NAGRADA "EDO BUDIŠA"

Uručena Milošu K. Iliću za zbirku kratkih priča "Umorni kao psi"- Svijet ne možemo promijeniti, ali mu se možemo smijati


Godišnja književna nagrada "Edo Budiša" dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2017. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora).

Originalni detalji i uvjerljivi dijalozi

Neven Ušumović, član žirija, uz kojeg su prispjele knjige ocjenjivali Vanesa Begić, Boris Koroman i Ivana Ujčić, obrazložio je na dodjeli nagrade u pazinskoj Kući za pisce da su osim nagrađene knjige ove godine na natječaj pristigla još četiri naslova. To su zbirka: "Transparentne životinje" Stefana Boškovića, u nakladi Partizanske knjige Kikinda, zbirka Mirka Božića "Kristalno zvono", koju je objavila Fraktura iz Zaprešića, zatim zbirka "Svaka dobija" Dimitrija Bukvića, također u nakladi Partizanske knjige Kikinda te zbirka "Kad sam padala u travu" autorice Naide Mujkić koju je objavio Centar za obrazovanje i kulturu Tešanj.

U obrazloženju za dodjelu nagrade žiri ističe kako je riječ o izvanredno dramatiziranim pričama s bravuroznim osjećajem za suspens. Zbirku konceptualno objedinjuje mjesto zbivanja – Nedođin s okolicom (prepoznajemo motive srpske ravničarske provincije) – pa čitatelj stječe dojam da se neprestano nalazi u istom svijetu. To je svijet neispunjenih ljubavi, neiskazane bliskosti, surove tjelesnosti i velikih socijalnih razlika. Pripovijedanje odlikuju originalni detalji, fluidna sintaksa, kao i uvjerljivi dijalozi. Postupnom gradacijom fantastike, opscenosti i nasilja u zbirci, Milošu K. Iliću uspjelo je napisati knjigu izuzetne imaginacije i provokativnosti.

Miloš K. Ilić rođen je u Pančevu 1987. godine. Piše prozu i radio drame, kratke priče objavljuje od svoje petnaeste godine. Prvu zbirku priča "Priče o pivu" objavila mu je beogradska Laguna 2008. godine.

Istraživanje i traženje mjesta

Književna nagrada "Edo Budiša" dodjeljuje se od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić i Rumena Bužarovska, podsjetio je Ušumović, dodajući kako su dosadašnji dobitnici danas ugledni autori.

Tijekom razgovora s Milošom K. Ilićem, kojeg je nakon uručenja nagrade vodio Ušumović, publika je imala prigode doznati kako se radi o iznimno zanimljivoj osobi i piscu, čija se dosadašnja biografija može svesti na istraživanje i traženje mjesta, odnosno prostora u kojem može nesmetano i neopterećeno stvarati. To se ponajbolje pokazalo njegovom vrludanjima kroz institucije formalnog obrazovanja, koje očito autoru, umjetniku poput Miloša K. Ilića ne daju dovoljan poticaj za kročenje područjem kreativne slobode.

Ilićeva proza u kojoj se prepoznaju motivi autorova okruženja, kako je zapisao njegov urednik Vladimir Arsenić, nije veselo mjesto. Ono vrvi od raznolikih tipova nasilja, naturalistički ogoljenog, seksualnosti koje ne dostiže ni razmjere pornografije, već ostaje negdje na razini banalnog, prostačkog, kao da njegovi naratori o svijetu i ne misle ništa bolje od toga. Besmislica u odlikama i djelovanju junaka često dobiva rješenje u alogičnom, pseudokafkijanskom modelu obogaćenom sirovošću. Naime Ilić je, navodi Arsenić, surov i sirov, ali istovremeno rafiniran i stiliziran, a njegov humor doista specifičan. Poruka njegove proze je kako je svijet gadan, destruktivan i prljav i kao takvog ne možemo ga promijeniti, ali mu se možemo smijati, makar iza leđa. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini