CRTICE IZ STAROG TURISTIČKOG VODIČA

Novi počeci Pule u prvim godinama pod Titovom Jugoslavijom

Teško je govoriti o turizmu u vrijeme kada se grad tek očistio od ruševina bombardiranih kuća u Drugom svjetskom ratu, ali bilo je hotelskih i ugostiteljskih objekata. Od restorana i kavana za 1951. redom se spominju na Giardinima (Trg Bratstva i Jedinstva) restorani "Sloboda", "Gorica", "Istra" (riblji) i gradska kavana "Jadran". Uz restoran "Scaletta" (Ulica Jugoslavenske armije, danas Flavijevska) spominje se još šest gostiona, sedam krčmi, pet buffeta, sedam slastičarnica i tri dječja zdravljaka

| Autor: David Orlović, povjesničar
Vodič kroz Pulu, tiskan 1951.

Vodič kroz Pulu, tiskan 1951.


U ruke mi je preko prodavača antikvarijata došla brošura naslovljena "Vodič kroz Pulu i Brione", tiskana 1951. godine. Autor je stanoviti doktor pravnih znanosti Ante Tentor, o kojem nemam ikakvih biografskih podataka te ne znam je li u ikakvom srodstvu s Antom Tentorom (Cres, 1860.-Pula, 1910.), također pravnik i književnik. Brošura je namijenjena putnicima koji dolaze u Pulu, te sadrži kratke povijesne podatke, kao i sažete podatke o raznim sadržajima u gradu u vrijeme njezinoga nastanka. To su rijetki i vrijedni podaci o prvim godinama Pule pod Titovom Jugoslavijom. 

Hoteli, restorani i kavane 

Teško je govoriti o turizmu u vrijeme kada se grad tek očistio od ruševina bombardiranih kuća u Drugom svjetskom ratu, ali bilo je hotelskih i ugostiteljskih objekata. "Hotel Riviera (obnavlja se) kat. 6 luksuznih apartmana, 128 soba, od kojih 34 s kupatilom, a 94 s tekućom toplom i hladnom vodom, kreveta 160 i 100 pomoćnih ležaja. Telefon u svim sobama. Potpuni komfor, centralno grijanje, liftovi, društvene prostorije, čitaonica, pušionica itd. U zgradi ima kavana restoran s velikom terasom u prvom katu. Hotel se diže na prekrasnom položaju u Ulici Vladimira Gortana, ispred gradskog perivoja s divnim pogledom na luku". Od ostalih hotela tu su "Miramar" (Ulica Rade Končara, Riva), "Lipa" (Kandlerova), "Trst" i "Balkan".

Od restorana i kavana za 1951. redom se spominju na Giardinima (Trg Bratstva i Jedinstva) restorani "Sloboda", "Gorica", "Istra" (riblji) i gradska kavana "Jadran". Uz restoran "Scaletta" (Ulica Jugoslavenske armije, danas Flavijevska) spominje se još šest gostiona, sedam krčmi, pet buffeta, sedam slastičarnica i tri dječja zdravljaka.

Vodič spominje primorske kupališne sadržaje tipične za tu 1951., kao što su ljetovalište za gradsku djecu na poluotoku Stoja, ljetovalište za djecu iz Slovenije u Banjolama i ono za djecu iz Zagreba s 900 ležaja u Medulinu i ekspoziturom u Premanturi.

Od kupališta tu je naravno tek 15 godina staro "moderno uređeno kupalište Stoja izvan grada (od gradskog središta oko 3 km) koje ima kabine, sunčališta, tuševe i restoran. Kupalište se nalazi uz borovu šumicu i asfaltirano šetalište. U sezoni je kupalište vezano autobusom. Kupalište Sakorđana (Saccorgiana) s kabinama, sunčalištima i opskrbljenim restoranom. Nalazi se izvan grada, 4 km. prema otvorenom moru -   voda je vanredno bistra. Ima autobusnu vezu s Verudom, zatim 20 minuta do kupališta". Za zimske dane tu je bila gradska praonica i kupalište s kadama, tuševima i terapijom u zgradi današnjeg Doma zdravlja.

 "Mnogi" ostali sadržaji

 Narodna banka (današnja Fina) imala je sjedište na Trgu Bratstva i Jedinstva. Kao i danas, Istarska knjižara već se nalazila na današnjem mjestu. S druge strane, novine su se mogle nabaviti u prodavaonici "Narodna štampa", poduzeću za razdiobu novina i časopisa, i u kiosku za prodaju novina, časopisa i razglednica na Giardinima.

Na prostoru ispred Narodne banke bila su stajališta za autotaksi. Ovaj je prostor bio određen i za parkiranje automobila i autobusa. Dva kina, "Partizan" i "Beograd", također su bila na Giardinima, kao i "Centralni dom kulture" s velikom dvoranom s pozornicom za predavanja, koncerte i ostale kulturno-umjetničke priredbe. Ako negdje pronađete vodič, saznat ćete još pokoji podatak o Puli početkom 1950-ih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of