ogorčeni građani

TVORNICA U PULSKOM KVARTU ZABRINULA STANARE. Prašina i smrad iz cementare i dalje zagorčavaju život stanovnika Stoje. Evo što poručuju iz Calucema

Nekad je prašina iz tvornice bila svugdje vidljiva, a već nekoliko godina smeta nam smrad. Već dvije godine sam predsjednica Vijeća MO-a Stoja i na bezbroj sam sastanaka direktoru Calucema ukazivala na probleme koje mi prenose mještani Stoje. No, uvijek dobivam iste odgovore. Prvo jave "provjerit ćemo", a potom "nije do nas". Prije dva do tri dana ponovno sam nazvala tvornicu jer se osjetio snažan miris. I to se ponavlja kada su kiše, vlaga i vjetar, ogorčeno kaže Žaklina Bekavac Širić

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
(Snimio Sendi Smoljo)

(Snimio Sendi Smoljo)


Čitatelj našeg lista Sendi Smoljo obratio nam se s informacijom da je tijekom lipnja u pulskoj tvornici cementa Calucem zabilježeno pojačano zagađenje. Na njegovim fotografijama vidljivo je kako iz tvornice izlaze ispušni plinovi različitih boja te nije jasno je li u pitanju požar ili nešto drugo. Na pitanje zašto se to dogodilo i koliko je to uobičajeno, iz Calucema su nam odgovorili da se dogodio kvar na sustavu za punjenje cisterni, zbog čega je došlo do kratkotrajnog izbacivanja sustava punjenja cisterni, što je pak dovelo do kratkotrajnog prašenja.

(Snimio Sendi Smoljo)

- Čim je problem primijećen, postrojenje je zaustavljeno te je kvar uklonjen. Sličnih incidenata kasnije nije bilo te se sve odvijalo normalnim tokom, odgovorili su nam iz Uprave Calucema.

Jesu li takvi incidenti uobičajeni i žale li se mještani mjesnim odborima? Upitali smo to predstavnike dvaju mjesnih odbora u susjedstvu tvornice, a zanimalo nas je i koliko su zaprimili pisanih pritužbi mještana na rad Calucema od početka godine, što se u tim pritužbama navodi te što su učinili mjesni odbori po zaprimljenim pritužbama. Milen Narić, tajnik MO-a Sv. Polikarp-Sisplac odgovorio nam je da u protekle 2,5 godine, koliko je tajnik, nisu zaprimili niti jednu pritužbu građana o navedenom.

(Snimio Sendi Smoljo)

- Iz arhive koju sam pregledao nisam uočio zamjerke građana mjesnog odbora Sv. Polikarp-Sisplac, odgovorio nam je Narić. Tajnik MO-a Stoja Nebojša Vuković potvrdio nam je da i u tom mjesnom odboru od početka godine nisu zaprimili nijednu pisanu pritužbu građana na rad Tvornice cementa Calucem.

No, pritužbi ipak ima, ali ih mještani ne upućuju mjesnim odborima. Potvrdila nam je to predsjednica Vijeća MO-a Stoja Žaklina Bekavac Širić te dodala da se njoj osobno javljaju mještani Stoje bilo da je nazovu, pošalju poruku ili zaustave na ulici.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter