PROJEKTI LUČKE UPRAVE U PULI

Ove godine kreće gradnja dviju od ukupno četiri nove zgrade na pulskoj rivi

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Pula

Pula


Izgrađen je uoči Velikog rata kako bi štitio grad i najveću ratnu luku carske i kraljevske monarhije. Više od stoljeća, te nekoliko država kasnije, sanacija pulskog lukobrana jedan je od nekoliko velikih projekata koji će se u narednim godinama realizirati na području Pulskog zaljeva.

Građevinska dozvola zbog novih 146 metara lukobrana

- Pripremamo dokumentaciju i očekujemo da će uskoro biti objavljen javni poziv za natječaj Operativni program konkurentnost i kohezija 2021. - 2027.. Po toj temi smo i u konstantnim razgovorima s nadležnim ministarstvima kako bi u trenutku, kad nam se pruži prilika osigurati potrebna sredstva, mogli odmah krenuti u realizaciju projekta. Građevinska dozvola za taj zahvat ishodovana je još 2008. godine te je, s obzirom na protek godina, bilo potrebno novelirati sam projekt, kao i prateće troškovnike.

Ono što se pokazalo kao problem jest činjenica da važećom građevinskom dozvolom nije obuhvaćen neizgrađeni dio lukobrana, već samo postojeći krakovi. Radi se o nekih 146 metara za koje prvotno nije bila predviđena izgradnja, no mi smo odlučili ići u ishodovanje dodatne građevinske dozvole kako bi i taj dio prilikom sanacije bio izgrađen, kazao nam je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos govoreći o tom kapitalnom projektu.

Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula (snimio Milivoj MIJOŠEK)Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Širok je sedam metara, a dubina do prirodne stijene, na kojoj je podignut nasip, iznosi od 20 do 36 metara. Na toj moćnoj građevini zub vremena zadnjih desetljeća ostavlja sve veće tragove pa je tako primjerice kruna lukobrana na mnogim mjestima u potpunosti nestala zbog djelovanja valova, dok je na pojedinim mjestima nagrizen i sam zid, odnosno dijelovi iznad razine mora.

Kako je lukobran vrlo bitan za zaštitu pulske luke, ali i ključni objekt koji bi omogućio njezin daljnji razvoj u gospodarskom smislu njegova sanacija u fokusu je Lučke uprave već dulje vrijeme, a Brnos vjeruje da se polako slažu kockice i ispunjavaju nužni preduvjeti kako bi se u nju u skorije vrijeme konačno i krenulo.

Investicija trenutno procijenjena na 15 milijuna eura

- Projekt smo podijelili na dva dijela. Jedan dio je sanacija i rekonstrukcija postojećih krakova lukobrana, a drugi spomenuta dogradnja i spajanje tih krakova u jedinstveni puni zid lukobrana. Lučka uprava već dvadeset godina pokušava realizirati taj projekt, čak je 2014. godina bilo pokušaja da se sredstva osiguraju kandidiranjem na neke od tadašnjih europskih programa, međutim bezuspješno.

Držim da ćemo ovaj put uspjeti u svojoj namjeri i konačno posložiti financijsku strukturu kako bi realizirali taj važan projekt. Procijenjena vrijednost trenutno iznosi 15 milijuna eura uvećanih za PDV, a plan je 85 posto tog novca dobiti od Europske unije, dok bi ostatak, kako smo dobili obećanje, sufinanciralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kaže Brnos.

Kruna pulskog lukobrana na mnogim mjestima je u potpunosti nestala, dok je na pojedinim mjestima nagrizen i sam zid (foto: Arhiva)Kruna pulskog lukobrana na mnogim mjestima je u potpunosti nestala, dok je na pojedinim mjestima nagrizen i sam zid (foto: Arhiva)

I dok se za projekt lukobran još slaže financijska konstrukcija, sve je spremno za početak realizacije jednog drugog projekta koji ima za cilj oplemeniti i oživjeti prostor pulske luke. Radi se o dugo vremena pripremanom projektu izgradnje četiri reprezentativna objekta na sjevernom djelu Pulskog zaljeva, u pojasu od mora do Ulice Svetog Petra.

- Vrlo brzo krenuti ćemo u gradnju zgrade broj 2 i postavljanja temeljne ploče za gradnju zgrade broj 1. To je uvršteno u financijski plan i plan rada za 2023. godinu, osigurali smo financijska sredstva i trenutno pripremamo dokumentaciju za početak postupka javne nabave, kaže ravnatelj Lučke uprave Pula.

Podsjetimo, prema projektu, u prvu zgradu od Riječkog gata za koju se namjerava raspisati koncesija, trebali bi se smjestiti ugostiteljski sadržaji, odnosno kafić i restoran, dok bi druga zgrada prema planu trebala postati novo sjedište Lučke uprave.

U zgradu broj 3 useljava mali arheološki "muzej mora"

Treću i četvrtu zgradu u tom nizu, prema prvotnoj zamisli, trebali bi popuniti javni sadržaji, te uredi turističkih agencija i drugih tvrtki koje nude razne sadržaje vezane uz more i nautiku.

- Nemamo dovoljno vlastitih sredstava za gradnju obje dvije zgrade za koje imamo građevinsku dozvolu, ali ćemo za zgradu broj jedan svejedno izgraditi temeljnu ploču s obzirom na to da će obje biti na 'pilotima' te praktično iskoristiti dolazak teške mehanizacije kako bi se odradilo što više posla. Bilo bi idealno odraditi temelje za sva četiri objekta koja su u planu, ali za druga dva još uvijek nemamo građevinsku dozvolu.

Dakle ove godine krećemo u izgradnju zgrade u kojoj će biti novo sjedište Lučke uprave i u kojoj će dio biti iznajmljen pomorskim agencijama i drugim sadržajima vezanim uz more. Nakon izgradnje temeljne ploče za zgradu broj 1 bit će raspisana koncesija za kafić i restoran, a u pripremi je projektna dokumentacija za zgradu broj 3 u kojoj bi prema najnovijim planovima, trebao useliti Arheološki muzej Istre i urediti mali arheološki "muzej mora" u kojem će izložiti šivani brod iz Zambratije i ostale arheološke nalaze vezane uz more i priobalje, pojašnjava nadalje Brnos.

Simulacija buduće četiri zgrade na pulskoj riviSimulacija buduće četiri zgrade na pulskoj rivi

U planu je i nastavak investicije vezane uz izgradnju sjeverne obale koji podrazumijeva nastavak nasipavanja 450 metara obale i izgradnju šetnice prema Mandraču. Zapreka tom projektu i dalje je neriješeno pitanje korištenja kameno-mineralne sirovine koji je ostao od izgradnje bolnice i gradskog bazena za što je potrebno da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stavi potpis na ugovor o donaciji tog materijala Lučkoj upravi.

Slijedi i sanacija starog dijela pulske rive

Treći od vrlo aktualnih projekta na istom području je projekt sanacije starog dijela pulske rive na kojem Lučka uprava surađuje s Gradom Pula i tvrtkom ACI. Izrađena je geodetska podloga i snimak oštećenja na obalnom zidu što je bilo podloga kako bi se moglo krenuti u izradu idejnog projekta sanacije. Razmišljalo se o nekoliko varijanti, ali je na koncu odlučeno da se obalni zid ipak ne širi u more, već da ostane u postojećim gabaritima.

Uz pulsku, luke u ingerenciji Lučke uprave Pula su i Štinjan, Bunarina, sidrište Vinkuranska vala, Ribarska koliba, Brijuni, Medulin, Runke, Polje, Kuje i Krnica te Fažana i Valbandon u kojima se već neko vrijeme događaju značajne investicije.

- Ono što je najaktualnije s krajem prošle i početkom ove godine to je projekt u Valbandonu u kojem, u suradnji s Ministarstvom mora, Istarskom županijom i Općinom Fažana, radimo novi obalni zid i šetnicu.

Pokazalo se da se na toj lokaciji nalazi i vrlo bogato arheološko nalazište što nam je malo 'zakompliciralo situaciju', odnosno primoralo nas je da skratimo obalni zid pa smo umjesto planiranih osamdesetak novih vezova, u konačnici dobili njih 60. Ali nema veze, jer iznimno mi je drago da su, upravo zahvaljujući našoj investiciji, na svjetlost dana isplivali tako vrijedni nalazi koji će svjedočiti o dugoj i bogatoj povijesti ovoga kraja, kaže Brnos.

Radovi u Valbandonu su u tijeku i oni bi trebali biti gotovi do polovice ovog mjeseca te će biti zaokružen projekt tijekom kojeg je proširen operativni plato na početku obalnog zida, prošireno izvlakalište te uređena unutrašnja strana lukobrana s pasarelom i novim vezovima.

Obje investicije teške su s PDV-om nešto manje od milijun eura, a Istarska županija u njima je sudjelovala s više od 80 tisuća eura. U fažanskoj luci nedavno je sanirana obalna šetnica, a dio kamenih ploča koji je preostao od te investicije bit će iskorišten za sanaciju malog mola u Fažani koja će biti realizirana prije početka turističke sezone. (sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater