Dani pčela od 25. studenog do 2. prosinca

Zašto je pčela važna i kako je zaštititi

Ovom manifestacijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost pčela, ali i njenu ugroženost, kažu iz Udruge pčelara Pula, koja obiljećava 51. godinu rada * Posjetitelji će moći kušati razne vrste meda pčelara Puljštine, a moći će pogledati i žive pčele u apisariju

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Predsjednik udruge Nikola Bićanić i tajnik Darko Važanski (Snimio Dejan Štifanić)

Predsjednik udruge Nikola Bićanić i tajnik Darko Važanski (Snimio Dejan Štifanić)


U povodu 51. godišnjice osnivanja i djelovanja Udruge pčelara Pula, od 25. studenog do 2. prosinca u prostorima Udruge (Zagrebačka 12), održat će se Dani pčela. Posjetitelji će moći svaki dan od 9.30 do 15 sati, osim nedjelje, obići Centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele" koji kroz zanimljive edukativne panele, izloženu pčelarsku opremu i alate upoznaje zainteresirane sa životom pčele, njenom nezamjenljivom ulogom u prirodi, načinom nastajanja meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali i s ugrozama koje prijete pčelama.

Pčelarski edukacijski centar

- Ovom manifestacijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost pčela, ali i njenu ugroženost te predstaviti naš Pčelarski edukacijski centar koji smo, uz potporu grada Pule i Istarske županije, uredili u Zagrebačkoj 12 da bi se posjetitelji na jednom mjestu na zabavan i edukativan način mogli upoznati s pčelama i pčelarstvom, kaže predsjednik Udruge pčelara Pula Nikola Bićanić.

Dodaje da će tijekom šest dana, koliko će trajati Dani pčela, posjetitelji moći razgledati za ovu prigodu postavljenu izložbu fotografija o temi pčele, prikupljene u foto natječaju "Čuvajmo pčele" koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

- Naša je želja dugo vremena bila da imamo svoje prostore gdje ćemo održavati predavanja i edukaciju, kako za najmlađe, tako i za naše članove. I onda smo od Grada Pule dobili ove prostore koje smo počeli uređivati i održavati pokoju aktivnost, razradili projekte, pogotovo projekt potpore mladim pčelarima u sklopu kojeg smo kupili osnovnu pčelarsku opremu koju su mogli posuđivati, a koristi se kao izložbeni eksponat stalnog izložbenog postava. Čak smo uspješno organizirali gostujuću izložbu 2019. godine "Zašto je pčela važnija od čovjeka?", na kojoj smo doista stekli dojam da ljude pčele i naš rad zanimaju, a onda je korona sve stopirala. Tako je bilo u planu da 2021. godine obilježimo 50 godina postojanja udruge u Puli, ali to nije bilo moguće realizirati pa smo se odlučili ove godine održati Dane pčela, sada već za 51. godišnjicu, pojašnjava Bićanić.

Centar kao dio turističke rute

Prostor u Zagrebačkoj ulici već je poprilično lijepo uređen, učenici Umjetničke škole oslikali su zidove, izložba slika krasi dio prostorija, izložena je i oprema, a povremeno gostuju i vrtićka i školska djeca kojoj je namijenjeno pet edukativnih panela, poput upoznavanja sa životom pčela, zašto su pčele važne, kako nastaje med, ali i koliko je pčela danas ugrožena i kako je zaštititi.

Udruga će tijekom ovogodišnjih Dana pčela organizirati i degustaciju meda pa će posjetitelji moći kušati razne vrste meda pčelara Puljštine, a moći će se pogledati i žive pčele u apisariju.

- Udruga ima 60 do 70 članova s područja cijele Puljštine koji imaju više od tri tisuće košnica. Svake godine javi nam se desetak novih članova, tako da budućnost udruge ipak polako oblikujemo. Želja nam je ovaj centar u Zagrebačkoj ulici pretvoriti i u jednu turističku točku, nezaobilazni dio tijekom turističkih obilazaka grada da bismo dali dodatnu vrijednost Puli, istaknuo je na kraju predsjednik Udruge pčelara Pule Nikola Bićanić, Ujedno je najavio da će drugi Dani pčela vrlo vjerojatno biti organizirani već na proljeće iduće godine, razdoblje primjerenije buđenju prirode, pčela i početku poslova pčelara.

Ovogodišnje prvo izdanje Dana pčela završava u petak, 2. prosinca u 17 sati, predavanjem dr. sc. Dražena Lušića o intrigantnoj temi - "O medu i (ne)medu na hrvatskom tržištu".

Ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater