti i kolo Sv. Tripuna na reprezentativni popis UNESCO-a kao nematerijalno kulturno dobro Hrvata koji potiču iz Boke Kotorske u Hrvatskoj", poručuje naš sugovornik i zahvaljuje svim sinovima i kćerima Boke kroz generacije na ovom priznanju, a posebno Bratovštini iz Rijeke i njenim članovima koji su pokrenuli inicijative za upis na reprezentativni popis UNESCO-a svečanosti Svetog Tripuna i kolo Svetog Tripuna kao nematerijalno kulturno dobro hrvatskih Bokelja i Hrvatske.

"Svetog Tripuna na današnji dan u Hrvatskoj slave bratovštine Bokeljske mornarice u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Dubrovniku. Naša bratovština Bokeljske mornarice u Puli osnovana je 1996. godine doseljavanjem većeg broja Bokelja početkom domovinskog rata i od tada slavimo svog zaštitnika Sv.Tripuna u crkvi sv. Antuna u Puli. Ovim putem još jednom zahvaljujem svim svećenicima crkve sv. Antuna na pomoći svih ovih godina. Sve vas na koncu želim pozdraviti starim pozdravom Bokeljske mornarice koji i danas u moderno doba treba naći mjesto u srcu svakog mladog čovjeka - FIDES ET HONOR! VJERA I ČAST!", zaključuje Pasković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater