PONUDA SE RAZMATRA

Česi sve bliže preuzimanju Uljanika. Đuro Đaković je pokazatelj da znaju što rade. Odluka Vlade očekuje se ovih dana

| Autor: Marcello ROSANDA
Brodogradilište Uljanik brodogradnja 1856 (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Brodogradilište Uljanik brodogradnja 1856 (snimio Milivoj MIJOŠEK)


U narednih nekoliko dana očekuje se odluka Vlade o tome hoće li pulski škver uskoro doživjeti još jedan novi početak, nakon što je prije otprilike dva tjedna češka tvrtka CE Industries dala ponudu tešku 155 milijuna kuna za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856, takozvanog novog Uljanika.

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca češki holding CE Industries poslao je obvezujuću ponudu za kupnju pulskog brodogradilišta na više adresa, među kojima su i Banski dvori, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Do informacije kako Vlada diše po pitanju ulaska Čeha na hrvatsko brodarsko-brodograđevno tržište nažalost nismo uspjeli doći, ali nas naši izvori bliski donositeljima odluka redom uvjeravaju da se odluka očekuje idućeg tjedna, a možda čak i do kraja ovog.

Međutim, budući da različita ministarstva drugačije i razmišljaju, a pulsko se brodogradilište na ovaj ili onaj način tiče više njih, na kraju će zasigurno prevagnuti odluka premijera Andreja Plenkovića.

U procesu razmatranja ponude zasigurno se, kažu nam izvori, uzima u obzir činjenica da je iznos ponude ipak veći od temeljnog kapitala društva. Isto tako, ne i manje važno, iznos kojim raspolažu Česi je zasigurno dostatan za namirenje svih vjerovničkih tražbina prvog višeg isplatnog reda. U tu skupinu spadaju radnici, što znači da bi u slučaju prodaje Uljanik Brodogradnje 1856 oni prvi bili isplaćeni.

U ovoj priči valja još istaknuti da Hrvatska već ima pozitivnih iskustava s tom češkom tvrtkom budući da je ljetos preuzela strojarsku grupaciju "Ðuro Ðaković" iz Slavonskog Broda. Naime, ona je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala pozitivno i ostvarila je konsolidiranu dobit u iznosu od 1,35 milijuna kuna, podaci su iz devetomjesečnog financijskog izvješća koje je slavonskobrodska grupacija objavila na Zagrebačkoj burzi.

Njihov je ostvareni rezultat bolji u odnosu na prethodnu godinu za 54,9 milijuna kuna, budući da je grupacija "Đuro Đaković" u prvih devet mjeseci prošle godine imala gubitak od 53,6 milijuna kuna.

Podsjetimo, Uljanik Brodogradilište d.d., koje je suvlasnik Uljanik Brodogradnje 1856, u stečaju je od siječnja 2019. godine. Kako se zasad najavljuje, CE Industries bi u Puli nastavio brodogradnju, ali bi dopunio proizvodni program sa segmentima u kojima posjeduje specifična znanja. Na njihovim internetskim stranicama između ostalog piše da se bave željezničkim transportom, sirovim materijalima i energijom.

O svemu će na koncu odlučivati Skupština vjerovnika, koja će glasati o ponudi. Prijedlog za sazivanje Skupštine stečajni upravitelj podnijet će nakon što primi očitovanja resornih ministarstava i mišljenje Odbora vjerovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum