NAJNOVIJETRAŽE Podršku vladajuće stranke u Istri

TKO KOME VIŠE TREBA? Milanović bi zakopao ratnu sjekiru, Dalija Orešković se pokrila ušima, A IDS GLUMI UVRIJEĐENU FRAJLU

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Goran MEHKEK/CROPIX

Jasno mi je da je kandidatima koji su nama bliskog svjetonazora naša podrška itekako značajna. Prije svega zbog naše snage i dosljednosti u politici. No, osim programa, ključan je dio koji se odnosi na Istru, naše vrijednosti, program i projekte. To nam je kao stranci jako bitno, poručuje predsjednik IDS-a Boris Miletić

 

U Istarskom demokratskom saboru dobili su krila. Posebno su ohrabreni pokajničkom istupom Zorana Milnovića koji nakon nekoliko godina iskreno žali zbog svega što se zbilo među njima, pa sada u kampanji za šefa države šalje mirovne signale jer mu IDS u Istri treba. Milanović bi zakopao ratnu sjekiru, a IDS-ovci i dalje glume uvrijeđene frajle. Vrlo su tajnoviti i čekaju da se na njihovu udicu upeca još pokoji kandidat kako bi si i dalje mogli pumpati mišiće. Najvažnije je u javnosti stvoriti dojam da bez IDS-a, nema prolaza u Istri.

Preko goluba pismonoše podršku u kandidaturi za predsjednicu zatražila je i Dalija Orešković koja, ne tako davno, govoreći o Uljaniku nije štedjela IDS-ovce. Orešković s odmakom izjavljuje da nema ništa protiv podrške bilo koje stranke, pa i IDS-a, ako će stati iza njezina programa za predsjednicu države koji će predstaviti u rujnu i koji će, najavljuje, imati snažan antikorupcijski naglasak.

I Orešković se pokrila po ušima, a nakon što je IDS-ovce svojevremeno zvala "istarskim HDZ-ovcima" krenula je Milanovićevim stopama i sada bi voljela da je podrže.

Naravno, svaki je glas bitan pa je preko teških riječi u politici lako preći. Da su iz ih zvali iz Starta (koji je nakon EU izbora nestao) potvrdio je predsjednik IDS-a Boris Miletić. Kaže da su otvoreni za razgovore sa strankama koje pripadaju njihovom političkom spektru, a osim Orešković i Milanovića, očekuju da bi podršku mogli tražiti još neki. Naravno, Miletić i dalje ne želi ništa otkriti jer "o svemu trebaju odlučiti stranačka tijela". Ipak, kaže da će se sve biti definirano u rujnu kada će stranka donijeti odluku kojeg će kandidata podržati.

Na upit nije li Milanović jedina realna opcija, šef IDS-a nije odgovorio:

- Jasno mi je da je kandidatima koji su nama bliskog svjetonazora naša podrška itekako značajna. Prije svega zbog naše snage i dosljednosti u politici. Stoga je razumljiv i zahtjev stranke Starta i kandidatkinje Dalije Orešković, jer vjerujem da je svim kandidatima vrlo bitna podrška birača s područja Istre. Što se Dalije Orešković konkretno tiče, mogu potvrditi da su nas kontaktirali s željom da predstave program, smjernice i kampanju. To ćemo i odraditi, neka se prezentira, zašto da ne. No, osim programa, ključan je dio koji se odnosi na Istru, naše vrijednosti, program i projekte. To nam je kao stranci jako bitno, kaže Miletić.

Predsjednik IDS-a naglašava da u ovom trenutku ne može unaprijed predvidjeti kako će stranka odlučiti, ali očekuje da će se javiti još neki koji će tražiti njihovu podršku.

- Apsolutno ništa ne odugovlačimo, već poštujemo vremenski period kandidature, a izbori su tek u prosincu, komentirao je Miletić kritike da namjerno odugovlače i tako sebi dižu rejting. Na pitanje planira li IDS možda imati svog kandidata, rekao je da u stranci nitko nije pokazao takvu ambiciju.

S druge strane, Milanovićev otvoreni poziv IDS-u pa i ovaj zadnji predsjednice Starta dobar je povod da se u stranci u svakom istupu na ovu temu, "skromno" pohvale kako su bitni.

- Zbog snage i vjerodostojnosti IDS-a, jasno je da bi podrška naše stranke predstavljala veliki vjetar u leđa bilo kojem kandidatu. Zoran Milanović zatražio je i dobio priliku predstaviti kandidaturu, izjavio je ranije politički tajnik IDS-a Giovanni Sponza.

Otkrio je da održan konstruktivan sastanak o brojnim temama i više od toga nije rekao. O kojim su to temama pričali, je li Milanović ponudio konkretan program, kako je to nedavno zatražio potpredsjednik stranke Valtar Flego, nismo čuli riječi. Međutim, ni Sponzi nije promaklo još jednom podsjetiti kako su svjesni da podrška IDS-a u ovom trenutku jako puno znači SDP-u. Poštenije bi bilo da je rekao da još više znači IDS-u.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam