"žila" pulskog kanalizacijskog sustava

Urušen dio kanala Pragrande. Sada ga drže čelične grede. Doznali smo kad kreće sanacija i koliko će sve to koštati

  Utvrđeno je urušavanje dijela kanala koji se nalazi na križanju Dobriline i Flaciusove ulice u smjeru istok-zapad te Leharove i Arsenalske ulice u smjeru sjever-jug. Kanal je prohodan i nema problema sa začepljenjem, kažu iz Grada

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Čišćenje kanala Pragrande

Čišćenje kanala Pragrande


Nakon što je Gradsko vijeće još na pretposljednjoj sjednici dodijelilo tvrtki Pragrande 1,6 milijuna kuna za sanaciju istoimenog zidanog kanala, zanimalo nas je o kojem se dijelu kanala radi i na kojoj se lokaciji taj dio nalazi te u kakvom je trenutno stanju. Također nas je zanimalo koliko se često kanal začepljava i hoće li se ovom sanacijom taj problem riješiti, kad kreće sanacija, tko će je obaviti, koliko će ukupno koštati i tko će to sve financirati.

Iz Grada podsjećaju da kanalizacijska mreža u povijesnom središtu grada datira iz doba Austro-Ugarske Monarhije.

"Kanali koji se koriste za mješovitu odvodnju (oborinsku i fekalnu) zidani su od kamenih komada s vezivom od gline ili mješavine gline i vapna. U ovisnosti o njihovoj veličini, kanali su pokriveni kamenim pločama ili kamenim svodom. Tako izgrađena kanalizacijska mreža je i danas u funkciji, a najvažnija žila tog sustava je upravo kanal Pragrande. Za redovite kontrole i čišćenja zidanog kanala Pragrande utvrđeno je urušavanje jednog dijela kanala koji se nalazi na križanju Dobriline i Flaciusove ulice u smjeru istok-zapad te Leharove i Arsenalske ulice u smjeru sjever-jug. Prema katastarskom planu, nalazi se na katastarskoj čestici 5469 Katastarske općine Pula", objašnjavaju iz Komunalne palače.

Navode da je kanal privremeno saniran, odnosno poduprt čeličnim gredama da bi se spriječilo daljnje urušavanje dok se ne pristupi kompletnoj sanaciji.

Tvrde da je kanal prohodan i nema problema sa začepljenjem, te da ga redovito kontroliraju ronioci.

"Problem začepljenja nastao bi kad bi se kanal urušio, zato je i potrebna sanacija. Za cjelovitu sanaciju angažirana je ovlaštena projektantska tvrtka koja će izraditi projekt sanacije. Nakon toga će se izraditi troškovnik, objaviti postupak javne nabave te odabrati izvođači radova. Sanacija bi trebala početi iduće veljače, nakon završetka javne nabave, odabira izvođača i završetku obnove   Arsenalske ulice", navode iz Komunalne palače, te podcrtavaju da su radovi procijenjeni na oko 1,6 milijuna kuna, a cjelokupan iznos podmirit će se iz gradskog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum