NAJNOVIJE


BLAGDANSKI KONCERT

U Pulskoj Zajednici Talijana uz operne arije i ples VRSNI INTERPRETI ZA BLAGDANSKI UGOĐAJ


Poznata pulska sopranistica Mila Soldatić i tenor Dionigi D'Ostuni održali su u Zajednici Talijana koncert klasične glazbe. Uz njih, nastupili su i pijanistica Chiara Jurić, violončelist Fabio Jurić, violinistica Alisa Cvitan, udaraljkaš Roberto Maffei te plesačice Antonella Sonia Dipaola i Amabile Bovo.

Program je bio posvećen, između ostalog, i lirici "pizzicato", karakterističnoj za južni dio Italije, što je D'Ostuni i s nekoliko riječi predstavio. Publika je tako, uz klasičan repertoar, mogla vidjeti i taj umjetnički element karakterističan za taj dio Italije, što su interpreti vrlo dobro izveli.

Panis Angelicus

Odnjegovani sopran Mile Soldatić, u stanju podjednako dobro izvesti operne arije i popularne kancone, uvijek vrlo nadahnuto i strastveno, čisti glas tenora Dionigija D'Ostunija, uz uvježbane nadahnute glazbenike, koji su i inače poznati po svojim kvalitetnim izvedbama, priredili su kvalitetan koncertni program uz šaroliki melodijski spektar.

Mila i Dionigi počeli su s "Panis Angelicus", vrlo zanosno, a Dionigi je nastavio s Mascagnijevom "Ave Mariom". Mila je bila posebno nadahnuta u "Casta Divi". Riječ je o ariji iz Bellinijeve opere "Norma" iz 1831. godine. Tekst predstavlja molitvu koju naslovna protagonistica, galska svećenica upućuje boginji Mjeseca tražeći da joj domovinu oslobodi rimske vladavine.

Uslijedio je Dionigi s "E lucevan le stelle" iz čuvene Puccinijeve opere "Tosca". Strastveni su bili Mila i Dionigi u izvedbi "Hallelujah", te potom u "Tu scendi dalle stelle", a zatim je Mila izvela "Nella fantasia" (E. Morricone). Za kraj prvog dijela na repertoaru su bile popularne blagdanske skladbe kao što su "White Christmas" i "Stille Nacht".

Čuvene melodije

U drugom dijelu predstavljeno je stvaralaštvo vezano uz Dionigijev zavičaj, te izvedene su, između ostalog, skladbe "I te vurria vasà", "Tace il labbro" i "Lu rusciu de lu mare".

"Oje vita, oje vita mia/oje core 'e chistu core/si' stata 'o primm’ ammore,/e 'o primmo e ll'ùltimo sarrà pe' me!, s puno je strasti Dionigi pjevao "O surdato nnamurato", pjesmu iz 1915. godine koju su, između ostalih, posebno nadahnuto izvodili legendarni Claudio Villa, ili pak Massimo Ranieri i Andrea Bocelli. Nakon toga je tu bio neizostavni "O sole mio", i za kraj Verdijev "Libiamo".(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam