AVANTURA S ISTRA ADVENTURE TIMOM

FOTO/JET-SKIJEVIMA OD RAKLJA PREKO KVARNERA DO OTOKA CRESA Uvala Vošćice, Plava grota, kupanje podno Lubenica… ADRENALIN NA MAKSIMUMU!

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ/Foto Istra Adventure


Spuštajući se od Raklja prema Raškom zaljevu, plaži Sveti Mikula, a pogled na more i okolna brda, uglavnom nenaseljena, oduzima dah. More mirno, odbija sunčeve zrake i mami na lagani produžetak ljeta. U moru čeka nas spremno pet jet-skijeva. Šestog uzima Mladen Draguzet, voditelj jet ski & kayak safarija iz firme "Istra adventure". Pravila su kratka i jasna: svaki "jet" ima ugrađen GPS, što znači da 300 metara od obale, gdje nema glisiranja, nema niti gasa; gas se automatski oduzima i kada se dva "jeta" približavaju jedan drugome na manje od 50 metara i to obojici; gas se oduzima i kada se križaju putovi, ali i kada se pokuša preteći Mladena. On je prvi, svi iza njega! Kome se žuri ili je željan jurnjave, može ići s lijeva nadesno, naravno tek izvan zaljeva i pazeći na druge. Ako ne, gas će se ionako sam smanjiti.

Pohranjujući ove kratke upute u memoriju, lagano se otisnemo od obale, probamo malo skretanje lijevo pa desno, krećemo van zaljeva i polako počinjemo shvaćati pravila. Kada se gas smanji nije se "jet" pokvario, ne, ne - stigli smo nekome preblizu. Svi se gledamo, tražimo pogledom tko nam je ili kome smo u zabranjenoj zoni i počinje smijeh, ali i lagano udaljavanje jednih od drugih, širenje po moru koje se izvan zaljeva otvara bez granica, sve do obzora. Prekrasan i začudo miran Kvarner prima nas u svoj zagrljaj.

Prvo odredište nije daleko.

Tik iza Koromačna do, kažu, najljepše skrivene plaže na istočnoj obali Istre, u uvali Vošćice. Može se i pješice, ali se automobil mora ostaviti u Koromačnu i do obale pješačiti dva kilometra. A isto toliko i natrag, i to uzbrdo!

I doista, tirkizno zelena boja mora, bijelo dno koje, saznajemo, ipak ima vrlo bogatu i neobičnu floru i faunu, mami na kupanje. Ali nema mjesta odmoru, valja prijeći 60 nautičkih milja do otoka Cresa i natrag, što je 45 minuta do tamo i još toliko natrag, ne bude li nepredviđenih iznenađenja. Ali u iskusnim rukama vodiča, nema mjesta improvizaciji. I šest jet-skijeva i ukupno 11 ljudi već odvažno juri Kvarnerom zacrtanom rutom do prve pauze za kupanje na svjetski poznatoj plaži sv. Ivana podno mjesta Lubenice na Cresu.

Brčkanju u plićaku i guštanju kristalno čistog mora neobične tirkizne boje nema kraja. Ipak, ove gušte privremeno prekidamo samo kako bismo posjetili obližnju Modru špilju, odnosno Plavu grotu ili, za goste "Blue cave". Neobična je to igra prirode. Plivajući se iz svijetla ulazi u potpuni mrak i puni povjerenja, uz kratke upute, zakrećemo ulijevo u još crnji mrak, ako je to uopće moguće. Međutim, oči se počinju navikavati i polako se nazire tračak svijetla na mjestu gdje stijene s vanjske strane dodiruju more. Tu noge već dotiču dno, sve oblutak do oblutka pa nema grebanja i ozljeđivanja već samo uživanje u neobičnoj akustici i šumu valova koji se obijaju o stjenke pećine.

Izlazimo na sunce, na plažu na kojoj se u međuvremenu usidrilo desetak barki. Znaju i stranci gdje su lijepa mjesta za kupanje.

- Ova je sezona, začuđujuće, dobro ispala, priča nam tijekom plivanja Mladen Draguzet. - Predsezona nam nije bila nešto jer su svi otkazali zbog korone, ali sama sezona bila je pun pogodak. Turisti su boravili najviše u kućama za odmor, a takvi gosti traže malo vanjske zabave, ali uz mjere opreza. Zato smo mi tu da im to i pružimo. Naše su aktivnosti na otvorenom, a svi su dovoljno udaljeni da nema straha među ljudima. Zadovoljni smo rezultatima. Nešto manja nam je potražnja u posezoni, ali mi se već lagano okrećemo idućoj godini i pripremama za 2021., priča nam Draguzet.

Nerado se vraćamo "jetovima", vrijeme je za povratak, ali, na našu radost, saznajemo da neće biti pravocrtan. Sada već kao iskusni vozači raštrkamo se iza vodiča, svako na svojoj putanji da si ne smetamo i lagano krećemo do svjetionika na hridi. Saznajemo da se lokacija zove Zaglav. Kratko fotografiranje i gas? ponovno preko Kvarnera prema Raškom zaljevu. Brzina je ograničena na 30

čvorova, ali nije malo. Taman i za ludiranje i za guštanje, skakanje preko valova koje nam rade jahte u prolasku. Prije ulaska u sam zaljev nagradno "ludiranje", kruženje, jurnjava, a onda smirivanje gasa i lagano uplovljavanje. Guštali smo, i veliki i mali. A bili smo i disciplinirani. Kaže voditelj Mladen "za nagradu, imate još krug prije kraja" i mi, k'o djeca, razdragani krećemo u počasni krug oko Svetog Mikule.

U četiri doista intenzivna sata prošli smo dio istarske i creske obale, vidjeli plaže i pećine, i 'odradili' sveukupno nešto više od 36 nautičkih milja. A svaka će ostati u posebnom sjećanju. Izlet je to kakvog se pamti!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of