PRIJEM ZA BRANITELJE

119. BRIGADA SLAVI 28. OBLJETNICU "Boli nas što naša djeca odlaze iz zemlje koju smo stvarali"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Puležani i Rovinježi iz 119. brigade na Plitvicama (Arhiva)

Puležani i Rovinježi iz 119. brigade na Plitvicama (Arhiva)


Gotovo 90 posto pripadnika nakon rata vratilo se svojim poslovima i uobičajenom životu, no ponosni smo na postignuto i nećemo dozvoliti da se naš put zaboravi, kazao je predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek upriličili su jučer u sjedištu Županije prijem za pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske povodom 28. obljetnice njenog osnutka. Radin je kazao da Županija i Grad svake godine aktivno sudjeluju u njihovim obljetnicama, a svoju je podršku obećao davati i dalje. Kazao je kako su otvoreni za razgovore, ne samo vezane uz obljetnice, već uz sve druge aktualnosti. Napomenuo je da od sljedeće godine Istarska županija preuzima poslove državne uprave, među kojima su i oni povezani s pitanjima branitelja.

- Ako smo do sada bili usko povezani što se tiče suradnje, od sljedeće ćemo godine sigurno biti još i više, poručio je Radin okupljenima. 

Cijela Istra

U svoje i u ime gradonačelnika Borisa Miletića 119. brigadi čestitke je prenio dogradonačelnik Cvek, kazavši da Istra mora biti i jest ponosna na sve ono što su pripadnici brigade ostvarili u obrambenom ratu, a posebno na to što je njihov ratni put bez ikakvih mrlja.

Predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris podsjetio je da je ona osnovana 7. rujna 1991. godine te da je pokrivala cijelu Istru s četiri bojne - po jedna u Umagu i Pazinu te dvije pulske. Prisjetio se kako je tada u Puli još uvijek bio stacioniran velik broj pripadnika JNA i da je najvažnija zadaća bila sačuvati mir.

- Brigada je svoj rati put odradila u Lici, bila u Slavoniji i na području Stona, a vrhunac djelovanja svakako je bila vojno-redarstvena akcija Oluja, kazao je Fabris, podsjećajući da je u ratnim operacijama poginulo sedam pripadnika brigade, a 82 ih je ranjeno.

- Istra mora biti ponosna na svoju 119. brigadu, ali i sve druge postrojbe s ovoga područja. Naša je brigada na ponos svima jer je bez ikakvih mrlja obavila sve zadaće koje su pred nju bile postavljene, kazao je u emotivnom govoru Fabris, pojašnjavajući da ne može skriti emocije jer je u brigadi proveo čak 1.700 dana. Ušao je sa 25, a izašao s 30 godina. Na bojištima je, kazao je, ostavio kompletan svoj mladi život. 

Polaganje vijenaca

- Gotovo 90 posto pripadnika nakon rata vratilo se svojim poslovima i uobičajenom životu, no ponosni smo na postignuto i nećemo dozvoliti da se naš put zaboravi. Jedino što me osobno boli, a vjerujem i druge, je to što naša djeca danas odlaze iz zemlje koju smo stvarali. Ali vjerujem u bolju budućnost, zaključio je Fabris.

Ovogodišnji program obilježavanja 28. obljetnice krenuo je prijemom u Buzetu i Labinu, dok je danas planiran u Rovinju. Danas će se u prostorijama Kluba održati druženje za sve pripadnike, a u subotu polaganje vijenaca, kazao je Fabris, dodajući da će se 30. obljetnica proslaviti svečanije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of