KOMEMORACIJA

Prije 76 godina pulski antifašisti stradali boreći se za kruh. Marina Cvitić poručila: "Domicilni radnici i danas su diskriminirani!"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


U povodu 76. obljetnice pogibije trojice antifašista, jutros su na spomen obilježju kod Mlina položeni vijenci u čast tri pulskih antifašista - Lina Marianija, Antonia Salgarija i Maria Lussija. Stradali su 1947. godine u sukobu s vojnim snagama čuvajući strojeve tadašnjeg Elektromlina Sansa koji su trebali biti odvezeni u Italiju.

Uz članove obitelji preminulih sudionika, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul. Uz prigodne riječi dogradonačelnika Cergnula i Marine Cvitić, predsjednice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, obljetnicu su uveličale izvedbe Puhačkog orkestra Grada Pule.

Tijekom polaganja vijenca, Cergnul je rekao da se ovakvi događaji ne smiju nikada zaboraviti i da ih treba prenositi na mlađe generacije povijesnim rječnikom, bez mržnje i negativnih konotacija.

Cvitić se osvrnula se na današnji položaj radnika i njihovih radničkih prava, što je ocijenila izuzetno lošom.

- Radnici, nerijetko zbog toga što su obespravljeni i jer nemaju mogućnost boriti se s vlastodršcima, odlaze iz naše zemlje i Hrvatska pomalo umire. Mladi nisu spremni boriti se za svoja prava i uhvatiti se u koštac s nepotizmom i korupcijom pa radije odlaze u druge zemlje, dok nama ostaju umirovljenici i oni koji imaju obitelji koju ne mogu ostaviti. Sve to skupa je tužno, rekla je Cvitić. Problematičnim vidi i znatan nedostatak domaće radne snage u turističkom sektoru.

- Jedna trećina radnika dolazi nam iz svih krajeva svijeta, i u pravilu iz istočnih zemalja, a imali smo jako vrijedne, požrtvovne i kvalitetne radnike koji su znali svoj posao. Oni su otišli u druge zemlje obavljati iste poslove koje sada obavljaju radnici iz istočnih zemalja, a odlazit će još više. Naši domicilni radnici su diskriminirani dok se stranim radnicima, bez kojih nažalost ne možemo odrađivati sezonu, plaća smještaj, prehrana, pranje rublja i drugo. Domicilni radnici nerijetko imaju i nižu plaću, a moraju podmirivati režijske troškove. Ne znam zaista tko će u budućnosti raditi u našem turizmu, iako ni druge djelatnosti nisu ništa bolje. No, turizam je specifična grana, gubimo na kvaliteti a Hrvatska je bila prepoznatljiva upravo po domicilnoj radnoj snazi koja je znala i povijest i tradiciju i kulturu naše zemlje. Dolaze radnici koji hotel do sad nisu ni vidjeli, oni će se naučiti, no međutim, dogodit će se da će, otkako smo u Schengenu, da će i oni otići i uvijek ćemo biti zemlja u koju će dolaziti jeftina radna snaga, smatra Cvitić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini