PROBLEMI S PARKIRANJEM U PULI

Pismo stanara staroga grada: NEMOJ DOĆI U GRAD!

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Nemoj doći u grad! Barem ne dok se ne riješe neke osnovni problemi s kojima se ni bivša, a očito ni sadašnja vlast nije željela, odnosno ne želi uhvatiti u koštac. Pišem ovo prije svega kao stanar starog grada, koji smatra da ne može biti građanin drugog reda preko čijih se leđa pokušava prije umrtviti, a sada oživjeti centar Pule. Ne želim pritom govoriti o kvaliteti programa koji je preko noći osmislila gradska uprava, ne vodeći pritom računa o ljudima koji žive u toj jezgri.

Program Dođi u grad je očito namijenjen prije svega privatnim poduzetnicima koji posluju u centru i njihovim potrebama, što je sasvim u redu, budući da su i oni godinama bili marginalizirani, ali vjerujem da bi se i oni složili da se to ne može činiti tako da se ionako nekvalitetan život stanara u centru dodatno srozava. Naime, cijelo je ljeto, kao i svako prije toga, bilo gotovo nemoguće naći parkirno mjesto primjerice na Staroj tržnici ili kod Zavoda za zapošljavanje, parkiralištima kojima gravitiram. Toliki je to problem da danima jednostavno ne idem nikuda ili se, pak, odlučujem na pješačenje. Ali kao da to nije dosta, sada će se ta agonija nastaviti i u jesenskim, odnosno zimskim mjesecima. Već od početka listopada počeo je novi režim naplate parkiranja koji podrazumijeva besplatan parking od 17 sati nadalje. To će, uz programe koje se odvijaju u centru, sigurno privući poveći broj ljudi u grad. I svi će oni parkirati na mjestima kojih ni za stanare nema dovoljno.

Recimo, parkiralište najbliže Forumu, ono na Staroj tržnici, broji čini mi se nešto više od 70 obilježenih mjesta, ne računajući četiri za invalide, dva za dostavu i 15-ak mjesta rezerviranih za gradsku upravu.

Ovo su ljeto komunalni redari, koji samo u centru vrlo savjesno obavljaju svoj posao, dok u drugim dijelovima grada ne vide automobile parkirane po trotoarima, kažnjavali čak i ona vozila na navedenom parkiralištu koja nisu parkirana na obilježenom mjestu, iako nikome ne smetaju. S druge strane, stanari starog grada plaćaju povlaštenu kartu koja im ne garantira parkirno mjesto, što je i normalno s obzirom na njihov vrlo ograničen broj.

No, ono što definitivno ide na živce jest to što recimo svi drugi dobivaju popust tako što mogu besplatno parkirati od 17 sati nadalje, ali ne i stanari čija cijena povlaštene mjesečne, polugodišnje ili godišnje karte ostaje ista. Drugim riječima, za istu cijenu dobivaju lošiju uslugu, to jest dobivaju gužvu na parkiralištu koje je barem u zimskim mjesecima bilo namijenjeno gotovo isključivo njima.

Ionako je život u staroj jezgri prilično kompliciran u odnosu na druge dijelove grada, a sada se on još dodatno usložnjava. I dok je svima normalno da s vozilima dođu do ulaza u zgradu, barem da iznesu špežu ili kakav komad namještaja, u centru je to nemoguće. Mi smo već u startu osuđeni na to da kao kakvi nomadi nosamo stvari preko parkirališta i pješačke zone do svojih zgrada. Ali to je cijena života u centru na koju sam pristao, na što ne mogu utjecati, to je jednostavno tako. No, u tom slučaju očekujem barem mrvu suosjećanja, barem malo ljudskosti i pažnje, barem malo promišljanja kod, recimo, pokušaja oživljavanja stare jezgre. Zar je zaista bilo potrebno uvesti besplatno parkiranje nakon 17 sati? Zar nisu mogli primjerice na Karolini uvesti besplatno parkiranje u vrijeme održavanja programa Dođi u grad, ponovno dozvoliti parkiranje na rivi? Ne želim ni zamišljati što će tek biti kad na Forumu otvore klizalište, na Staroj će tržnici biti krkljanac kakav se ni ljeti nije viđao.

A parkiranje je tek kap u moru problema s kojima se suočavam živeći u strogom centru. Sutra valja obnoviti fasadu, prozori na stubištu samo što nisu pali nekom prolazniku na glavu, a u zgradi smo samo dva stanara. Banka iznad koje živim nikada nije platila ni lipe pričuve, na računu zgrade nema nikakvih sredstava. Trenutno se borim s invazijom žohara, a štakori ispred zgrade izlijeću ispod zapuštenih kamenih ploča…

Zar u takav grad pozivamo ljude?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum