NAJNOVIJEBRUXELLES

VALTER FLEGO: "Da bismo izbjegli zamku 'overtourisma' moramo ulagati u turističku kvalitetu, a ne u kvantitetu

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Prekomjerni turizam ne samo da može uzrokovati gubitak autentičnosti mjesta i utjecati na atraktivnost destinacije, već takav nekontrolirani rast turizma može značajno naštetiti prirodi, obali, zraku i vodi, kao i općenito uvjetima života stanovnika te produbljivati ekonomske nejednakosti i društvenu ekskluziju

"Turizam značajno mijenja društvenu zajednicu, ne samo gradove, već i sela, otoke i ruralna područja. Nažalost, već je danas mnogo primjera gdje su kulturna i prirodna dobra nekog mjesta ugrožena ili cijene života i nekretnina rapidno rastu, i uzrokuju smanjenje kvalitete života. To je negativna posljedica turizma, to je 'overtourism', odnosno prekomjerni turizam", istaknuo je zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego, na jučerašnjoj raspravi o utjecaju prekomjernog turizma (overtourisma) na Odboru za transport i turizam u Bruxellesu.

Pojačana ulaganja

- Od Komisije očekujem da u budućem europskom proračunu pojačano ulaže u infrastrukturu turističkih mjesta koji se bore s prekomjernim turizmom, jer je preopterećenost infrastrukture realna opasnost, te rješavanje problema skupljeg života stanovništva turističkih mjesta, gdje primjerice spada i pomoć mladima i mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja.

Osvrnuo se i na potrebu za širom upotrebom digitalnih platformi kroz, primjerice, razvoj aplikacija koje bi omogućile pronalazak parkinga ili informirale o gužvama u gradovima.

"Velika je prilika u razvoju novih aplikacija, ali potrebno je regulirati i postojeće platforme, poput Airbnb-a, koje doživljavaju velik rast, ali bez zakonskog okvira", smatra Flego.

Ne smije se zanemariti

Iako je sam pojam "overtourisma" relativno nov, članovi TRAN odbora na raspravi u Parlamentu pokazali su da itekako ozbiljno shvaćaju ovaj problem. Naime, utjecaj prekomjernog turizma može biti društveni, ekonomski i ekološki, a zastupnici su se složili da se ni jedan od ova tri aspekta ne smije zanemariti.

- Prekomjerni turizam ne samo da može uzrokovati gubitak autentičnosti mjesta i utjecati na atraktivnost destinacije, već takav nekontrolirani rast turizma može značajno naštetiti prirodi, obali, zraku i vodi, kao i općenito uvjetima života stanovnika te produbljivati ekonomske nejednakosti i društvenu ekskluziju. Cijeniti rast posjetitelja je ispravno, ali samo ukoliko vodimo računa o kapacitetima destinacije i možebitnim posljedicama. Zato kvaliteta uvijek ispred kvantitete, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam