MOTOVUN

OPĆINSKI PRORAČUN SMANJEN ZA 4,6 MILIJUNA KUNA - Ne smiju tartufari pse držati devet mjeseci u štenari bez šetanja


Motovunsko općinsko vijeće prihvatilo je proračun za iduću godinu s ukupno planiranim prihodima u iznosi od 11,9 milijuna kuna i ukupno planiranim rashodima od 11,6 milijuna kuna. U raspravi prije izglasavanja Karmen Grubor (IDS) je primijetila da će u realizaciji proračuna nedostajati dva milijuna kuna. Uz to osvrnula se na Festival terana i tartufa čiju su troškovi s lanjskih 47 tisuća kuna u idućoj godini planirani na 128 tisuća kuna.

 Dogodine povećanje izdataka

Općinski pročelnik Nenad Šćulac odgovorio je da se u ovom slučaju radi o prihodima, a razlika je planirana zbog načina poslovanja. Ranije se, kaže, na festivalu poslovalo bonovima, a od ove godine s fiskalnim blagajnama iz čega proizlazi ta razlika.

Prije prihvaćanja proračuna za iduću godinu vijećnici su prihvatili izmjene proračuna za ovu godinu u kojem su ukupni prihodi s 12,1 milijuna kuna smanjeni na 7,4 milijuna kuna, a ukupni rashodi s 11,9 milijuna kuna na 7,1 milijuna kuna. Grubor je u raspravi primijetila kako su povećani izdaci za materijalne troškove, manifestacije, usluge interneta, plaće zaposlenih, putne troškove, energiju i slično.

U raspravi o odluci o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija Grubor je upozorila na nepravedno bodovanje uspjeha. Pročelnik Šćulac i načelnik Tomislav Pahović smatraju da to nije problem jer Općina, koja godišnje daje 40 stipendija, nijednog kandidata zbog toga nije odbila.

 Obnova ceste Režari-Benčići

Za Motovun je posebno važna odluka o uvjetima i načinu držanja životinja, odnosno njeno usklađenje s novim zakonom budući da mnogi Motovunci drže pse za tartufarenje.

- Ne smije se događati da vlasnici pse, izvan sezone tartufarenja, devet mjeseci drže u štenari bez kretanja. To je, nedopustivo, smatra pročelnik Šćulac dodavši da uz to psima treba osigurati primjereno mjesto za boravak, tim više što je Motovun turističko mjesto, pa neprimjerna skrb o psima turistima "pada u oči" i narušava sliku grada. Općinsko vijeće je donijelo odluku o istupanju Općine Motovun iz udruge "Modelna šuma Sliv rijeka Mirne". Udruga je osnovana 2012., a od tada Općina Motovun od udruge, kako je rekao pročelnik Šćulac, nije imala konkretne koristi, niti je sudjelovala u nekom njenom projektu, ali je zato imala izdataka za službena putovanja.

Igor Kotiga primijetio je da su tijekom obnove ceste Motovun-skretanje za Zamask mnogi vozači kao zaobilazni pravac koristili makadamsku cestu Režari-Benčići što je dovelo do njena oštećenja i potrebe za pojačanim održavanjem što je Općinu stajalo oko 150 tisuća kuna. Pročelnik Šćulac odgovorio mu je kako se sa Županijskom upravom za ceste, nakon završetka radova na cesti Motvun-skretanje za Zamask, dogovara sanacija ceste Režari-Benčići. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of