TKO ĆE SE JAVITI?

Počelo prikupljanje ponuda za kupnju Uljanika. Rok je 15 dana do 15 sati

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Nakon brojnih razočaranja radnika Uljanika u brzi povratak pulskog arsenala na staze stare slave i ponovnog pokretanja gradnje velikih brodova, ipak se čini da se bliži trenutak kada će se pojaviti većinski vlasnik koji će donijeti očekivanu sigurnost radnicima, naručiteljima brodova i dobavljačima sirovina.

Danas je počelo odbrojavanje do pojave novog strateškog partnera jer je objavljeno javno prikupljanje pisanih ponuda, odnosno oglašena prodaja 54,77 posto udjela u tvrtki Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

Glas Istre je analizom tog dokumenta utvrdio što se traži od potencijalnih kupaca i koji su rokovi postavljeni. No, pritom je bitno podsjetiti da je još prošlog tjedna na Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju najavljeno da će se oglasiti prodaja 54,77 posto udjela u društvu Brodogradnja 1856. Kapital je to nominalno vrijedan 17,74 milijuna eura, a prodaje se za 27,64 milijuna. Kako ne bi bilo sumnje da je ponuđena vrijednost precijenjena u odnosu na nominalnu, navodimo i podatak da je knjigovodstvena vrijednost tog udjela 29,5 milijuna eura, a prema podacima iz lani objavljenog financijskog izvješća. Dakle, cijena koja se traži za kapital Uljanika je bliža novijem obračunu, a knjigovodstvena vrijednost je svakako novija od nominalne.

Ono što tekst javnog prikupljanja pisanih ponuda otkriva jest do kada se mogu podnijeti pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju poslovnih udjela. Postavljen je rok od 15 dana od dana objave, odnosno do četvrtka, 9. veljače do 15 sati u sjedište Brodogradilišta u stečaju, na adresi Flaciusova 1, Pula. Dakle, od danas počinje odbrojavanje 15 dana, nakon kojih će biti poznato ima li zainteresiranih kupaca. Jer, ako nitko ne dostavi ponudu, ponovno će biti objavljen tekst javnog prikupljanja pisanih ponuda, ali će u drugom krugu cijena biti snižena s 27,64 na 24,87 milijuna eura, ili za 10 posto.

Oni koji budu predali ponudu 9. veljače morat će pripaziti da bude potpuna i u roku, jer se inače neće razmatrati.

Što sve moraju priložiti potencijalni kupci? Prvenstveno iskazati postojanje interesa za kupnju 54,77 posto poslovnih udjela društva Brodogradnja 1856 koje posjeduje Brodogradilište u stečaju. Potom, navesti osnovne podatke zainteresirane osobe: naziv, adresu i kontakt. Dakako, sve to je potrebno potkrijepiti podacima kao što je preslika osobne iskaznice ili putovnice, odnosno domaće tvrtke nužno moraju dostaviti izvadak iz sudskog registra, a stranci izvadak iz domicilnog registra s ovjerenim prijevodom sudskog tumača na hrvatski jezik.

Onaj tko se odazove na javno prikupljanja pisanih ponuda mora u startu osigurati 10 tisuća kuna, odnosno dostaviti dokaz o izvršenoj uplati 1.327,23 eura na račun Brodogradilišta u stečaju, a što predstavlja naknadu za pristup podacima u postupku dubinskog snimanja.

Što će uslijediti 9. veljače nakon 15 sati? Tada će Brodogradilište u stečaju pozvati zainteresirane da podnesu obvezujuću ponuda za kupnju poslovnih udjela te uplate 1,32 milijuna eura, kao jamstvo za obvezujuću ponudu. Istovremeno će im omogućiti dubinsko snimanje Brodogradnje 1856 prema rasporedu koji će biti sačinjen. Dubinsko snimanje će se odvijati čak tri tjedna, od petka, 10. veljače do četvrtka, 2. ožujka. Prije dubinskog snimanja zainteresirane osobe bit će u obvezi potpisati Ugovor o čuvanju povjerljivih podataka (NDA - Non Disclosure Agreement).

Ako je 2. ožujak određen kao rok do kada potencijalni kupci mogu "kopati" po bazama podataka Uljanika, rok do kada mogu predati obvezujuće ponude je ponedjeljak, 13. ožujka, a dan nakon toga zakazano je javno otvaranje pristiglih ponuda i odabir najpovoljnije ponude - zaključenje prodaje Uljanika novom većinskom vlasniku.

Uspije li se u tome, bit će onako kako je to prošlog tjedna zatražila Nevenka Kovčalija na Skupštini vjerovnika. Ona je tada, u svojstvu zamjenice Županijskog državnog odvjetnika i kao zastupnica potraživanja Republike Hrvatske u visini 143,35 milijuna eura, amenovala odluku da se ide na javno prikupljanje pisanih ponuda te zatraživši da se čitav postupak dovrši do sredine ožujka.

Tim činom je presudila češkoj grupi CE Industries koja je ranije ponudila 20,57 milijuna eura i još najmanje 10 milijuna dodatnog kapitala da bi se pokrili nastali gubici i stabilizirao poslovanje Uljanik Brodogradnje 1856. Vidjet ćemo je li ta odluka Kovčalije udaljila strateškog investitora ili je donijela nadmetanje više njih za vlasništvo nad Uljanikom.

 

Kronologija prodaje Uljanika *

Datum

Događaj

25.1.

Objava teksta javnog prikupljanja pisanih ponuda

9.2.

U 15 sati ističe rok za podnošenje ponuda, a nakon toga će zainteresirani biti pozvani da podnesu obvezujuću ponudu

10.2.

Biti će omogućeno dubinsko snimanje Uljanika prema rasporedu koji će biti sačinjen

2.3.

Ističe rok za dubinsko snimanje

13.3.

Rok za predaju obvezujućih ponuda koje vrijedi samo za one koji uplate jamstvo od 1,32 milijuna eura

14.3.

Javno otvaranje ponuda

* - uz uvjet da do 9. veljače stigne pisana ponuda, a do 13. ožujka i obvezujuća ponuda

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini