intervju

Utrka za čelnu funkciju najveće oporbene stranke u Hrvatskoj - Biljana Borzan decidirano tvrdi: PEĐA GRBIN JE NAJBOLJI KANDIDAT ZA NOVOG ŠEFA SDP-a!

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Biljana Borzan (Milivoj MIJOŠEK)

Biljana Borzan (Milivoj MIJOŠEK)


Davor Bernardić se okružio ljudima koji su ga svakodnevno tapšali po ramenima. Držali su ga u nekom zatvorenom i nerealnom svijetu. Govorili su mu da je izvrstan. Kad te netko kontinuirano uvjerava da si najbolji, bez trunke kritičkog promišljanja, to ne može završiti dobro i to je put ravno u propast. Ako želimo pozitivne promjene, ključno će biti koje će ljude oko sebe okupiti budući predsjednik

Mnogi su ostali razočarani činjenicom što se u trku za čelnu funkciju najveće oporbene stranke u Hrvatskoj nije upustila i europarlamentarka Biljana Borzan, potpredsjednica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu i jedna od najutjecajnijih zastupnica u tom parlamentu s obzirom da socijalisti čine drugu grupaciju po veličini.

Borzan je i na izborima za Europski parlament u svibnju prošle godine pomela konkurenciju među kolegama u stranci, osvojivši 32,2 posto glasova. No, i nakon ogromne podrške koju dobiva među biračima, očito nije bila spremna za novi iskorak u političkoj karijeri pa je izostala njena kandidatura u trenutku kad SDP proživljava svoje najteže dane. Zatekli smo je u Fažani, gdje je otvorila Fažana Media Fest.

- Zašto se niste kandidirali za predsjednicu SDP-a?

- Na zadnjim europskim izborima dobila sam treći najbolji rezultat u zemlji i uvjerljivo najbolji rezultat na našoj SDP-ovoj listi. Građani su s velikim odobravanjem podržali moj rad i pokazali da me žele u Parlamentu. Povjerenje birača nije floskula. Ono se teško stječe i vrlo lako gubi. U trenutku kad sam trebala odlučiti o kandidaturi za predsjednicu SDP-a, shvatila sam da bih ili morala odstupiti iz Europskog parlamenta, što bi bila prevara onih koji su za mene glasali, ili se povesti za primjerom mojih kolega koji su istovremeno stranački lideri i zastupnici, pa opet dolazimo do toga da su birači prevareni, jer bih bila daleko manje angažirana kao zastupnica. To je ujedno i razlog zašto se nisam kandidirala za predsjednicu SDP-a, jer u jednom bih trenu vjerojatno trebala istupiti iz Parlamenta, čime bih pljunula u lice svima onima koji su me na tu funkciju izabrali.

- Odbili ste kandidaturu za Sabor, niste se kandidirali za predsjednicu stranke, iako su mnogi upravo u vama vidjeli osobu koja može stranci vratiti energiju. Bježite li od odgovornosti ili je lagodnije stvari promatrati iz Bruxellesa?

- Mogla sam nositi listu za Sabor, biti europarlamentarka i biti predsjednica stranke. Sve se to moglo kombinirati, ali stvar je u tome jesam li ja osobno spremna varati birače i poslati poruku: Evo, sad sam prva na listi za Sabor, nastavit ću raditi u Europskom parlamentu, a svi vi koji sad glasate za Sabor ste prevareni. Isto bih mogla poručiti i onim glasačima koji su glasali za mene na europskim izborima. Usmjerila sam se na svoj rad europske zastupnice. Građani su to prepoznali i nagradili na izborima. U Parlament nisam došla milošću bivšeg predsjednika stranke, nego povjerenjem birača. To je nešto preko čega ne mogu prijeći i zaboraviti.

- Za mjesto predsjednika/predsjednice kandidirali su se Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Željko Kolar, Marino Percan i Ranko Ostojić. Tko od njih može obnoviti stranku i sutra preuzeti odgovornost za vođenje Hrvatske?

- Odmah nakon parlamentarnih izbora čula sam se s Peđom Grbinom koji je prvo pitao što ja kanim poduzeti i mislim li se kandidirati. Rekla sam da moram razmisliti, ali da vjerojatno neću. Peđa nije ništa komentirao, čekao je da razmislim. Kada sam se izjasnila, rekao je da bi se u tom slučaju on kandidirao. Odmah sam ga podržala i dala do znanja da je to dobra ideja, jer je to zaslužio svojim radom, zalaganjem i stavovima. Tim više što u vrijeme kad su ga suspendirali, nije bacio koplje u trnje, niti se ponašao na način da isključivo ovisi o predsjedniku stranke koji ga je maknuo, pokazujući da je time njegova politička karijera gotova. Naprotiv, Grbin se i dalje borio i taj borbeni duh je izuzetno bitan. Kolegu Marina Percana uopće ne poznajem, Mirelu Ahmetović slabo znam, ali o njoj sam čula sve pozitivno. Ostojića i Kolara izuzetno cijenim, u odličnim smo odnosima i ljudski su mi jako bliski. Naravno da je u demokraciji dobro kad se nadmeće više kandidata, no od starta sam podržala ambiciju Peđe Grbina i smatrala da bi, s obzirom na veliku podijeljenost u stranci, bilo dobro da smo ostali na jednom kandidatu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini