Maturalac u sivoj zoni

Propis u vezi s plaćanjem dnevnica nastavnicima doveo u pitanje odlazak učenika na ekskurzije

U Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole jasno piše da dnevnice pokriva osnivač ili škola, odnosno 'ostali izvori prihoda', što mogu biti i agencije. Međutim, prosvjetna inspekcija smatra da stavka o tome da agencije podmiruju troškove tzv. pedagoške pratnje ne bude u natječaju. Kažu: 'što ćete se vi dogovarati s roditeljima i agencijom na licu mjesta, to se nas ne tiče'. Tu mogu nastati problemi: ako nešto ne tražiš na natječaju, onda to agencija nije dužna ispoštovati, objašnjava Nikola Vujačić, ravnatelj Gimnazije

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Neće u Grčku, nego u Dubrovnik ili Zagorje  (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Neće u Grčku, nego u Dubrovnik ili Zagorje (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Usprkos prijeporima i različitim tumačenjima propisa vezanih uz pokrivanje troškova nastavnika koji s učenicima odlaze na maturalac, pulski učenici ipak neće ostati bez putovanja kojim obilježavaju završetak srednjoškolskog obrazovanja. Ako je suditi prema riječima Ive Bebeka, ravnatelja Strukovne škole, maturalca će biti čak i u ovoj školi iako učenici nisu otišli u Grčku, odnosno Austriju-Njemačku, kao što je bilo na početku dogovoreno. To se putovanje nije ostvarilo jer Bebek tvrdi da - nakon izmjena Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole - tzv. pedagošku pratnju, u što spadaju i dnevnice, više ne financiraju turističke agencije, kao što je to bilo ranije, već osnivač, u ovom slučaju Istarska županija, odnosno sama škola, koja pak nema vlastitih sredstava. Bebek kaže da škola može eventualno ostvariti prihod putem nekakvog projekta. No, prema njegovim riječima, problem nisu samo dnevnice.

Dvije trećine učenika

- U izmijenjenom Pravilniku stoji na koji se način može ostvariti izvanučionička nastava u inozemstvu, popularno se to zovu maturalna putovanja. Ranije je Pravilnik dozvoljavao troškove pedagoške pratnje – dala se mogućnost agencijama da plate dnevnice nastavnicima, a sada to više nije moguće. Pravilnik propisuje niz stvari: da bi se putovanje ostvarilo, mora se ispoštovati cijeli Pravilnik, a jedan od uvjeta su i dnevnice. Osim toga, postoji i odredba koja kaže da po jednom razredu na put trebaju ići minimalno dvije trećine učenika. Nažalost, imamo i roditelje čiji je socijalni status dosta skroman i ne možete im to zamjeriti, kaže Bebek i podsjeća da maturalca u vrijeme korone nije bilo, a prije toga jest.

Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole (foto: Arhiva Glasa Istre)Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole (foto: Arhiva Glasa Istre)

Na maturalno putovanje trebala bi ići ovogodišnja generacija, ali i ona lanjska koja je zbog korone ostala doma. Bebek navodi da dnevnica za Grčku iznosi 60 eura, odnosno ukupno 1.680 eura, računaju li se četiri nastavnika i sedam dana maturalca, odnosno ukupno 28 dnevnica. Kad je riječ o Austriji, odnosno Njemačkoj, ukupan je trošak 2.450 eura (pet nastavnika, sedam dana, 35 dnevnica). Ukupno bi, dakle, za dnevnice valjalo izdvojiti 4.130 eura. Škola taj novac, veli Bebek, nema, pa još uvijek računaju na podršku osnivača, Istarske županije. Iz Županije su, međutim, na naše pitanje hoće li podmiriti trošak dnevnica, odgovorili da je „još uvijek na snazi Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole iz 2014. godine, odnosno njegove izmjene i dopune iz 2015., a nova saznanja o njegovim dodatnim izmjenama nemamo“.

"Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu nije zaprimio službene naputke nadležnog ministarstva ili prosvjetne inspekcije po pitanju plaćanja dnevnica profesora. Stoga će se nastaviti s dosadašnjom praksom, kao što je to slučaj u ostatku Hrvatske. Znači da je sve kao što je bilo i do sada - Županija ne snosi troškove dnevnica“, odgovorili su iz Istarske županije.

Nije da neće biti ništa

Usprkos tome, Bebek veli da „neće biti da neće biti ništa ponuđeno, to nije opcija“.

- Cilj je da se javni poziv ostvari, a to je da rješenje za izvanučioničku nastavu bude prihvatljivo velikoj većini. Škola će svakako ponuditi rješenje u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Mi u našem kurikulumu imamo 50-ak izvanučioničkih nastava i ponudit ćemo višednevno putovanje, ali ono što ćemo moći financijski pokriti. Treba vidjeti koliko bi iznosio aranžman za Grčku i bi li bio ostvariv za većinu roditelja. Ako se fokusiramo samo na dnevnice, vidjet ćemo što nam osnivač može pomoći, odnosno isfinancirati, kaže Bebek. Na našu opasku da osnivač ne kani financirati dnevnice, kaže:“Postavlja se pitanje zašto je netko promijenio propis? Mislim da bi bilo odlično da se izvor financiranja proširi na više dionika, ali mi nismo u poziciji da o tom odlučujemo. Škola nema sredstava.

Medicinari redovito odlaze na maturalacMedicinari redovito odlaze na maturalac

Izvanučionička nastava može se financirati i iz projekata, iako mi to nije poznato, ali Pravilnik to omogućuje. Mi ćemo kao škola učiniti sve da djeca dobiju tu izvanučioničku nastavu, a hoće li biti baš Grčka, ne znam. Ministarstvo može promijeniti propis ili dati neki naputak ili osnivač možda može reći da će osigurati sredstva, ali ja ne mogu govoriti u njihovo ime. U svakom slučaju, imat ćemo izvanučioničku nastavu u skladu s mogućnostima i u skladu s onim što učenici izaberu. Možda neće biti Grčka, nego Dubrovnik ili Zagorje. Na tome radimo". Naš sugovornik podsjeća da se škola financira iz dva izvora: jedan je Istarska županija, a drugi resorno ministarstvo. Taj novac im je, veli, velik problem jer se radi o iznosu koji je veći od cjelokupnog jednomjesečnog funkcioniranja škole. Na koncu, kaže da javne pozive još nisu objavili, stoga u ovom trenutku ne znaju kakav će biti ishod, odnosno hoće li škola udovoljiti svim uvjetima propisanim Pravilnikom.

Velik trošak

Ni druge pulske škole ne namjeravaju odustati od maturalaca, a među njima je i Gimnazija, čiji su učenici četvrtih razreda već bili na višednevnom maturalcu u Italiji, međutim, prema javnom pozivu koji je objavljen još lani, dok će se novi poziv objaviti u siječnju. U ovoj školi drugačije tumače Pravilnik. Prema riječima ravnatelja Nikole Vujačića, problemi su nastali u objavi javnog poziva: postavilo se pitanje što sve škola smije tražiti u natječaju, a da to ne bi bilo suprotno propisima i uzusima.

- U Pravilniku jasno piše da dnevnice pokriva osnivač ili škola, odnosno da se podmiruju iz ostalih izvora prihoda. Teoretski, ostali izvori prihoda mogu biti i agencije. Međutim, prosvjetna inspekcija smatra da stavka o tome da agencije podmiruju troškove tzv. pedagoške pratnje ne bude u javnom pozivu, odnosno natječaju. Kažu: "što ćete se vi dogovarati s roditeljima i agencijom na licu mjesta, to se nas ne tiče". Međutim, tu mogu nastati problemi koje su imali neki ravnatelji.

Ako ti nešto ne tražiš u javnom pozivu, onda to agencija nije dužna ispoštovati. I zato je tu nervoza. Pedagoška pratnja nisu samo dnevnice, nego i smještaj, hrana, ulaznice za muzeje, vođenje po gradu, karte za javni prijevoz. To su veliki troškovi koje škola ne može snositi. Prije izmjena Pravilnika, u javnom pozivu otvoreno smo tražili da sve troškove pedagoške pratnje podmiri agencija. Sada to ne bismo to mogli javno napisati, veli Vujačić. Na pitanje kako će se onda financirati pedagoška pratnja, odgovara da je to problem, siva zona.

- Ravnatelji sad moraju prilikom predstavljanja agencija, pitati hoće li financirati taj trošak. Jednoj školi izvan Istre dogodilo se da je agencija prihvatila financiranje, ali to nije ispoštovala. Škola ju je tužila i sud je rekao da trošak nije bio naveden u javnom pozivu i agencija nije bila dužna to platiti, predočava problem Vujačić. Usprkos svemu, kaže da ne očekuju probleme vezane uz idući maturalac na koji inače odlazi sedam razreda ove škole. Dnevnice za maturalno putovanje prije mjesec dana platila je agencija, što očekuju i ubuduće.

Ekonomisti u Vatikanu

- U pravilu, ako je jednodnevni izlet, škola snosi sveukupne troškove nastavnika (ulaznice za muzej, predstavu i dnevnice). Ukoliko je riječ o višednevnom izletu, ukupne troškove nastavnika snosi agencija. U našoj školi obično idu dva nastavnika po razredu jer naši razredi broje u prosjeku 25 djece. Na izlet odlaze nastavnici koji predaju razredu koji ide na izlet, no u pratnji mogu biti i stručni suradnici. Višak mjesta ne popunjavamo drugim profesorima, kaže Vujačić.

Ekonomska škola ove je godine kurikulumom planirala maturalnu ekskurziju za učenike trećih razreda, ali i maturalac za učenike četvrtih razreda koji zbog pandemije nisu mogli ići na putovanje krajem trećeg razreda, kao što je bilo uobičajeno. "Također smo planirali i već realizirali dvodnevnu ekskurziju u Graz te planiramo i dvodnevnu ekskurziju u Rim/Vatikan", kaže ravnatelj Petko Radulović. Po razrednom odjelu u pedagoškoj pratnji ide učitelj voditelj i učitelj pratitelj, obično je to razrednik i još jedan profesor iz razrednog vijeća. Ostali profesori (dakle oni koji nisu planirani javnim pozivom) ne putuju, bez obzira na slobodna mjesta u autobusu.

- Inače, dnevnice profesorima uvijek isplaćuje škola na temelju putnog naloga. Turistička agencija ne isplaćuje dnevnice profesorima već je bilo uobičajeno da Povjerenstvo, ispunjavajući obrazac za javni poziv, u obrazac unese i trošak pedagoške pratnje (dnevnice, smještaj i prehranu profesora u pratnji). Takav javni poziv škola bi objavila i agencije bi se po njemu natjecale. Budući da je izmjenama Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole navedena i mogućnost da se dnevnice osiguraju i iz drugih izvora, nije nam izgledalo sporno da taj drugi izvor budu agencije, ako se to jasno i transparentno stavi u javni poziv i ako Povjerenstvo tako traži, kaže Radulović.

Škola to ne pokriva

Napominje da su u Povjerenstvu i predstavnici roditelja, a na sastancima budu i predstavnici učenika.

- Izlet u Graz koji smo ove godine realizirali bio je dvodnevni i škola je mogla isplatiti dnevnice. Moći ćemo ih isplatiti i za izlet u Rim/Vatikan (isto dvodnevni), kao i za maturalni izlet četvrtih razreda (jer idu u domaću destinaciju). Dvojimo što i kako napraviti s trećim razredom gdje je planirana višednevna ekskurzija u inozemstvu. Za maturalnu ekskurziju u inozemstvu, u trajanju od tjedan dana, gdje idu svi treći razredi škola ne može pokriti trošak pedagoške pratnje jer su inozemne dnevnice gotovo trostruko veće. Međutim, učenici i roditelji žele realizaciju upravo takve ekskurzije pa ćemo pokušati naći neko rješenje, iako su maturalne ekskurzije u inozemstvu vrlo zahtjevne za profesore u pratnji, kaže Radulović.

Iz Tehničke škole kažu da su početkom listopada realizirali

višednevnu izvanučioničku nastavu za maturante u Dalmaciji te je planirana i višednevna izvanučionička nastava za druge razrede na proljeće u Slavoniji. „Nismo otkazivali izlete, upravo smo samostalno organizirali jednodnevni školski izlet – posjet smotri Sveučilišta u Zagrebu. Obično putuje kao pratitelj razrednik ili član razrednog vijeća. Ne putuju ostali profesori ukoliko ima praznih mjesta u autobusu, kaže ravnatelj Romeo Šain.

Ivan Žagar, ravnatelj Medicinske škole, navodi da je pitanje dnevnica u Pravilniku dosta nejasno.

- U Pravilniku piše da trošak dnevnica snosi osnivač ili pak sredstva može namaknuti škola i iz drugih izvora, a drugi izvor može biti i agencija. I mi od agencije potražujemo dnevnice jer ako ih ne bismo dobili, škola to financijski ne bi mogla podnijeti, nemamo stavku predviđeno za to. Dnevnice se nikad ne iskazuju u obrascu, to je nepisano pravilo, tako se radi već 20 godina. Ako je agencija neozbiljna i ne želi platiti, otkazujemo putovanje. Škole nemaju predviđenu stavku za dnevnice nastavnika kao pratnje na maturalnim putovanjima.

Preklani smo išli na stručnu ekskurziju u Italiju, nije bio maturalac, i imali u pratnji 12 nastavnika i na njihovo ime išlo je 17.000 kuna dnevnica. Škola taj novac nema. Sve agencije u Hrvatskoj to znaju i to je nepisano pravilo, tako funkcioniraju već 20 godina. Od Županije dobijemo mjesečno 12 do 13.000 kuna i to nam je za grijanje, hlađenje, vodu i potrošni materijal, za cjelokupno funkcioniranje škole, objašnjava Žagar. Napominje da je škola objavila natječaj na koji nije bilo žalbi pa će tri razreda učenika koji sad pohađaju 3. razred iduće godine na maturalac u Španjolsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum