NAJNOVIJE11 POSTO POSLOVNIH PROSTORA GRADA PULE JE - PRAZNO

MILETIĆ: Nije svaki prostor koji je prazan gradski prostor / RADOLOVIĆ: Treba donijeti mjere kao i drugi gradovi. Postat ćemo grad vješalica s perajama i maskama

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Drugi gradovi su izašli u susret zakupcima i podijelili grad po zonama, ali mnogo stimulativnije nego što to ima Pula. U tom zoniranju povoljnije uvjete trebaju imati proizvodne djelatnosti i mali tradicijski obrti. Ako je gradu u cilju gomilati milijune kuna od neplaćanja, onda će se i dalje rukovoditi dosadašnjom praksom, kaže Sanja Radolović, vijećnica SDP-a

 

"Već godinama stanovnici Pule svjedoci su situacije da se sustavno ne planira razvoj užeg centra grada i smisleno ne upravlja gradskim poslovnim i ostalim prostorima. Takva situacija pretvorila je centar Pule u pustinju, a najveća odgovornost leži na aktualnoj gradskoj upravi", kaže vijećnica SDP-a u Gradu Puli Sanja Radolović, dodajući da gradske vlasti takvo, poražavajuće stanje, opravdavaju ili otvaranjem trgovačkih centara na perfieriji grada, pa su kao ljudi otišli kupovati tamo a centar ih više ne zanima, ili propašću Uljanika, zbog čega je praktički preko noći nestalo nekoliko tisuća redovnih plaća, koje su se u velikoj mjeri trošile upravo u centru grada.

Radolović tvrdi da Grad Pula godinama čeka da rješenje "padne s neba", ili da se dogodi čudo, jer nema strategiju ni plan kako da centar živne. Tome u prilog, kaže SDP-ovka, idu pravila o zakupu poslovnih prostora, koja se nisu mijenjala od 2003. godine.

- Ne znam što se čeka, jer ako se ovako nastavi, uskoro ćemo imati grad hodajućih vješalica s perajama i maskama. Treba pod hitno podijeliti grad u zone, s cijenom zakupa kojom bi se stimuliralo male i tradicijske obrte, kao i sve one koji s bave proizvodnom djelatnošću. Ne bi tu nitko otkrio toplu vodu, već samo treba slijediti primjere dobre prakse nekih drugih gradova, koji su to već odavno učinili, kaže Radolović.

Neplaćeni milijuni

Ona smatra da se u centru grada mora utvrditi lista djelatnosti koje se žele štititi, te dio poslovnih prostora usmjeriti na očuvanje starih obrta i otvaranje novih galerija, kao i drugih djelatnosti koje će centru grada omogućiti da živi kroz cijelu godinu.

- Upozoravali smo na izrazito sezonski rad koji doprinosi ovakvom stanju. Gradske uprave nekih gradova u Hrvatskoj već prije nekoliko godina prepoznale su navedenu problematiku. Tako imamo Rijeku, Novigrad, Osijek, Zagreb, Šibenik i Slavonski Brod koji su imali razne mjere. Neki su prostore u rubnim dijelovima grada ponudili za 0,31 kunu po kvadratnom metru, a u centru za 1 kunu po kvadratu za male proizvodne obrte. Neki su smanjili cijenu zakupa postojećim zakupcima za 20 posto, a tu je i smanjenje od 10 do 15 posto zakupcima koji obavljaju djelatnost tijekom cijele godine. Nekima je smanjena spomenička renta i tako dalje. Dakle, postoji niz mjera koje bi trebao što prije uvesti, jer trenutačno stanje je poražavajuće, tvrdi Radolović, dodavši da joj je žao što gradska uprava ne djeluje proaktivno i ne sprečava nastanak i kasnije eskalaciju problema, kad pojedini zakupci ne mogu plaćati zakup, pa ostanu dužni i potom gase firme i napuštaju prostor koji ostaje prazan.

"Takva pasivnost dovela je do toga da postoje nenaplaćena, i vrlo vjerojatno nikad naplativa potraživanja u iznosu od preko 90 milijuna kuna, po raznim osnovama, a 13 milijuna kuna samo od zakupa poslovnih prostora. Očito je puno lakše svoj nerad i nesposobnost riješiti povećanjem prireza, povećanjem naknada za vodu i odvodnju, povećanjem odvoza komunalnog otpada i tako dalje", kaže Radolović, dodavši da su stanovnici Pule ti koji će na koncu plaćati tuđi nerad.

Najviše je smeta što Grad nije na vrijeme reagirao u vrijeme kada je stigla gospodarska kriza, a u međuvremenu su se otvorila i dva trgovačka centra. Naime, mnogi su gradovi proučili gospodarske uvjete i u skladu s tim donijeli određene smjernice kako se prilagoditi.

"Gradovi su izašli u susret zakupcima i, što je najbitnije, podijelili su grad po zonama, ali mnogo stimulativnije nego što to ima Pula. U tom zoniranju povoljnije uvjete trebaju imati proizvodne djelatnosti i mali tradicijski obrti. Ako je gradu u cilju gomilati milijune kuna od neplaćanja, onda će se i dalje rukovoditi dosadašnjom praksom", kaže Radolović.

Naglašava da je s pozicije vijećnice u Gradskom vijeću u nekoliko navrata upozoravala da je nužno preispitati sustav zakupa.

"Zanimalo me radi li se na planovima revitalizacije i pomoći poduzetnicima koji su u zakupu. Međutim, evidentno je kako se ništa nije pomaknulo s mrtve točke", zaključuje Radolović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam